Белянки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Белянки
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Пеперуди (Lepidoptera)
надсемейство:Papilionoidea
семейство:Белянки (Pieridae)
Научно наименование
Swainson, 1820
Белянки в Общомедия
[ редактиране ]

Белянките[1] (Pieridae) са семейство дневни пеперуди. Те са широко разпространени и включват над 1000 вида, класифицирани в 76 рода.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Пеперудите от това семейство са предимно с бели или жълти крила с черни петна или жилки по тях. Предните крила са закръглено-триъгълни, а задните са с яйцевидна форма. Размахът им при повечето видове е 45 - 60 mm. Членове на това семейство обикновено са със среден размер на тялото, върховете на краката наречени нокти, са разцепени. Предните крака при мъжките и женските са в пълен размер и напълно функционални, крилата на много видове отразяват и поглъщат ултравиолетовите лъчи в конкретни диапазони като това помага на пеперудите да идентифицират потенциалните брачни партньори от същия вид. Характерен е половият диморфизъм, а представителите на няколко вида имат променяща се сезонна окраска.

Яйцата обикновено са кръгли и продълговати, като цилиндър и оребрени. Гъсениците обикновено са зелени или черни с жълти петна, без косми или бодли. Придвижват се посредством кукички от долната част на гърдите. Те са предимно вредители при зеленчуците и овощните култури. Типичен пример за това е гъсеницата на зелевата пеперуда. При какавидиране обикновено не образуват пашкул.[2]

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Семейството се подразделя на следните подсемейства:

Подсемейство Dismorphiinae[редактиране | редактиране на кода]

Подсемейство Pseudopontiinae[редактиране | редактиране на кода]

Подсемейство Pierinae[редактиране | редактиране на кода]

Подсемейство Coliadinae[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]