Афоня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Афоня
Афоня
РежисьориГеоргий Данелия
СценаристиАлександър Бородянски
В ролитеЛеонид Куравльов
Евгений Леонов
Савелий Крамаров
Владимир Басов
Николай Гринко
МузикаМаисей Вайнберг
ОператорСергей Вронски
Филмово студиоМосфилм
Премиера1975 г.
Времетраене87 мин.
Страна СССР
Езикруски
Външни препратки
IMDb Allmovie
Афоня в Общомедия

Афоня“ е съветска трагикомедия от 1975 г., режисирана от Георгий Данелия. Лидерът на наема през 1975 г. – 62,2 милиона зрители.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Афанасий Николаевич Боршов, своенравният водопроводчик, когото всички наричат ​​Афоня (Леонид Куравльов), и неговият приятел Федул (Борислав Брондуков) са заети не с работа, а с намиране на повод за пиене. За работата си Афоня взема подкупи от жителите на района, в който работи.

В една бирария той среща мазача Николай (Евгений Леонов), напива се и се прибира. На следващия ден той вече не си спомня вчерашния си „партньор“.

По време на разпределението на стажанти от Професионалното техническо училище, майсторът на ЖЕКУ Вострякова (Валентина Тализина) не привързва стажантите към Атос, страхувайки се, че той ще бъде лош пример за тях. Афоня все още моли за стажанти. След като работят с него един ден и виждат методите му на работа, стажантите сами се отказват от него.

На следващия ден мазачът Коля е изгонен от къщата от жена си и той се премества при Боршчев за дълго време.

На танците Афоня случайно среща младо момиче Катруся Снегирьова (Евгения Симонова), но той не ѝ обръща внимание. След като танцува, той се бие с хулигани. Катя се обажда в полицията.

Катруса харесва Афоня, но той не го забелязва.

При друго обаждане Боршчев среща Елена (Нина Маслова) и се влюбва в нея. Той подмамва местния астроном (Готлиб Ронинсън) да замени финландската стоманена мивка, която имаше, с домашна чугунена. Монтира финландска мивка в Елена. В сънищата си Афоня се вижда като съпруг на Елена и вижда семейна идилия с куп деца.

За постоянно пиене, отсъствия и битки Боршчев беше предложен да бъде уволнен на срещи на отбора. Освен това му е поставено условие да върне финландската черупка на мястото ѝ. Афоня носи порцеланова мивка с цветя на Олена, за да я смени още веднъж. Елена се прибира вкъщи с шумна компания и се държи по такъв начин, че на Афони става ясно: тя има свой собствен живот сред модни и богати мъже, а той е просто водопроводчик.

Афоня изпада в депресия, отива с Федул на ресторант и там е тъжна. Пиенето на алкохол не спасява от депресия. Прибира се при Катруси Снегирева и остава с нея до сутринта. Пиян, Афоня предлага брак на Катруса, тя го приема на сериозно.

Тогава Афоня решава да отиде на село, при леля си Фроси (Раиса Куркина), която го е отгледала. Той пристига в селото, среща приятеля си Егоза (Савелий Крамаров) и заедно с него изпращат телеграма до града, че напуска работата си и дава апартамента под наем. Едва след това научава, че леля Фрося е починала преди няколко години.

Депресията на Афони се влошава. Изгубил е всичко, няма къде да отиде. Съседът чичо Йехор (Николай Гринко) пристига и дава на Афона своето наследство – спестовна сметка на негово име, документи за къщата, оставени му от леля Фросея, и писма, които леля му е написала на себе си от негово име. Афоня отива в пощата и се опитва да се обади на Катруса Снегирева на прекрасния номер 50502 или, както казва самият Афоня, „два и половина“. Казват му, че Катя си е тръгнала. Афоня отива на летището. Не го интересува къде да лети и какво ще му се случи. И в момента, когато Афоня вече вървеше към самолета, Катя пристига на летището с куфар. Тя казва: „Афоня! Някой ми се обади, помислих, че си ти..."

Край на разкриващата сюжета част.

Създатели[редактиране | редактиране на кода]

  • Сценарий: Александър Бородянски
  • Продукция: Георги Данелия
  • Оператор: Сергей Вронски
  • Художник: Борис Немечек
  • Композитор: Моузес Вайнберг
  • Диригент: Емин Хачатурян

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Михаил Светин. Разговоры по телефону. М., Арт-Пресс. ISBN 5-7805-1072-2. с. 124, 217.
  2. Татьяна Тетерина // Архивиран от оригинала на 2022-09-20. Посетен на 2022-09-20.
  3. Александр Новиков // Архивиран от оригинала на 2022-09-20. Посетен на 2022-09-20.
  4. Чулпан Валишина // Архивиран от оригинала на 2022-09-20. Посетен на 2022-09-20.
  5. КИНО: Енциклопедичен речник, главен редактор С. И. Юткевич, М. " Съветска енциклопедия", 1987 г., стр. .82

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]