Ащанга виняса йога

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Аащанга виняса йога е вид йога. „Виняса“, означава „дишам“, а преведена буквално, „виняса“ означава вибрации в рамките на определени параметри. „Ащанга“, от своя страна буквално означава „осем нива“.

Какво е ащанга виняса йога?[редактиране | редактиране на кода]

Ащанга виняса йога или още наричана ащанга йога е древна йогийска система описана от Вамана Риши и добила голяма популярност извън Европа едва след двадесети век, като голяма заслуга за това има учителя Патабхи Джойс. Йога в превод от санскрит (древен индоарийски, богослужебен език), означава свързвам, като основно акцентира на връзката между тялото и духа. Както е известно йога е наука, която води до по-добро опознаване на същността на практикуващия, а основната и цел е достигане до едно по-спокойно съзнание, което ни помага да се справим с ежедневните емоции (като стрес, гняв и др.).

Осем разклонения на ащанга йога[редактиране | редактиране на кода]

Така, може да обобщим, че ащанга виняса йога е йогийска система, която поставя акцент върху осем различни практики (наричани още осем разклонения на йога), а именно:

  • Яма (Yama) – реферира към правилата за обществено поведение. Яма означава още контрол и самодисциплина.
  • Нияма (Niyama)- реферира към само-опознаването и самодисциплината.
  • Асана (Asana), буквално преведена означава седяща поза, но асана реферира към движенията практикувани по време на йога.
  • Пранаяма (Pranayama), акцентира върху упражняване на контрол над дишането.
  • Пратяхара (Pratyahara), акцентира върху независимостта на ума от сетивата.
  • Дарана (Dharana), акцентира върху концентрацията над мисълта.
  • Дяна (Dhyana), акцентира върху медитацията.
  • Самадхи (Samadhi), акцентира върху просветлението.

Първите четири практики (яма, нияма, асана и пранаяма) се считат за външни, докато останалите четири (пратяхара, дхарана, дхяна и самадхи) са вътрешни практики. Целта на осемте практики е да обхванат различни поведенчески, физически и духовни съвети.

С какво ащанга йога е по-различна от останалите видове йога?[редактиране | редактиране на кода]

Ащанга виняса йога е вид йога. Различното при ащанга йогата, в сравнение с останалите школи е че отделните асани са свързани една с друга чрез определени „преходни“ движения. Другата отличителна черта е дишането и от изключителна важност е синхрона между движенията и дишането, защото именно така съзнанието на практикуващия се успокоява, което от своя страна е главната цел на ащанга виняса йога. Първите стъпки към успокояване и контрол над ума са Яма и Нияма. Както казва Патабхи Джойс, „не можеш да практикуваш йога, ... ако тялото и органите на възприятие са слаби и преследвани от препятствия”. Практикуването на асаните, също е от голямо значение тъй като именно те правят тялото силно. Всяка асана в ащанга виняса йога се изпълнява бавно и хармонично, в синхрон с движението. Всяко движение отговаря на дишане и издишване. Основна идея на йога че дишането е жизнена сила (наричана прана). А основна цел на всеки практикуващ йога е да задържи повече прана в себе си, чрез равномерно и дълбоко дишане.

Ползите от Ащанга Виняса Йога[редактиране | редактиране на кода]

В йога основното правило е че получавате колкото дадете. Да, толкова е просто! Основно по време на практиката Вие се научавате как да дишате, как да сте по-спокойни и как да сте в хармония със себе си. При редовна практика ащанга виняса йога, допринася за подобряване на здравето. Едни от най-големите ползи при практикуването на „ащанга виняса йога“ е повишената концентрация, подобряване на функциите на хормоналната система, повишава имунитета на организма, заздравява и подобрява подвижността на ставите, подобрява кръвообращението и храносмилането, повишаване устойчивостта на организма към умора тревоги и депресии, и много други. Най-общо казано, Ащанга виняса йога води до подобряване на качеството на живот и Ви кара да се чувствате по-енергични и по-млади.

Източници[редактиране | редактиране на кода]