Баркод четец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Barcode-scanner.jpg

Баркод четец — е периферно устройство, което чете баркода, нанесен на опаковката на стоката и предава тази информация в компютъра, касовия апарат, или POS-терминала.

Баркод четците се използват в търговията и услугите вза бърза идентификация на стоката при нейната продажба, складиране и т.н. Баркодът носи в себе си специфичната информация за стоката и се нанася върху опаковката му още при производството или се отпечатва с помощта на специализиран принтер на етикети.

Устройство и видове[редактиране | редактиране на кода]

По видове четците се делят на портативни, които операторът доближава до баркода и стационарни, които са закрепени на място и в този случай стоката се приближава към тях. В промишлеността се използват конвейерни баркод четци.

По вида на четящия елемент четците се разделят на светодиодни и лазерни. При лазерните най-често се е използвал хелий-неонов лазер, но с развитието на лазерните диоди те постепенно биват изместени.

Свързване с компютър[редактиране | редактиране на кода]

Баркод четецът може да има различни интерфейси за свързване с компютър, освен стандартните RS232, PS/2, USB производителят може да използва свой собствен куплунг и интерфейс. По отношение на компютъра баркод четците с PS/2 и USB интерфейси изглеждат като обикновена клавиатура. Моделите, притежаващи повече функции, се поддават на настройки, като поведението им може да се променя. Те се наричат програмируеми.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сканер штрихкода“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​