Беседа:Бозайници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Бозайници е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас A Максимална Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Отправките в систематиката така ли да останат или да бъдат като в Птици например, през латинските имена, на мен ми е безразлично, стига да е униформено, досега съм го правил за разредите и семействата, през латинските имена. И друго, да се включат ли в тази статия и семействата. Подреждането на статиите в категориите също изисва доуточнение, на някои места са включени и в по-горните категории, на някои, само в крайната категория. Аз предпочитам категориите да не се включват в по-горните, а само статиите, очаквам предложения. The Engineer 12:23, 28 яну 2005 (UTC)

За връзките: когато се дават таксони на два езика, на мен лично по ми допада линкването на първото споменаване (или по-точно това, което играе главната роля във фразата):
бла бла клас птици (Aves) бла бла
бла бла клас Aves — това са птиците бла бла
Семействата — май няма смисъл да се прави списък, който ще е непрегледен и за дълго пълен с червени препратки (дори имайки предвид твоята продуктивност ;-). Може да се дават избрани по-нисши таксони за някои (под)разреди, такива за които има статия и илюстрират разнообразието, примерно:
Caniformia (включва Кучета, Тюлени, Мечки)
За категориите: не знам дали те разбирам, досега като конвенция имахме нещо такова (изключвайки категоризацията извън систематиката):
  • Статиите за таксони се включват само в най-ниската несобствена категорията, към която таксономично принадлежат, както и в собствената си категория, ако е уместно да има такава.
  • Категориите за таксони се включват само в най-ниската категория, към която принадлежат таксономично.
и в момента то ми се струва разумно. --Станислав 16:22, 28 яну 2005 (UTC)
Мерси за консултацията, само не съм сигурен дали ми стана ясно за списъците, да са линкнати като птици или като бозайници (лат. или бг име) и респективно кое да променя за да е униформено. The Engineer 16:40, 28 яну 2005 (UTC)
Както е при птиците, защото в списъците латинското име е отпред (главното). Между другото: българското трябва да се постави в скоби или след тире, а латинското да не е в курсив (к. е само за Genus/Species и надолу). Ще се опитам да го направя автоматично всъщност. --Станислав 16:45, 28 яну 2005 (UTC)
Отлично ще стане The Engineer 16:53, 28 яну 2005 (UTC)