Бенет Омалу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
д-р Бенет Омалу
Омалу, 2015 г.
Роден
септември 1968 г. (55 г.)

Учил вПитсбъргски университет
Семейство

Уебсайтwww.bennetomalu.com
д-р Бенет Омалу в Общомедия

Бенет Омалу (Bennet Ifeakandu Omalu) е американски лекар от нигерийски произход, съдебен патолог и невропатолог, който е първият учен, открил и публикувал заключенията си за хронична травматична енцефалопатия (ХТР) чрез изследване на американски футболисти по време на работата му в областната морга в Питсбърг. По-късно той става главен патолог в Сан Хоакин, Калифорния, и едновременно с това професор в Университета на Калифорния, Дейвис, катедра по медицинска патология и лабораторна медицина.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Бенет Омалу започва начално училище на тригодишна възраст и на 16-годишна възраст е приет да следва медицина в Нигерийския университет.[1] След като се дипломира с бакалавърска степен по медицина и хирургия през юни 1990 г., той завършва клиничен стаж. Търси възможности за стипендии в Съединените щати. За пръв път такава възможност му се отдава в Сиатъл, Вашингтон през 1994 г., където специализира епидемиология в Университета на Вашингтон. През 1995 г. напуска Сиатъл и заминава за Ню Йорк, където се присъединява към болницата в Харлем, Колумбийски университет и се включва в програмата за обучение по анатомична и клинична патология. След това се обучава като съдебен патолог в Питсбърг. Става особено заинтересован от невропатология.

Д-р Омалу има осем дипломи и сертификати. По-късно получава магистърска степен по обществено здраве и епидемиология през 2004 г. от университета на Питсбърг и магистърска степен по бизнес администрация в университета Карнеги Мелън през 2008 г.[2]

Медиите[редактиране | редактиране на кода]

Усилията на д-р Омалу да изучава и популяризира КТР при опозицията на НФЛ (Националната футболна лига) са описани в статия на списанието GQ през 2009 г.[3] Статията по-късно е разширена в книга, „Сътресение“ (2015 г.), и адаптирана във филм със същото заглавие, където д-р Бенет Омалу е главният герой, изигран от Уил Смит.

Той е женен и има две деца. През 2015 г. става американски гражданин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Laskas, Jeanne Marie. Concussion. Random House Trade Paperbacks, 24 ноември 2015. ISBN 9780812987577.
  2. "CV: Bennet Omalu", UC Davis Medical Center
  3. Laskas, Jeanne Marie. Game Brain: Football Players and Concussions // GQ. Посетен на 9 ноември 2015.