Направо към съдържанието

Ашър Браун Дюранд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ашър Браун Дюранд
Дюранд на около 73 г., снимка от Ейбрахам Богардъс (ок. 1869).
Дюранд на около 73 г., снимка от Ейбрахам Богардъс (ок. 1869).
Роден
Починал
Мейпълууд, Есекс, Ню Джърси
Националностамериканец
Стилрисуване
НаправлениеХъдсън ривър
ПатронЛуман Рийд
ПовлиянТомас Коул
ИзбранРектор на Нюйоркската художествена асоциация (1845 – 1861)
Ашър Браун Дюранд в Общомедия

Ашър Браун Дюранд (на английски: Asher Brown Durand) (р. 21 август 1796 – п. 17 септември 1886) е американски художник от движението Хъдсън ривър.

Детство и младост[редактиране | редактиране на кода]

Дюранд се ражда и умира в Мейпълууд, Есекс, Ню Джърси (тогава наричан Джеферсън Вилидж) и е осмото от единадесет деца; баща му е часовникар и майстор на сребърни изделия.

Дюранд е чирак на гравьор в периода 1812 – 17 г., а по-късно става партньор на собственика на фирмата, които му поверява клона в Ню Йорк. Той гравира „Декларацията на независимостта“ за Джон Тръмбул през 1823 г., което утвърждава репутацията на Дюранд като един от най-добрите гравьори в страната. Той помага в създаването на Нюйоркската художествена асоциация през 1825 г., която впоследствие става Национална академия за дизайн. Той е ректор на организацията в периода 1845 – 1861 г.

Кариера като художник[редактиране | редактиране на кода]

Около 1830 г., под влиянието на патрона му Луман Рийд, интересите на Дюранд се изместват от гравирането към рисуването с маслени бои. След 1835 г. се посвещава главно на рисуването на портрети. Рисува няколко от президентите на САЩ, както и други политици и общественици. През 1837 г. придружава приятеля си Томас Коул на експедиция за скициране до езерото Шруун в планината Адирондак и скоро след това започва да проявява интерес към рисуването на пейзажи. През 1840 г. посещава Европа, където изучава творбите на Старите майстори и след завръщането си се посвещава почти изцяло на пейзажа. Прекарва летата, скицирайки Кетскилс, Адирондак и Уайт маунтинс в Ню Хампшър, правейки стотици рисунки и маслени скици, които по-късно включва в завършени академични творби, които помагат да се очертае движението Хъдсън ривър.

От ляво надясно: Хенри Кърк Браун, Хенри Питърс Грей и Дюранд, 1850

Дюранд остава в историята с детайлните изображения на дървета, скали и шума. Той е застъпник на идеята за рисуване директно сред природата, с възможно най-много реализъм. Той пише: "Нека [творецът] съвестно приеме това, което [природата] му представя, докато не стане в известна степен интимен с нейната необятност... никога да не осквернява светостта ѝ с умишлено отклоняване от истината".

Също като други художници от Хъдсън ривър Дюранд смята, че американската природа е неизразима проява на Господ. Той изразява този свой сантимент, както и общите си възгледи за изкуството в „Записки по рисуването на пейзажи“ в сп. Крайон (художествено списание от средата на 19 век). Той пише: „Истинската същност на пейзажното изкуство е представянето на божията работа във видима творба“.

Дюранд е прочут с картината си „Сродни души“ (1849), която изобразява Томас Коул и поета Уилям Кълън Брайънт в Кетскилс. Тя е нарисувана в памет на смъртта на Коул през 1848 г. През 1904 г. картината е дарена от дъщерята на Брайънт на Нюйоркската обществена библиотека, а през 2005 г. тя е продадена чрез Сотби на Алис Уолтън за преполагаемата сума от 35 милиона долара (наддаването е тайно). Тази сума (ако е вярна) е рекордна цена за американска картина по това време.

Друга известна картина на Дюранд е „Напредък“ (1853). Тя е поръчана от железопътната администрация и показва американския напредък – от страна на природата (вляво, където са индианците) в прогресирала страна (вдясно, където се виждат пътища, телеграфни кабели, канал, складове, релси и параход).

През 2007 г. в Бруклинския музей са изложени почти 60 творби на Дюранд, което е първата изложба там, посветена само на един художник от повече от 35 години насам. Изложбата е наречена „Сродни души: Ашър Б. Дюранд и американския пейзаж“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Asher Brown Durand в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​