Асура (будизъм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ашура (будизъм))
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ашура.

Асура или Ашура (санскрит, пали: असुर; тибетски: Lha-ma-yin; японски: 阿修羅 Ashura; корейски: 아수라; китайски: 阿修罗, пинин: Āxiūluō, виетнамски: A tu la) в Будизма е името на най-ниския ранг на богове или полубогове в будистката космология (сфера на желанията, камадхату). Те са описвани с три глави, три лица и четири до шест ръце.

Асура в будисткия храм Кофукуджи, Нара, 734, японска

Характеристики на ашура[редактиране | редактиране на кода]

Като обитатели на камадхату ашурите са обект на страсти от всякакъв вид, най-вече на завист и ревност, а също гняв, гордост, самохвалство, войнственост и агресивност.

Заради техните страсти, прераждането като ашура се смята за едно от не особено щастливите раждания (заедно с раждането като животно, прета или създание от Нарака). Състоянието на ашура отразява умственото състояние на човешко същество, обсебено от насилието, винаги търсещо извинение за да влезе в борба или битка, гневно към всеки и неспособно да остане спокойно и да реши проблемите спокойно.

По отношение на силата ашурите са над хората, но под повечето други богове. Те живеят в област в подножието и околностите на планината Сумеру, отчасти в морето, което я обгражда.

В популярната космологична картина на Бхавачакра, ашурите са понякога показвани като шестото стъпало на съществуването, понякога групирани заедно с девите. Добявянето на ашурите към шестото стъпало е направено в Тибет под ръководството на Йе Цонгкхапа.

Лидерите на ашурите са наречени ашурендра (пали: ашуринда) "ашура-бог". Има няколко такива, като ашурите са разделени на различни племена и фракции.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Asura (Buddhism)“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.