Беседа:Варош (квартал на Прилеп)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Митрополит или епископ[редактиране на кода]

Това как трябва да се чете: Имайки прѣдъ видъ, че диоцезътъ на Прѣспанскоохридската патриаршия била раздѣлена на митрополии, подобни на митрополиитѣ на Цариградската патриаршия, то трѣбва да считаме Андрея прилѣпски епископъ, подчиненъ на пелагонийския митрополитъ съ катедра въ монастира св. Архангелъ. Чия катедра е във Варош, на митрополита или на епископа? --Спас Колев 11:57, 16 октомври 2008 (UTC)

Епископската (макар аз тая разлика за пръв път я чувам) - подразбира се наличие на "за" между Андрея и прилепски.--Мико 14:05, 16 октомври 2008 (UTC)
Не, май се изразих неясно. Андрей е прилепски епископ, това е ясно. Снегаров предполага, че има пелагонийска митрополия, включваща няколко епископии, включително прилепска.
Въпросът е, че изречението може да се чете по два начина:
  • прилепският епископ е подчинен на пелагонийския митрополит и е с катедра в манастира (катедрата е на прилепския епископ)
  • прилепския епископ, подчинен на пелагонийския митрополит, който е с катедра в манастира (катедрата е на пелагонийския митрополит)
Първото изглежда по-вероятно, но да питам. Спас Колев 14:34, 16 октомври 2008 (UTC)
Неее - не ми е и хрумнало второто четене - макар, че е възможно граматически, не е възможно логически:-) - Битоля е на майна си.--Мико 14:44, 16 октомври 2008 (UTC)

Варош и/или Вароша[редактиране на кода]

Вчера добавих пояснение, че Вароша е членувана форма, за да обясня защо заглавието (след преместване от Алиса) съдържа именно тази форма. Мико е махнал това пояснение – май основателно, т.к. в македонската статия не намерих вариант Вароша.

Затова ви моля, @Мико и @Алиса, да се разберете по името – има ли вариант Вароша или няма. След това и аз мога да направя нужното:
  • ако няма вариант Вароша, да се махне препратката към пояснителната стр. „Вароша“ и в нея препратката към тази статия;
  • ако има вариант Вароша, да се поясни в текста. --Elkost (беседа) 10:17, 30 юли 2018 (UTC)

Паметници на културата[редактиране на кода]

Не разбирам защо е добавена категорията „Паметници на културата“ – липсва нужното пояснение в статията. Ако статут на паметник има само обект във Варош, то категорията не е уместна за цялото селище. --Elkost (беседа) 10:25, 30 юли 2018 (UTC)

Целият Варош е обявен за културно наследство - това не е нетипично. --Мико (беседа) 12:30, 30 юли 2018 (UTC)

Починали във Варош[редактиране на кода]

Починали във Варош
  • Flag of Bulgaria.svg Григор Марков Соколов (Филиповци, 1901-09 септември, 1944) български военен деец, майор, загинал през Втората световна война[1]
Местя този човек тук. Убит е във Варош (община Свърлиг) за което още няма статия. Jingiby (беседа) 07:15, 7 ноември 2019 (UTC)
  1. ДВИА, ф. 39, оп. 3, а.е. 116, л. 246