Беседа:Български лев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Dear Bulgarian wikipedians. Does anyone know a comprehensive numismatic site of Bulgarian coins and paper money with lots of images? Thank you in advance. Please answer here: [1]

Левъ: В стария български правопис никога не се е употребявала буквата ѣ в думата лев. Дали названието на валутата наистина е взаимствано от румънското леу също е под голям въпрос??? Glagoli 17:06, 8 декември 2010 (UTC)

Здравей! Малко късно, но да отговоря. Не идва от румънски, а точно от българската дума лъв. Никога не са писали ҍ в думата, защото тя не е съдържала ятова гласна. В старобългарския се е пишела и изговаряла ЛЬВЪ в именителен падеж. Много рано изговърът на Ъ и ь в края на думите се е изгубил, тъй като са били в слаба позиция, а Ь, който в случая с львъ е бил в силна позиция, се вокализирал в Е повсеместно в българския език, оттук идва това лев. По тази логика днес би трябвало вместо лъв да пишем и казваме лев, но в някои говори се е получило така, че силният ь вместо в е се е прегласял в ъ, когато се е намирал пред твърда сричка, това е т.н. преглас или смесване на силните ерове. Вероятно, без да съм 100% сигурен, това лЪв днес е резултат от такова смесване на еровете в диалекта, от който думата е възприета в книжовния език. Поздрави!!!--Nauka (беседа) 18:01, 3 януари 2017 (UTC)

Монети в циркулация[редактиране на кода]

Струва ми се пропуснати са юбилейните монети. Те имат номинал и са официално разплащателно средство, с което също може да се пазарува. Ani♛saj 17:06, 30 април 2017 (UTC)