Аушра Аугустинавичуте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Аушра Аугустинавичюте)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аушра Аугустинавичуте
Aušra Augustinavičiūtė
литовски психолог
Aushra-photo.jpg
Родена
близо до Каунас, Литва
Починала

Националност Флаг на Литва Литва
Образование Вилнюски университет
Научна дейност
Област Психология
Образование Вилнюски университет
Работила в Вилнюски университет
Известна с създаването на социониката

Аушра Аугустинавичуте (на литовски: Aušra Augustinavičiūtė) е литовски учен – икономист, социолог и психолог, създателка на социониката.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 4 април 1927 година близо от Каунас, Литва, в семейството на книгоиздатели. През 1956 г. завършва икономическия факултет на Вилнюския университет със специалност финанси. След завършването му работи в Министерството на финансите на Литовската ССР. Преподава политикономия в училища във Вилнюс. През 1968 г. за кратко е декан на Факултета за семейни изследвания на Вилнюския университет.

Умира на 19 август 2005 година на 78-годишна възраст.

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

През 1960-те години, Аугустанавичуте е сред първите в Съветския съюз, които започват да изучават социология. Тя се заинтересува също и от проблемите на семейните отношения и сексологията.

В началото на 1970-те, се запознава с типологията на Карл Юнг, психоанализата на Зигмунд Фройд и теорията за информационния метаболизъм на Антон Кемпински. На основата на тези теории, заедно с единомишленици, тя разработва теорията на социониката. По-нататък, в средата на 1980-те години, Аугустинавичуте се запознава с типологията на Майерс-Бригс, на основата на която се опитва да усъвършенства соционическата теория.