Балада за една любов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Балада за една любов
Balada por un amor
ЖанрТеленовела
Създател(и)Мария Саратини
СценарийМария Саратини
РежисураХосе Рендон
Карина Дупрес
КамераХорхе Мигел Валдес
АктьориДаниела Ромо
Алфредо Адаме
Хорхе Риверо
Енрике Лисалде
Клаудио Брук
Магда Гусман
Начална мелодияBalada por un amor (в изпълнение на Даниела Ромо)
Quiero amanecer con alguien (в изпълнение на Даниела Ромо)
Страна Мексико
ЕзикИспански
Епизоди140
Продукция
Изпълнителен продуцентХосе Рендон
Продуцент(и)Телевиса
Времетраене21 минути
Разпространение
ТВ каналCanal de las Estrellas
Излъчване30 октомври 1989 -
18 май 1990
Страница в IMDb

„Балада за една любов“ (на испански: Balada por un amor) е мексиканска теленовела от 1989 г., създадена от Мария Саратини, режисирана от Хосе Рендон и Карина Дупрес, и продуцирана от Хосе Рендон за Телевиса.

В главните роли са Даниела Ромо, Хорхе Риверо и Алфредо Адаме, а в отрицателните роли - Летисия Пердигон и Исаура Еспиноса. Специално участие взема първият актьор Енрике Лисалде.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Брианда Португал е млада изпълнителка на виолончело, която живее в Пуерто Валярта с баща си, Фернандо, мащехата си, Лидия, и със своята полусестра, Симона. Лидия е повърхностна жена и интригантка, която не обича съпруга си. Дъщеря ѝ, Симона, страда от липса на внимание от страна на родителите си. Фернандо съжалява, че се е развел с Леонора, първата му съпруга и майка на Брианда, заслепен от красотата на Лидия, която всъщност никога не е обичал. Брианда е годеница на Густаво Еленес, с когото са израснали заедно, и който е влюбен в нея от години. Въпреки годежа си с Густаво, Брианда не изпитва любов към него, а само голяма привързаност.

Един ден, когато Брианда пътува за Мексико, пилотът на самолета получава сърдечен удар и умира. Самолетът пада в морето. Брианда изплува на повърхността и плува към близкия остров. Там, Брианда се запознава с Мануел Сантамария, мъж на възраст два пъти по-голяма от нейната, който се укрива от бандити. Брианда се влюбва в него и решава да развали годежа си с Густаво, причинявайки му голяма болка. Мануел отвръща на чувствата ѝ, въпреки че съжителства с Елоиса Негрете, сладка и красива жена.

Една тайна излиза наяве, която ще помрачи щастието на двойката. Фернандо и Леонора са запазили тази тайна в продължение на години, а именно, че Брианда не е тяхна дъщеря. Като бебе им е дадена от Анхела, която я е откраднала от дома, в който е работила преди 24 години. Анхела е била прислужница при Мануел и Бруна, съпругата му. Открива се истината, че Брианда е дъщеря на Мануел. Това е причината Мануел и Брианда да се разделят със страх, че почти са имали кръвосмесителна връзка.

След известно време се разбира, че Мануел не е биологичният баща на Брианда, така че двамата могат да се съберат отново, но Мануел умира в катастрофа с влак. Брианда се съгласява да се омъжи за Рафаел Алиенде, въпреки че е открила, че наистина обича Густаво. Брианда се омъжва за Рафаел и двамата заминават за ранчото на Алиенде, където да живеят заедно със семейството му. Там, животът на Брианда става невъзможен. Разбирайки, че Брианда го обича, Густаво отива в ранчото на Алиенде, като кандидатства за работа. Рафаел го наема, без да подозира кои всъщност и Густаво. Брианда и Густаво трябва да се борят, за да бъдат щастливи, въпреки злините на Лусия и на останалата част от семейство Алиене.

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

Част от актьорския състав:

  • Даниела РомоБрианда Португал Меркадер
  • Алфредо АдамеГуставо Еленес Саламанка
  • Хорхе Риверо – Мануел Сантамария
  • Енрике ЛисалдеФернандо Португал
  • Арсенио Кампос – Елой Алиенде
  • Даниела КастроСимона Португал
  • Клаудио Брук – Марсело Алиенде
  • Летисия Пердигон – Лусия Алиенде
  • Магда Гусман – Беатрис
  • Исаура Еспиноса – Лидия Меркадер
  • Франсиско Авенданьо – Иван
  • Рафаел Банкелс мл. – Агустин
  • Мече Барба – Адела
  • Кармен Кортес – Хосефа

Премиера[редактиране | редактиране на кода]

Премиерата на Балада за една любов е на 30 октомври 1989 г. по Canal de las Estrellas. Последният 140. епизод е излъчен на 18 май 1990 г.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Награди TVyNovelas (1991)

Категория Номинация Резултат
Най-добра актриса в главна роля Даниела Ромо Номинирана

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Balada por un amor в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​