Бертхолд фон Мозбург (епископ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бертхолд фон Мозбург
архиепископ на Залцбург
Роден
Починал
около 1106 г.

Религия Католическа църква

Бертхолд фон Мозбург (на немски: Berthold von Moosburg; † сл. 1106) е геген-архиепископ на Залцбург (1085 – 1106).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бертхолд е син на граф Буркхард I фон Мозбург, граф на Мозбург и в Горен Ампер († сл. 1060). Дядо му по майчина линия е граф Бертхолд II фон Дисен († сл. 1060).

През 1085 г. Хайнрих IV назначава Бертхолд фон Мозбург за архиепископ на Залцбург, понеже Гебхард на събора в Кведлинбург се съгласява с анатемата на Хайнрих. Бертхолд разрушава собственостите на маркграф Енгелберт фон Спанхайм, който е фогт на архиепископския манастир Залцбург, и на манастир Адмонт. Енгелберт успява обаче да завладее град Залцбург, а Бертхолд трябва да се оттегли в крепостта Хоензалцбург.

През 1086 г. Бавария и Швабия с херцог Велф IV също се надигат против император Хайнрих и Бертхолд трябва да избяга и архиепископ Гебхард може да се върне обратно в Залцбург. След смъртта на Гебхард през 1088 г. Бертхолд отново е в Залцбург до 1090 г. Тази година за архиепископ на Залцбург е избран Тиемо и получава палиума от папа Урбан II.

През 1097 г. Бертхолд печели битката при Заалдорф, Тиемо трябва да бяга, и Бертхолд става отново архиепископ. През 1106 г. той е изгонен с военна сила от архиепископ Конрад I.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Heinz Dopsch, Hans Spatzenegger: Geschichte Salzburgs, Stadt und Land. Pustet, Salzburg 1988, ISBN 3-7025-0243-2

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]