БГ БЕН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„БГ БЕН“
Първа страница на БГ БЕН бр 300.jpg
Първа страница на „БГ БЕН“ бр.300
Информация
Формат 48 страници

Начало 30 март 2004 г.
Издател PA Events Ltd.
Език български език
Тираж 6000 бр.
Седалище
на управление
Лондон
Сайт www.bgben.co.uk

Вестник БГ БЕН (на английски: BG BEN Newspaper) е най-големият български вестник във Великобритания с обем от 48 страници, който се печата веднъж на 2 седмици в тираж от 6 000 броя[1] [2].

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Медията е насочена изцяло към укрепването на връзките вътре в българската общност, консултацията и практическите решения по проблемни въпроси, повишаването на нейната информираност, правна и професионална култура, и активното сътрудничество с британските институции.

Вестникът включва най-актуалните събития и новини за българите във Великобритания, полезна справочна информация, информация за услуги за общността, страници, посветени на рок музиката, забавни страници, любопитна информация от България, обяви и забавни страници.

История[редактиране | редактиране на кода]

„БГ БЕН“ излиза от печат за първи път на 30 март 2004 г., в Лондон. Първоначалният му формат е А4, на 8 страници, със седмична периодичност и цветно приложение на английски, което се издава под името „Bulgaria“.

През юни 2005 г. вестникът актуализира своя формат, периодичност и обем и започва да излиза веднъж на 2 седмици, в 32 страници, и в стандартен вестникарски формат. Неговото английско приложение Bulgaria се запазва и поставя акцент на популяризирането на страната ни като туристическа и бизнес дестинация.

През ноември 2007 вестник „БГ БЕН“ преобразува своето английско приложение в допълнителни 8 страници на български език, които наред с новото повишаване на тиража му и постоянно разрастващата се дистрибуторска мрежа, го превърнаха в най-големия по обем български вестник на Острова.

Вестникът направи и поредната стъпка в отношенията с читателската си аудитория, като една година по-рано бе взето решение за неговото напълно безплатно разпространение.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

БГ БЕН се разпространява на над 90 популярни сред българите локации: Лондон, Манчестър, Бирмингам, Бристъл, Кент, Уотфорд и Стокпорт.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. За нас – в сайта на вестника
  2. БГ БЕН – в plus.google.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]