Белоглави лешояди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Белоглави лешояди
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
клон:Nephrozoa
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клон:Olfactores
клон:Teleostomi
клас:Птици (Aves)
разред:Ястребоподобни (Accipitriformes)
семейство:Ястребови (Accipitridae)
род:Белоглави лешояди (Gyps)
Научно наименование
Savigny, 1809
Белоглави лешояди в Общомедия
[ редактиране ]

Белоглавите лешояди (Gyps) са род едри дневни грабливи птици.

Разпространение и биотоп[редактиране | редактиране на кода]

Срещат се в Европа (включително България), Азия и Африка. Обитават планини, височини, степи, полупустинни и скалисти райони. На територията на България се среща единствено видът Белоглав лешояд (Gyps fulvus).

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Хранят се основно с мърша. Деня прекарват в търсене на храна, планирайки на голяма височина. Щом един от лешоядите забележи храна и се спусне към нея, останалите го последват веднага и за много кратко време се събират всички представители на вида намиращи се в близост. Обичайни са битките около трупа на умрялото животно.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

  • Гнездо – по високи скали, понякога оформят колонии. Всяка година се връща в същото гнездо.
  • Моногамни птици.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

На територията на България, Белоглавия лешояд (Gyps fulvus) е рядък и защитен от закона вид. През 70-те години се смята за изчезнал, но в края на десетилетието екип на Комисията по опазване на околната среда към БАН открива оцеляла малка колония (1 гнездеща двойка и 17 – 18 неполовозрели птици) в района на язовир „Студен кладенец“ в Източни Родопи. След това бива обявен резерват „Вълчи дол“, където гнезди единствената двойка на вида. През 80-те години студенти от Ветеринарния институт в Стара Загора започват първите подхранвания на белоглави лешояди в страната. В края на десетилетието е създадено Българското дружество за защита на птиците, като една от основните задачи е продължаването на дейностите по опазване на лешоядите в Източни Родопи. Провежданите мерки са все по-успешни, благодарение на което числеността постоянно нараства лешоядите загнездват и около Маджарово и през 2008 г. популацията по река Арда е вече 46 – 48 двойки. През 2007 г. започват опити за връщане на вида в Стара планина. Избрани са четири места, където да се пуснат лешояди внесени от Испания и Франция – Котленска планина, Сините камъни, Централен Балкан и Врачански Балкан. Участват организациите Фонд за дивата флора и фауна, Зелени Балкани и Дружество за защита на хищните птици. През 2007 са пуснати първите белоглави лешояди около Котел от Фонд за дивата флора и фауна. Дейностите по опазването в Източни Родопи и връщането на вида в Стара планина продължават.

В началото на 2017 г. е ликвидирана почти цялата колония в Кресненското дефиле след незаконно използване на отрова срещу вълци и лисици. [1] Това е провалило 15-годишния труд на еколозите за завръщането на вида в района. [2] Колонията се възстановява бавно. [3]

Списък на видовете[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]