Бертрандон де ла Брокиер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Бертрандон де ла Брокиер е бургундски шпионин и поклонник, пътешествал в Близкия изток през 1432 – 33 г.[1] Книгата, посветена на пътуванията му, Le Voyage d'Outre-Mer, е подробно описание на политическата ситуация и практическите обичаи на различните региони, посетени от него. Де ла Брокиер написва книгата на средновековен френски по искане на Филип Добрия, херцог на Бургундия, с цел улесняването на нов кръстоносен поход.

Де ла Брокиер е един от първите европейски пътешественици, преминал през българските земи след турското завоевание (1433 г.). Той пише за желанието на българския народ да се освободи: „Всички хора на тази страна имат голямо желание да се отърват от робството, ако намерят кой да им помогне...[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бертрандон е роден в края на 14 или началото на 15 век в херцогство Аквитания. За животът му преди 1421 г. няма данни. През тази година той става оръженосец (Ecuyer tranchant) на Филип Добрия. Той бързо печели доверието на херцога и е натоварен с поредица от важни мисии. През 1423 г. е удостоен с титлата „Първи оръженосец“ (premier écuyer tranchant).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Christopher Tyerman, God's War: A New History of the Crusades (Penguin, 2007), 846.
  2. Бертрандон де ла Брокиер, Задморско пътешествие, С., 1968, с.99