Беседа:Апостолически нунций

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Вметнатата част в получер текст е леко неразбираема (за мен) в окръжаващия контекст. :В някои държави (най-често католическите страни в Европа и Южна Америка, но и някои протестантски като Германия и Швейцария), апостолическият нунций е също декан (председател) на дипломатическия корпус в дадената страна. Тази привилегия е призната и потвърдена от Виенските конгреси от 1815 и 1961 г.

Дипломатическите мисии на Ватикана биват апостолическа нунциaтура и апостолическа делегатура. В периода 1964-1994 г. Светият Престол използва освен титлата "нунций" също и титлата "пронунций". Пронунциите също били дипломатически представители от първа класа, но те били изпращани до страните, които не признавали първенството на папския представител, който не ставал и декан на Дипломатическия корпус. Пронунцият би могъл да стане декан, но на общи основания (чрез първенство на класа и чрез най-дълъг стаж в дадената страна).

Също така може би има нужда от по-прецизно дефиниране/разграничаване на нунций, апостолически нунций и пронунций? (питането е най-вече във връзка с многото препратки към несъществуващия в момента нунций) --Spiritia 09:02, 13 ноември 2006 (UTC)

Нунций[редактиране на кода]

Какво е "декан на Дипломатическия корпус" е написано в статията. Няма разлика м/у нунций и апостолически нунций, както между България и Република България. Разликата м/у нунций и пронунций също е ясно написана: пронунций е бил изпращан в страните, които не признават Виенската конференция и не признават почетното първенство на папския пратеник. потребител:carmel

Драги потребител:carmel,
  1. За пронунций: Това което ми казвате (Разликата м/у нунций и пронунций също е ясно написана: пронунций е бил изпращан в страните, които не признават Виенската конференция и не признават почетното първенство на папския пратеник), от текста става ясно. Не става ясно едно друго парче, което любезно съм ви отделила в получер текст и върху което пак ще ви помоля да се съсредоточите. Тая работа кой може да стане декан и кой не, ако вие я разбирате и ако изобщо е от някакво значение, моля обяснете я на по-простичък език. Много е възможно и аз да съм отчайващо тъпа, но за да ви повярвам ще трябва да ми дадете още известно количество доказателства.
  2. Щом обладавахте познанието, че нунций е равно на апостолически нунций, трябваше може би да се досетите да създадете пренасочването. Както неслучайно ви споменах по-рано през деня, към несъществуващия тогава нунций имаше много червени препратки. Е, вече са сини, но не благодарение на вас.
  3. На личната ми беседа сте ме осведомили, че "На страницата на Външното министерство е написано, че инфото е без авторски права." Тази информация би била много по-полезна, ако ми бяхте дали някакъв линк, както и да ме осветлите в каква връзка ми го казвате?? Аз не съм открила копирано парче от сайта на министерството, ако вие сте - кажете. Това, което аз открих като копи/пейст беше от сайта на Български дипломатически преглед, където изрично най-долу пише: "Всички права запазени © 2004-2005 сп. "Дипломатически преглед"." Но аз като съм ви помолила за кооперативност и да направите някакъв преразказ на текста, явно съм надценила възможностите ви. Сърдечно моля за извинение. Вече имам основание да сложа шаблона за нарушени авторски права в съответните секции. Поздрави, --Spiritia 15:27, 13 ноември 2006 (UTC)