Бактериология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Бактериология e изучаването на бактериите. Това е поддисциплина на микробиологията и включва идентификацията, класификацията и изучаването на характеристиките на бактериалните видове.[1] A person who studies bacteriology is a bacteriologist.

Бактериология и микробиология[редактиране | редактиране на кода]

Заради близостта и подобието на мисленето върху и работата с микроорганизми, различни от бактериите като протозоа, гъби и вируси, има тенденция полето на бактериологията да се разширява до микробиология.[2] В миналото термините са били използвани взаимозаменяемо.[3] Въпреки това бактериологията се класифицира като отделна дисциплина.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Wassenaar, T. M.. Bacteriology: the study of bacteria. // www.mmgc.eu. Посетен на 18 юни 2011.
  2. ((en)) Pathogenic micro-organisms; a text-book of microbiology for physicians and students of medicine. P. Blakiston's sons & co., 1914. с. 1–. Посетен на 18 юни 2011.
  3. ((en)) Jeanne Stove Poindexter. Methods and special applications in bacterial ecology. Springer, 30 ноември 1986. ISBN 9780306423468. с. 87. Посетен на 18 юни 2011.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bacteriology“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.