Ашър Браун Дюранд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ашър Браун Дюранд
Asher Brown Durand by A. Bogardus-crop.jpg
Дюранд на около 73 г., снимка от Ейбрахам Богардъс (ок. 1869).
Роден
21 август 1796 г.(1796-08-21)
Починал
17 септември 1886 (на 90 г.)
Националност американец
Стил рисуване
Направление Хъдсън ривър
Патрон Луман Рийд
Повлиян Томас Коул
Избран Ректор на Нюйоркската художествена асоциация (1845-1861)
Ашър Браун Дюранд в Общомедия

Ашър Браун Дюранд (на английски: Asher Brown Durand) (р. 21 август 1796 - п. 17 септември 1886) е американски художник от движението Хъдсън ривър.

Детство и младост[редактиране | редактиране на кода]

Дюранд се ражда и умира в Мейпълууд, Есекс, Ню Джърси (тогава наричан Джеферсън Вилидж) и е осмото от единадесет деца; баща му е часовникар и майстор на сребърни изделия.

Дюранд е чирак на гравьор в периода 1812-17 г., а по-късно става партньор на собственика на фирмата, които му поверява клона в Ню Йорк. Той гравира "Декларацията на независимостта" за Джон Тръмбул през 1823 г., което утвърждава репутацията на Дюранд като един от най-добрите гравьори в страната. Той помага в създаването на Нюйоркската художествена асоциация през 1825 г., която в последствие става Национална академия за дизайн. Той е ректор на организацията в периода 1845-1861 г.

Кариера като художник[редактиране | редактиране на кода]

Около 1830 г., под влиянието на патрона му Луман Рийд, интересите на Дюранд се изместват от гравирането към рисуването с маслени бои. След 1835 г. се посвещава главно на рисуването на портрети. Рисува няколко от президентите на САЩ, както и други политици и общественици. През 1837 г. придружава приятеля си Томас Коул на експедиция за скициране до езерото Шруун в планината Адирондак и скоро след това започва да проявява интерес към рисуването на пейзажи. През 1840 г. посещава Европа, където изучава творбите на Старите майстори и след завръщането си се посвещава почти изцяло на пейзажа. Прекарва летата, скицирайки Кетскилс, Адирондак и Уайт маунтинс в Ню Хампшър, правейки стотици рисунки и маслени скици, които по-късно включва в завършени академични творби, които помагат да се очертае движението Хъдсън ривър.

От ляво надясно: Хенри Кърк Браун, Хенри Питърс Грей и Дюранд, 1850

Дюранд остава в историята с детайлните изображения на дървета, скали и шума. Той е застъпник на идеята за рисуване директно сред природата, с възможно най-много реализъм. Той пише: "Нека [творецът] съвестно приеме това, което [природата] му представя, докато не стане в известна степен интимен с нейната необятност... никога да не осквернява светостта ѝ с умишлено отклоняване от истината".

Също като други художници от Хъдсън ривър Дюранд смята, че американската природа е неизразима проява на Господ. Той изразява този свой сантимент, както и общите си възгледи за изкуството в "Записки по рисуването на пейзажи" в сп. Крайон (художествено списание от средата на 19-ти век). Той пише: "Истинската същност на пейзажното изкуство е представянето на божията работа във видима творба".

Дюранд е прочут с картината си "Сродни души" (1849), която изобразява Томас Коул и поета Уилям Кълън Брайънт в Кетскилс. Тя е нарисувана в памет на смъртта на Коул през 1848 г. През 1904 г. картината е дарена от дъщерята на Брайънт на Нюйоркската обществена библиотека, а през 2005 г. тя е продадена чрез Сотби на Алис Уолтън за преполагаемата сума от 35 милиона долара (наддаването е тайно). Тази сума (ако е вярна) е рекордна цена за американска картина по това време.

Друга известна картина на Дюранд е "Напредък" (1853). Тя е поръчана от железопътната администрация и показва американския напредък - от страна на природата (вляво, където са индианците) в прогресирала страна (вдясно, където се виждат пътища, телеграфни кабели, канал, складове, релси и параход).

През 2007 г. в Бруклинския музей са изложени почти 60 творби на Дюранд, което е първата изложба там, посветена само на един художник от повече от 35 години насам. Изложбата е наречена "Сродни души: Ашър Б. Дюранд и американския пейзаж".

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Asher Brown Durand“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.