Беседа:Велика България (политическа концепция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Трябва да се премести на Обединена България, Целокупна България или най-добре според мен на Велика България и да се оформи като статия за националистическа доктрина (каквото е и в момента текстът). А Белград (пояснение) във Вижте също е силно забавно.:-)--Мико 16:06, 21 юни 2010 (UTC)

Аз това го знам като Български етнични територии, макар че и това може да бъде условно. Иначе съм съгласен с гореказаното. --Peterdx 16:40, 21 юни 2010 (UTC)
Аз бях заложил Велика България (национализъм) във Велика България, но имаше некакви гласове против - не мога да се сетя какво беше обаче.--Мико 08:02, 25 юни 2010 (UTC)
Български национализъм? --Vammpi 13:32, 25 юни 2010 (UTC)
Това е мноооого, много по-широко.--Мико 16:13, 25 юни 2010 (UTC)

Сега трябва си хронологичен поглед - Санстефанска и Целокупна България - след 79 докъм началото на века, когато се появява Велика, но и Целокупна продължава да се използва и Обединена в 41.--Мико 15:48, 4 август 2010 (UTC)

Нов[редактиране на кода]

Уважаеми "Микос Ставрос", моля (!!!) да не местите страницата "Българско землище" под грешен етикет "политическа концепсия" и то "Велика България", тя е за Землището - един етнокултурен и териториален научно доказан факт, а не за имагинерна концепсия. Затова в уки е създадена цяла категория "Българско землище".

Статията както е посочено в автентичното й заглавие изяснява утвърден в момента в публичното пространство термин за конкретен факт доказан в изследванията на историци, етнографи и езиковеди. Крайно некоректно е той да се преиначава и да се смесва с остарели пропагандни понятия.

Още по-недопустимо е да триете пасажи от нея без основание и без обсъждане!

Като изтрхте снимката на войнишкия паметник във Варна и началния текст посочващ, че това е "термин за обозначаване на етнокултурно пространство" и т.н., текста пак е за "Българско землище", а не за великобългарса (всъщност в крайна сметка антибългарски по своите резултати) политика довела две национални катастрофи и комунистическо управление.

Ако искате да пишете за шовинистични политически концепсии, пишете си, но не правете инсинуации с поставяне на фалшиво заглавие на статията която не е за концепсии, а за нещо съвсем друго.

Настоявам да въстановите нещата в коректния им вид, в какъвто бяха заложени още със създаването на статията и останаха преди години в противен случай ще се наложи аз да пиша статията за шовинизма на която така държите и да възстановя на статията за землището истинското й заглавие.

==Mpb eu 06:51, 19 януари 2011 (UTC)

Съгласен съм със становището на Мико. Българското землище е една международно непризвата историческо-политическа концепция, която се разпространява само в при нас, също като при македонците тяхното желание да включат в своята държава и останалите територии на региона Македония, същ окато при сърбите, които искат да включат всички земи от СР Югославия + Албания и западна България в една обща сръбска държава. Просто българското землище е една утопия, която никога не е имала шанс да се осъществи --Скроч б. п. 07:17, 19 януари 2011 (UTC)
Уважаеми колега явно нещо не може да различите умозрителният продукт какъвто е една политическа идея от реално съществуващи етно-културни групи на дадена територия.

Тежка фалшификация е да се отрича например съществуването на турска етно-културна група у нас или на български такива зад граница, още повече, че става дума за фактите в началото на миналия век, които са засвидетелсвани от много наши и чужди източници, нима гърците от Врна и Созопол не са хора, а политическа концепсия? ==Mpb eu 11:30, 19 януари 2011 (UTC)11:29, 19 януари 2011 (UTC)

А македонците в Благоевград какво са - хора или концепция? Според мен са концепция, а според РМ са хора. Също смятам, че Българско землище трябва да пренасочва тук.--Алиса Селезньова 11:38, 19 януари 2011 (UTC)
Уважаема, моля запознай се с последната част и не смесвай вода и олио защото става чорба, а не смислен текст. А българските македонци са първо и единствено хора, накои от които в Повардарието са пострадали силно от чужд политически проект.

==Mpb eu 12:13, 19 януари 2011 (UTC)

Но аз не говоря за българските, а за македонските - около 5000 според последното преброяване. Моля ви, спрете да изтривате форматирания текст от началото и да премахвате секциите Литература и Външни препратки, тези ви редакции започват да приличат на вандализъм.--Алиса Селезньова 12:14, 19 януари 2011 (UTC)
Уважаема колега, текста в началото, препратките и т.н. е "копи-пейст" от другата статия което е недопустимо, не възразявам темата за шовинизма и унищожителните последици от него да се разработи по-подробно с литератира и т. н. ето например една снимка, но не знам как стои въпросът с авторските права затова не я слагам в статията:

http://www.lostbulgaria.com/?p=530 Ако не проумеем, че етно-културното землище е научна фолклорно-историческа реална физическа категория - документирано просртанство обитавано от хора и че тези землища тук на Балканите се припоктриват и не започнем да ги ползваме и съхраняваме за да имаме своето богатсто, а ги отъждествяваме с имагинерни, но изключително опасни концепсии за "необходима държавна територия" - жална ни майка на всички! Затова - истината и само истината и цялата истина. Пък ако смяташ, че снимката можи да се качи, качи я, ако не вгледай се в очите на българският войник от картината На нож на Вешин и в падналите турски войници на около,ще видиш не героизъм, а мъка! ==12:34, 19 януари 2011 (UTC)

Текстът в началото е от версия на тази статия, която е била преместена под тукашното заглавие. Още веднъж ще ви помоля Българско землище да я върнете към пренасочваща. Текстът на тукашната статия е бил преместен под това заглавие именно от Българско землище след дискусия (горе), а вие отново създавате отделна статия за същия обект. Уикипедия не е място за показване само на истината (интересно пък чия), а на неутрална гледна точка.--Алиса Селезньова 12:45, 19 януари 2011 (UTC)
Вижте,

реално просртанство обитавано от реални хора в дадено време, при това доказано в десетки изследвания е само и едниствено факт. То не е и не може да се запише като "концепсия", изложих опасната пристрастност на такава заблуда, не виждам смисъл да обяснявам очевидни неща, съществуването на гравитецията не се приема с вишегласие, като е направена грешка следва да си я признаем и да се изправи се изправи, иначе ставаме като хората в Повардарието, които вместно народност имат диагноза. Уважения, ==Mpb eu 13:01, 19 януари 2011 (UTC)

Благодаря за разбирането и за проявената безпристрастност,

видяхте ли снимката? ==Mpb eu 13:23, 19 януари 2011 (UTC)

Неутралност[редактиране на кода]

Мисля, че тук трябва да има раздел как стоят/са стояли нещата в България. Така мисля, ще се избегне войната с Бълг. землище‎. Вие?--Vammpi 08:45, 20 януари 2011 (UTC)

Наистина трябва неутралност и обективност. Напълно недопустимо на една физическа категория - обитавена територия да се слага етикет че е "концепсия", т. е., че физически не съществуват българи обитавали Одринско, Северна Добруджа, Беломорието и т.н.

За Доктрината след като 1 1/2 години никой нищо не бе изяснил написах ясно и смятам достатъчно.

Нямате право да заблуждавате потребителите като триете статията за землището и пречите да се прочете за него, защото точно това правите.

Нямате право да оскъбявате стотици хиляди българи бежанци родени в тези земи загубили земята, а много и живота си, като ги наричате не хора, а концепсия.

Статията за землището е за едно - за реален физически съществуващ факт, статията за политическата доктрина е за съвсем друго - за измислени умозрителни доктрини. Че така и статията за Европейския съюз може да изчезне като се напише нещо за "концепсията" Обединена Европа и я пренасочим натам. ==Mpb eu 02:26, 23 януари 2011 (UTC)

Заглавието българско землище е супер ненеутрално. Концепцията съществува - българско землище - не. Това че са част от българското землище е спорно - българските тези от началото на века твърдят така - това сме и написали "българска националистическа концепция". Ако наистина държите да отбележите паметта на "стотици хиляди българи бежанци родени в тези земи" - защо просто например не довършите Кукушките села, например.--Мико 08:26, 23 януари 2011 (UTC)
Българско етническо землище обхваща и територии в които българите не са мнозонство, а на места са дори малцинство. Един поглед на картата от 1912 го доказва. --Vammpi 08:44, 23 януари 2011 (UTC)
"българско землище - несъществува" [...] ------<Mpb eu 03:10, 30 януари 2011 (UTC)
Пфу. --Мико 12:17, 30 януари 2011 (UTC)

Шаблон[редактиране на кода]

А тук какъв шаблон слагаме? -- Мико (беседа) 07:33, 10 юни 2020 (UTC)