Беседа:Атила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

На няколко места срещам, че е бил от рода Дуло, и че се пада някакъв прадядо или прачичо на хан Кубрат (мисля че в именник на българските ханове). Каква е вероятността това да е вярно, ако е сравнително висока би трябвало да го споменем. --The Engineer 23:55, 17 апр 2005 (UTC)

Малка. :) --Webkid 04:01, 18 апр 2005 (UTC)

The Engineer добави "източни" в докато в някои източни страни той е считан за велик владетел. Не знам какво се разбира под източни, но в оригиналния текст в ен: се имаше предвид най-вече Унгария и Турция. Вчера чух, че няколко хиляди души в Унгария извеждали родословието си от Атила и искали статут на малцинство :-). --Спас Колев 13:32, 19 апр 2005 (UTC)

Ами последните няколко дни точно по повод унгарците прочетох няколко статии из вестници и други места и го срещнах точно така: "някои източни страни, като Турция и Унгария" реших, че има смисъл, вероятноо за разграничаване западните, които го имат за злодей и варварин. Ако е неточно подобре да се махне източни, просто ми се стори, че са го написали умишлено. --The Engineer 18:30, 19 апр 2005 (UTC)
Въпрос на гледна точка - от Испания Унгария е на изток, но от България - на запад :-). Ще го коригирам малко, иначе може де се помисли, че става дума за Монголия, например. --Спас Колев 11:15, 20 апр 2005 (UTC)
Когато всички около теб приемат нещо за даденост и ти без да си даваш сметка го приемаш. Не се бях замислил за Унгария, се пада на запад сравнение с нас. --The Engineer 17:05, 20 апр 2005 (UTC)


Поне в немската историография традиционно се използва термина "хуно-българи", като предци на прабългарите. Така е и в нем. уикипедиа ([1]), като термина е обоснован със запазени източници, в които е засвидетелствано самообозначението на хуните като "хуно-българи". Затова и ще добавя едно изречение в този смисъл в статията. --Ned 13:28, 14 юли 2006 (UTC)[отговор]

по повод на размишленията[редактиране на кода]

Аttila и Awitohol ( първия български кхан).

Интересното е, че са живели по едно и също време. Атила , както и Авитохол - на различни "диалекти" означават БАЩА.

По някъкъв начин ( традиция ) Древнитебългари ( чел съм го някаде) са били с бръснати глави... били дали някъкъв обет... Същото се е случило и войните на Атила -при смъртта му.

Интересно е , че един от синовете на Атила -Ернак (или Ирнах, Ирник ), фигурира в Именника на Българските ханове. Преди Кубрат (Курт)!

Отстраняване от избраните статии[редактиране на кода]

Статията не отговаря на сегашните критерии за изчерпателност и проверимост и има нужда от цялостна преработка. Мисля, че в този вид трябва да се извади от списъка на избраните статии. --Спас Колев (беседа) 18:10, 4 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Съгласен съм.--Akeckarov (беседа) 07:26, 6 октомври 2021 (UTC)[отговор]