Беседа:Владимир Поптомов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Склад[редактиране на кода]

Оценките и изказаните предложения на тази група и особено мнението на Вл. Поптомов, са важен фактор за отрезвяването на висшето партийно ръководство. Публикуваните материали от богатия архивен фонд на Вл. Поптомов говорят не само за усилията му да охлажда ентусиазма на земляците си в Г. Джумая. Синът на убития от османската власт екзархийски свещеник в с. Белица, Разложко, като член на Политбюро логично излага научни и политически аргументи с цел да ограничи приложението на културно националната автономия. Това през 1947 г.не е възможно да стане, тъй като съгласуваният в Блед (30 юли - 1 август 1947 г.) и подписан в Евксиноград (27 ноември 1947 г.) договор за дружба и взаимопомощ между България и Югославия потвърждава на държавно ниво взетите преди една година партийни решения.[1]

Писмо[редактиране на кода]

Тук го има цялото писмо. Цитирах някаква извадка в статията, но може да се добави още нещо.--Алиса Селезньова (беседа) 10:02, 1 юни 2013 (UTC)

Име[редактиране на кода]

На баща си Томе дължи и второто и третото си име? --Мико (беседа) 13:28, 1 юни 2013 (UTC)

Така излиза. Презимето е нормално, а фамилията по разпространения начин, включвайки попството.--Алиса Селезньова (беседа) 13:31, 1 юни 2013 (UTC)

Потушаване на Септемврийското въстание[редактиране на кода]

Двете версии не се бият - заловен е от Алеко (който не бива да се нарича левица) и пуснат след година. --Мико (беседа) 13:46, 1 юни 2013 (UTC)

Ахааа, аз така разбрах въведението "Според друг източник..." Извинявай, изглади го.--Алиса Селезньова (беседа) 13:51, 1 юни 2013 (UTC)
Според мен идеята на първоначалния вариант не е, че четниците на Алеко са от левицата, а че при Алеко е имало и други полузаложници-получетници от левицата. В книгата на Свобода Бъчварова за баща ѝ имаше някакви подробности по въпроса, но не съм сигурен, че е У:БИ. --Спас Колев (беседа) 14:01, 4 юни 2013 (UTC)

Още за биографията[редактиране на кода]

Бележки[редактиране на кода]

  1. Тюлеков, Димитър. „Политическият мит за „македонско малцинство“ в България“, МНИ, Благоевград, 2007, стр. 42.