Беседа:Азотни оксиди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ето един пример за уравнение:

Това изглежда много добре. Дано нашият химик успее да го направи да изглежда навсякъде така. :-) --Webkid 15:16, 9 авг 2004 (UTC)
Ей-сега ще оправя уравненията. --Борислав 15:35, 9 авг 2004 (UTC)
Хммм, аз да попитам Откога на окисите започнахте нa български език да им казвате оксиди???? --Емил Петков 19:26, 6 дек 2004 (UTC)
От отдавна. Например вече се казва "въглероден диОКСИД", а не "въглероден двуокис". Поне в училище така ни учат. Факт. --Webkid 19:47, 6 дек 2004 (UTC)
Обадих се на един познат химик и той ме открехна, че от началото на 90те така било. Аз съм престанал да уча химия в училище, че и в универитета преди това време. Иначе нямам проблем с използването на латински наименования, но е тъпо. Не ми е ясно кой "родолюбец" го е въвел. Гледам, че в доста от другите славянски езици е запазено. Интересно кога ще започнат да казват на киселините мелодично "ациди". --Емил Петков 21:19, 6 дек 2004 (UTC)
Това се прави с цел да се придържаме към IUPAC принципите за наименоване мисля. Там се говори за окончания например. Еди какво си окончание за еди какво си съединение. Иначе имената си остават български. Все пак си казваме железен оксид, азотен оксид, въпреки че на латински са съответно Ferrum Oxygenatum и Nitrogenum Oxygenatum!
Може и заради окончанията да е, но аз доколкото си спомням имаше доста окончания за нагаждане, а точно това можеше да си мине и без нагаждане. Ако ми издириш някой документ, който да обяснява тази реформа, ще съм благодарен. --Емил Петков 21:50, 6 дек 2004 (UTC)


Без да съм специалист: Съществува и Bulgarian National Committee of Chemistry for IUPAC (към БАН). Отпреди 10-тина години (тогава бях в стандартизацията) новите наименования се спазват в българските стандарти, законите (нормативна база), учебните помагала, митнически тарифи. И така, основите вече са хидроксиди, окисите - оксиди. Киселините си останаха киселини. Май с тези два променени термина се изчерпва най-популярната част от „реформата“. Иначе има мн. други принципи, по които например полистиролът вече е полистирен, а бензолът - бензен. Има издадени номенклатури с новите наименования, но не ги намерих в Интернет. --Георги Рашев 12:32, 7 дек 2004 (UTC)

След като пишем енциклопедия, няма никакво значение накво мислим или смятаме. Просто трябва да се провери кое как е. Учебниците се гледат и коригират, а там вече наистина са хидроксиди и оксиди. И на мен ми беше терсене, като синчето казва: "силициевият диоксид.." ама.... Добре поне, че не му вика силикон. ;)))(ИнжИнера 14:18, 7 дек 2004 (UTC))
Това е интересно. В учебника ми се използва само "основа". Може би това е с цел да не ни объркат прекалено много. ;-)) А иначе тук има информация за вредните вещества: [1]. --Webkid 18:17, 7 дек 2004 (UTC)