Беседа:Голо бърдо (Албания)/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Македонците в Албания са признати като Македонци

Zdraveite! Trqbva da se pishuvat samo tochni i oficialni statii, a ne propagandisticheski ili izmisleni. Tova koeto beshe napisano ne e tochno: Република Македония разглежда славяноговорящото население в Голо бърдо като македонско в етнически смисъл. Властите в Скопие подкрепят македонисткото дружество "Мир", чийто председател е Кимет Фетаху.. 1. V Albaniq jivee slavqnogovoreshto naselenie koeto e ot razlichni etnicheski proizhod: makedonci, chernogorci, serbi, bulgari. Vie kazvate che R. Makedoniq iska da pretstavi sichki tezi slavjanogovoreshti narodi kato Makedonci!? Tva e apsurdno! V Albaniq postoi naselenie koeto sebe si se naricha Makedonci i te sa priznati kato Makedonci ot strana na Albaniq i imat pravo na izuchenie na maichin makedonski ezik v odredeni chasti na Albaniq. Ako v Albaniq ima i bylgari, tva ne e nikakyv problem. R. Makedoniq ne negira postoeneto na Bylgari v Albaniq. Ako ima bylgari neka si tyrsqt pravata si. R. makedoniq se interesuva samo za naselenieto v Albaniq koeto samoto si se prikazva kato Makedonci. Tva e encikopediq a ne propagandistichki web-site i trqbva da se pishuvat samo istinite. Pozdrav --Amacos 19:02, 9 юни 2006 (UTC)

Това е вярно. Но се казва славяноговорящото население в Голо бърдо - т.е. не става въпрос нито за сърби, нито за черногорци, а за българи или македонци. Моля те пиши на кирилица, иначе това, което пишеш ще се трие.--Мико Ставрев 19:05, 9 юни 2006 (UTC)
Ако е вярно зашто постояно врштате старата версия ? Това пропаганда ли е или енциклопедия на факти и истини!? Македонците не негират Булгарите в Албания нито пак искат да ги натерат да се наричат Македонци. Вие ширите пропаганда че Македония иска да ги нарича всички славяноговорешти народи в Албания като Македонци. Това не е вярно. --Amacos 19:10, 9 юни 2006 (UTC)
В Голо бърдо има население което самото си се приказва като Македонци. Кимет Фетаху е от тој краи и е професор на Университета в Тирана. Те самите искат да се наричат Македонци и си имат свои дружества и организации за заштита на своите права в Албаниа. Македониа не иска да каже че в Голо бърдо нјама Булгари. Има. И те са си организирани в свои дружества, но с'што така има и Македонци и те си имат свои дружества. Трјабва да ги разглеждате поотделно. Запазете неутралноста и истината. --Amacos 19:14, 9 юни 2006 (UTC)
Аз съм съгласен - казано е славяноговорящото население в Голо бърдо, а не в цяла Албания, т.е. не става въпрос за черногорците или сърбите, а за тези хора, които имат или македонско или българско национално съзнание. Не виждам проблема.--Мико Ставрев 19:17, 9 юни 2006 (UTC)

Защо да е излишен? РМ смята ЦЯЛОТО население на ГБ за македонско и не признава, че част от него се смята за българи. И РМ подкрепя "Мир". Къде е проблемът?--Мико Ставрев 19:20, 9 юни 2006 (UTC)

Проблемот е че РМ не претставла сички които живеат в Голо Брдо като Македонци. Македонија признава постоенето на Бугарите в албанија и в Голо Брдо. Македонија поткрепва само тези коите самоволно искат да се наричат Македонци в Албанија и не иска да ги асимилира Булгарите или Черногорците в Македонци. Разбирате ли? Вие ширите дезинформација че македонија иска да асимилира Булгарите в Албанија. Това не е верно. Македонија се грижи само за онези които самоволно си се наричат Македонци в Албанија и които са официално признати от албанија като Македонци. Нека и Булгарите в Албанија си тарсат своите права и нека си учат и те на свои маичиб булгарски език. Македонија и Македонците кои живеат в Албанија немат ништо против Булгарите в Албанија. Вие пишувате нешто което не е верно. --Amacos 19:25, 9 юни 2006 (UTC)

Не съм видял нито един документ от РМ, който да признава съществуването на българи, но добре щом смяташ, че това е неверна информация ще я махнем.--Мико Ставрев 19:31, 9 юни 2006 (UTC)

Благодарја на разбирането. Мислја че трјабва да градиме пријателство между македонскиот и булгарскиот народ и заедно да се бориме за нашите права в Албанија или кадето и да е. Треба да се престане с пропагандите и да се приеме истината и реалноста. Живеем в 21 век вече. Имаме много заеднички нешта от миналото и можем да градим добра и пријателска иднина на рамноправна основа. Това е бадештето. Поздрав. --Amacos 19:39, 9 юни 2006 (UTC)
Да имаме много общи неща от миналото и не можем да ги разделим усмивка. Спокойно, никой няма намерение да шири пропаганди, само истината. --Мико Ставрев 19:44, 9 юни 2006 (UTC)


Албанија е суверена држава и Македонија нема право да се меша в нејните ватрешни работи. не е можно да саштествува документ с които Македонија ште признае Булгарите в Албанија :) Не е логично, нали? Македонија може да признае постоене на Булгари в Македонија, но не може да признае постоене на Булгари в Албанија. Албанија трјабва да признае постоене на Булгари в Албанија сашто като е признала постоенето на Македонците. Поздрав! --Amacos 19:41, 9 юни 2006 (UTC)

Проблемът (от македонстична гледна точка) е, че Албания не е предоставила малцинствени права на "македонско" малцинство в Голо бърдо, а само в някои от районите на юг. А е факт, че общественото мнение и политиката в РМ от една страна и общественото менение и политиката в РБ от друга страна спорят за едни и същи хора, за жители на едни и същи села, за хора с еднакъв (а не различен както го представя Amacos) произход. Само че го наричат по различен начин. И понеже стана дума за пропаганди, ето как първоначално самият Amacos беше представил този проблем в македонската Уикипедия: "Во овој регион постои и малубројна група на луѓе кои економски потпомогнати од страна на Република Бугарија (а пред сè од бугарските ултранационалисти предводени од Красимир Каракачанов, лидерот на бугарското ВМРО БНД) се декларираат како етнички бугари и се организирани во здружение наречено "Просперитет Голо бърдо". Тие не ретко агитираат меѓу македонското население, а сè со цел нивна асимилација." --Akeckarov 11:56, 10 юни 2006 (UTC)

Т.е. не са признати в Голо бърдо? (Да не се взираме в македонската уикипедия - това да и е проблемът)--Мико Ставрев 12:03, 10 юни 2006 (UTC)

Антоне, колкото аз знам, няма неутрални източници които твърдат че Голо бърдо е "населено основно с българи", и че в района съществуват "чисти български села". Вижте Фридман за спротиставената теза [1] - в Голо бърдо се говори на македонски език. --FlavrSavr 23:21, 11 юни 2006 (UTC)

Хмм... г. Мико Ставрев, очевидно е че вие или не познавате добре ситуацията в Албания или искате да лъжете и замаявате хората в България. 1. Вие казвате че всички села в Голо брдо са били български. Имате ли официален документ с които ще докажете че Албания признава това ? И аз казвам че в Пиринска Македония живеат 200.000 етнички Македонци, но България не признава това. Значи, официално в България нема Македонци също както и в Албания официално нема Българи защото всеоще не са признати. Това е факт. 2. Македонците в Албания са официално признати като национално малцинство (етническа заедница) в цяла Албания, а не само в Мала Преспа както искате да прикажете вие. Мала Преспа е част от Албания, а не е някаква си покраина. Значи, ако един Македонец от Мала Преспа отиде да живее в Тирана тои пак ще биде Македонец и признат като Македонец :) Г. Кимет фетаху е от Голо Брдо и живее и работи в Тирана, но тои пак е признат като Македонец. Истината за Мала Преспа е тя че единно в тя област Македонците сега за сега имат свои училища, опщтина, радио итн. защото тамо са една по-компактна целина. Македоците са признати като македонско малцинство (или македонска заедница) в Албания. Доказ: Това е извадок от официалниот уеб-саит на Советот на Министрите на Албания (www.keshilliministrave.al). В едно от многоте сообщения стои [2]: ...avancimin e arsimimit të pakicave maqedonase në Shqipëri... което преведено означва: ...унапредуването на образованието на македонските малцинства в Албания.... Значи, пише в Албания, а не в Мала Преспа. Аз наистина бих искал и Българите в Албания да бъдат признати като малцинство и да имат право на образование на български език също както са признати Македонците и имат право на образование на македонски език. Но, сега за сега са признати само Македонците и те си учат на своя маичин език в некои части на Албания, а наскоро може би и в Тирана, Елбасан, Голо Брдо и навсякаде кадето живеат Македонци в Албания. Значи, Македонците са признати в Албания като Македонци, но сега за сега имат одредени права единно в Мала Преспа. Това е истината. И Македонците в Елбасан са признати като Македонци, но все още немат свои училища на македонски език. Това не означва че те не са признати. Тук не говорим дали вие т.е. България иска да признае Македонците или не. Говорим за Албания, а Албания както и (Кина, Русия, Америка итн. - което е повече от половината жители на планетата Земя усмивка) ги признава Македонците (впрочем, ние и немаме некоя потреба некои да ни признае, ние съществуваме и ще съществуваме, искале вие или не). Уикипедия е място за истини а не за пропаганди и желби. Поздрав --Amacos 14:35, 12 юни 2006 (UTC)
Добре, де, добре. Аз попитах горе. Виждаш има въпросителен знак. Никой не отговори и аз го написах. Не е нужно да се философства толкова много и да се сипят обвинения в пропаганда. --Мико Ставрев 14:58, 12 юни 2006 (UTC)
Добре бе Akeckarov, разбираш ли то албански или искаш да се правиш по-голем Папа и от Папата ? Зашто постојано мешаш Р. Македонија кога говориш за Македонците в Албанија. Македонија нито признава нито може да признае македонци или Булгари в Албанија. Албанија е тја којато признава. В Албанија са признати Македонците като национално малцинство, а имаат одредени права единствено в некои части от Албанија. Това е истината. И в Македонија има албанци които живеат в Велес, ама немаат саштите права като Албанците в Тетово. това не означва че Албанците в Велес не са признати. Виждам че ти искаш да правиш некаква си пропаганда. Мене и не ми е битно толко какво ште напишете тук на булгарската уикипедија, вие ако искате можете да напишете и да ги лажете хората в Балгарија че в Албанија има 1.000.000 Булгари итн. Ама каква полза ? Искале вие или не Македонците са признати в цела Албанија, а Балгарите не са признати нито в една част от Албанија. Това е истината и не знам зашто искате да лажете хората в Булгарија. Както мога да вида вие сте те които искат да претстават Македонците в Албанија като Булгари. Македонија не прави това, таа не претставја Булгарите в Албанија като Македонци. Искам да ми приложиш доказ че е така както твардиш. Македонците си са Македонци, Булгарите са си Булгари, без разлика дали живеат в Македонија, Булгарија или Албанија. Дали можеш да ми приложиш доказ че в Албанија са признати Булгарите? Аз приложих за македонците, мога да приложа оште колкото искаш.
Г-н Мико Ставрев, видохте ли дека има потреба от философиране? Некои дори и цела книга да им напишеш пак си продолжават с пропагандите и си пишат статии както искат без докази или некои точни информации. Поздрав --Amacos 23:36, 12 юни 2006 (UTC)

Драги Amacos, помисли малко преди да поставяш нещата в черно-бялата схема на македонизма:

  1. Албанската държава признава наличието на македонци в Албания. В това всички сме съгласни. Съгласни сме и за това че това се отнася за община Пустец и Връбник Само че откъде разбра, че албанската държава признава, че жителите на Голо бърдо са македонци, а не албанци, например? Ако малко познаваше, този район щеше да знаеш, че в свидетесвата за раждане (изводите од матичната книга, както казвате в РМ) и някои други документи на хората, родени или произхождащи от Мала Преспа или Връбник е отбелязана народност (kombësia) македонска, но това не се прави за хората в Голо Бърдо или Гора. При тях в тази графа пише "албанска". Защо? Защото албанската държава признава голобърдчани за македонци?
  2. Това че една страна признава по принцип наличието на едно малцинство не означава, че навсякъде, където то или неговата матична държава претендира, то е признато. Един от примерите за това може да се види в държавата, в която до преди 15 години РМ беше включена: Югославия. И до днес румънците във Войводина са признати и имат права на национално малцинство, но власите в границите на Сърбия от преди 1918 година, не са. Има дори разлика в терминологията - "румънци" и "власи". Ако следваме твоята логика, можем да твърдим, че щом са били признати румънците във Войводина, значи е имало признато румънско малцинство и в Тимошкия край. (Няма да говоря за самата РМ и разликите между българите от Западните покрайнини и тези от Македония)
  3. Ако ти твърдиш, че трябва да се използват "официалните" имена, би трябвало да говорим за албанци в Голо бърдо. А какво да кажем за историята? Ще промениш ли пасажите в МК Уикипедия, където се говори за македонци, тогава, когато те са били официално наричани българи или гърци?:-)
  4. Никой не твърди, че българите в Албания са признати официално за малцинство. Къде съм написал такова нещо, че да искаш доказателства? Все пак факт е, че съществуват българските организации в Албания, че албански граждани се изявяват като такива. Факт е, че и официални албански представители като бившия премиер Александър Мекси са признавали съществуването на българи н тази страна (виж:Мангалакова, Таня. Българите в Мала Преспа и Голо бърдо, в: Проблеми на мултиетничността в Западните Балкани. Теренни проучвания, София 2004, с. 290 (Ethnic Bulgarians in Mala Prespa and Golo Brdo, Problems of Multiethnicity in the Western Balkans, Sofia 2004, p. 313)) --Akeckarov 15:05, 13 юни 2006 (UTC)
Първо, драги Akeckarov, додека не схванеш че живеем в 21 век, а не във времето на "българския романтизам" няма за какво да спорим с теб. От всички твои коментари видях че ти не правиш различие между Македонци и Българи или македонски език или български език. Това е твой проблем, не е мой. Треба да знаеш че не съществува поим македонистко токо македонско. Ако искаш да живееш в илузии тогава ще ти удоволя и нема да се меша какво пишете за Голо Брдо или Албания (немаш нито един официален документ от албанското правителство които говори за българи в Албания; Аз имам и приложих за Македонците, но твоята пропаганда е посилна от фактите), но един ден ще мора да се разбудиш от твоя сън и да приемеш реалноста че вече е дошъл 21 век. Ако мислиш че в 21 век ще успееш да асимилираш Македонците в Българи, тогава се лажеш и себе си и другите (Това не им е успеало в миналото нито на Сърбите, нито на Българите нито на Гърците да асимилират всички Македонци, и покраи това че днес има много асимилирани Македонци в Сърбия, България и Гърция). Бъди сигурен че със твоите постапки не правиш ништо добре за развитие на добри односи между Македонците и Българите. Заради такиви като теб страдаат много разумителни хора и в Македония и в България които искат приятелство между нашите два народа. Поздрав. --Amacos 17:30, 13 юни 2006 (UTC)

Amacos, благодаря ти, че политизираш. Много ме улесняваш. Само не разбрах как да не съществува термин "македонистки"? Кое е прилагателното от "македонизъм"? За македонизма са писани цели книги и то от македонци (например - [[3]]). Ако желаеш, мога да ти посоча и книги, издадени в Скопие, в които се говори за македонизъм. Бъди спокоен, аз не живея в илюзии, аз мисля, че точно описах какви са завоеванията на македонизма в Албания, къде е признато македонско малцинство и къде не. Пожелавам ти да пообиколиш Голо бърдо, да попиташ старите баби на какъв език говорят. Тогава може и да видиш кой кого се опитва да асимилира, да разбереш с какви средства си служи пропагандата на Скопие. Може пък, ако у тебе е останала обективност, и да забравиш стария титовистки рефрен, който обвиняваше всеки, опитал се да засъпва различни от казионните клишета в някои кабинети становища в опит да сее омраза и т.н. Опитай! Поздрав,--Akeckarov 19:17, 13 юни 2006 (UTC)

Антоне, статията засмея некои от английските администратори. Не спорим че македонците имат само етнически права в определени части от Албания, а спорим конструкцията: Една част от хората, за които Република Македония претендира, че са македонци в етнически смисъл. Тези хора не са безгласни слова, тези хора декларират се като Македонци, и нямат нищо общо със Владата на Република Македония. Ето като казва Британика:

No country in Europe has a more homogeneous population than Albania, where non-Albanians account for only 2 percent of the total population. Greeks, concentrated mainly in the southeast, and Slavs, almost all of them Macedonians, constitute the largest minorities.

Неутралните източници главно поткрепат тезата че в Албания, включително Голо бърдо живеят Македонци, а не "хора за които Република Македония претендира, че са македонци в етнически смисъл". Това е твоя гледна точка. А за Голо бърдо, там аз не съм бил, но моят баща е от района на Дебър, и гарантирам ти, че няма никакви баби които говорат български език там. --FlavrSavr 21:18, 13 юни 2006 (UTC)

Езикът може е един, но този език е македонски според неутрални източници. [4] --FlavrSavr 15:20, 14 юни 2006 (UTC)

FlavrSavr, не знам как е представен казуса на тези, които са се засмяли, но вероятно около емоциите, наложени от Amacos и възприети от мен, не си разбрал основната ми теза: Аз оспорвам твърдението, че албанската държава признава населението на Голо бърдо за македонско малцинство. Намери източници, не че албанската държава признава наличието на някакви македонци в Албания (това е ясно), а че признава населението конкретно в Голо бърдо като малцинство. Приемам донякъде резервите по отношение на "Една част от хората, за които Република Македония претендира, че са македонци в етнически смисъл", но пък имам резерви към формулировката "една част от македонците са признати....", защото така изглежда, че населението е безспорно македонско (което не е факт), но просто не е признато. Не ми е известно да има преброяване, което да дава информация какъв процент от жителите на Голо бърдо се чувстват като българи и какъв като македонци. Затова променям по начина, по който ще видиш.--Akeckarov 16:05, 14 юни 2006 (UTC)

Аз наведох документ в който на албански език стои ...avancimin e arsimimit të pakicave maqedonase në Shqipëri... което преведено означва ...унапредуване на образованието на македонските малцинства в Албания.... Голо бърдо е също така част от Албания. Штом Македонците са признати като Македонци в Албания, то означва че са признават във всички части на Албания където има хора с македонска съвест. В Голо бърдо има хора които имат македонска национална съвест. Това означва че доколко в било кой град на Албания има хора които имат македонска национална съвест и себе си се наричат Македонци, Албания няма да им каже: Не, вие не сте Македонци :) Можеби няма да им отвори училища на македонски език защото в той град няма достатъчен брой Македонци (а също така всички знаеме много добре колко е мощна Албания в икономическа смисъл), но те пак ще бъдат наричани Македонци. Мислите ли че Албания трябва да признава Македонците във всека част от Албания поотделно? Тя е признала Македонци в Албания и тя е унитарна и суверена държава, а не федерация. Поздрав. --Amacos 17:39, 15 юни 2006 (UTC)

Вече дадох пример, че е напълно възможно в една част от една държава някаква общност да бъде призната като малцинство, но в друга - не. Припомням: власите в Сърбия в границите отпреди 1918 година и румънците в Сръбски Банат. Всеки влах в Тимошка Крайна можеше (и може) да се декларира като румънец, но това не означава, че е признат за румънско малцинство от държавата, в която живее. Дори в официалната терминология имаше шест народа и десет (или девет: зависи от статута на русините) народности, т.е. малцинства. една от народностите беше румънска. Власите просто бяха регионално обозначение и нищо повече. И до днес това е проблем в Сърбия.--Akeckarov 15:09, 18 юни 2006 (UTC)

Ние тук за Сърбия говорим или за Албания ? Мене ни малко не ме интересува ни за Сърбия нито за Власите които живеат в Сърбия. Ние тук говорим за Албания. Документот които аз приложих е от албанското Правителство и говори за, по трети пат повтарям: "...pakicave maqedonase ne Shriperi..." (македонските малцинства в Албания). Аз искам да ми покажеш официален документ от Албания за това което говориш (не ме интересува за Србия, то не е наш проблем). Голо брдо е в Албания, а не в Србия. Вие тук пишете това което вие искате да е истина, а не реалното и официалното гледиште на Албания. Казах ти, вие можете всичко да напишете тук, ако искате тогава пишете че Балгари е имало и на Месечината :) Но, истината за Албания и за Македонците в Албания не е като вие искате да прикажете служеики и на някаква си "булгаристичка" пропаганда. Поздрав, --Amacos 19:07, 18 юни 2006 (UTC)

За какво точно искаш официален документ? За това, че Албания на признава наличието на македонско малцинство в Голо бърдо? Да доказвам нещо, което го няма? Не мислиш ли, че е по-логично ти да покажеш официален документ, че в Голо бърдо има признато македонско малцинство? Не, че изобщо в Албания има признато такова, а в Голо бърдо. Жалко, че не разбра примера със Сърбия, който беше показателен. Затова ще припомня ситуацията с българите в Р. Македония. Официално РМ признава правото всички граждани, които пожелаят, да се наричат българи. Все пак има разлика в отношението към различните македонски граждани. Българите от Западните покрайнини като цяло не срещат пречки, те имат и свое дружество. Какво става с организациите на българите от Македония обаче? С "Радко", което първо беше регистирано, а после забранено. Преди това с опитите на Владимир Паунковски да регистрира свое дружество и т.н. Можем ли, използвайки твоята логика да кажем: Република Македония признава наличието на българи, значи признава българския характер на населението в Македония? :) Добре е да сме прецизни в това кой, какво точно и къде признава. --Akeckarov 07:59, 19 юни 2006 (UTC)

Добре е че всички твои коментари са политически и не са енциклопедични, а пропагандни. Това ми дава да разбера зашто статиите на булгарската уикипедија са такиви. Ние тук говорим за Голо брдо и Албанија. Ако имаш некаков си проблем с "Радко" или Власите в Сербија, тогава отиди там кадето се говори за те. Македонците са признати като национално малцинство в АЛБАНИЈА. Голо брдо е част от Албанија. Штом има хора които самоволно се приказват като македонци в Голо брдо то автоматски означва че са признати и там. То което пишете в статијата ви, че Македонци са признати изван Голо брдо е пропаганда. Достави ми доказ че е така? Достави ми доказ че Македонците са признати в цела Албанија (Тирана, Подградец, елбасан, Драч(Дуррес) итн.) само не са били признати в Голо брдо?! Доколко немаш доказ за това тогава значи че то което пишете е пропагандистичко, а не енциклопедиско. Поздрав, --Amacos 15:29, 19 юни 2006 (UTC)

Ако се върнеш назад в дискусията, ще видиш, че аз пръв ти благодарих за това, че политизираш. Така че няма нужда да ме повтаряш. Колкото до доказателствата, аз не съм твърдял, че в цяла Албания има признато македонско малцинство, а само в Голо бърдо - не. Македонско малцинство е признато от страна на албанската държава в Мала Преспа и Връбник. Албания признава подобно малцинство и му е дала съответните права. Това мога да го докажа. Оттук нататък си ти. Ако твърдиш, че населението в Голо бърдо има статут на национално малцинство - моля, докажи го. Вече ти написах, как аз да доказвам, че нещо не съществува?

По отношение на "Радко", мога да те разбера, ако си ядосан. И ако не можеш да схванеш логиката.--Akeckarov 17:28, 19 юни 2006 (UTC)

Свидетелство

Понеже се изказа мнение, че едва ли не няма неутрални източници, които да говорят за българи в Албания, все пак напомням, че известният познавач на Албания Джеймс Петифър сложи наличието на Македонци в Албания в кавички (наводници) и добави следното: The southern group near Ochrid speak a language that is closely related to Bulgarian. (James Pettifer. Albania. London-New York, 1996, Second Edition, p.80). Разбира се, той не е единствен, въпреки силната македонистка пропаганда и противни мнения и слабата активност на българските институции през последните десетилетия.--Simin 15:41, 18 юни 2006 (UTC)

Вашиат проблем е че вмешувате Република Македония кадето не и местото. Македония поддржава и ште поддржава само онези които самоволно си се наричат Македонци и които искат да си говорат македонцкият език в Албания. Дали има Балгари в Албания или не, то не е проблем на Македония. то е проблем на Балгария. Вие искате да претставите нешто което не е така. В Албания има македонци които говорат македонски език. Някаквото си глобализиране, говореики за някакво си "славяноговорешто" население в Албания е пропаганда. В Албания не саштествува "славянски" език, а албански, грцки, влашки, македонски, српски, балгарски итн. За мене не е никаков проблем ако в Албания саштествуват и Балгари (и покраи това че не ми е ясно откаде са нашле Балгари в Албания?! Може би са отишли на гурбет :). Но, както казах, то не е битно от каде дошле. Ако има балгари в Албания тогава треба да си тарсат своите права сашто както си тарсат и Македонците които живеат в Албания (но и в Балгария, Гарция, Сарбия итн.) Поздрав, --Amacos 19:07, 18 юни 2006 (UTC)

Напротив, това дали има българи е проблем и на РМ и на нейната политика и пропаганда. Защото, както вече посочих, става дума за едни и същи хора, които имат еднакъв език наричан български или македноски. Ето едно изказване от 1998 г. на тогавашния външен министър на Албания Паскал Мило по въпроса за българите в Албания: "Преди две години, по време на конгреса на Социалистическия интернационал в Ню Йорк мой приятел от БРСДП ми зададе този въпрос. След 10 минути друг мой приятел от РМ ми постави същия въпрос. Моят отговор беше: Вие трябва да решите дали това малцинство принадлежи на България или Македония и след това да се върнете при мен, за да дискутираме за неговите права...Това е голям спор между България и Македония." (в. Македония, бр. 22, 1998, с.4). Така че това дали има българи в Албания или не съвсем не е безразлично на РМ - на нейната пропаганда, наука, политика, тайни служби и т.н. --Akeckarov 08:42, 19 юни 2006 (UTC)

Нали е малко лицемерно (хипокритно) да тарсиш нешто което не искаш да дадеш?! Вие тарсите и пишете цели статии за Балгари в Албанија, а не признавате собствените малцинства в вашата страна. В Булгарија има хора които искат самоволно да се наричат етнички Македонци. То е техно темелно човеково право според всички европеиски норми. Всеки има право да си биде такав какав иска. Вашето лицемерие е очевидно. Македонија нито има потреба нито ште расправја некога с Балгарија за Македонците в Албанија. Македонците в Албанија са доволно свесни и интелегентни да си тарсат своите права сами от албанските власти. Колко са, толко са, Македонци са. Ако има Балгари в Албанија нека си тарсат правата им и нека не вмешуват Македонија в техните проблеми. Македонија се грижи само за самоопределештите Македонци в Албанија. Балгарите не са наш проблем.--Amacos 15:29, 19 юни 2006 (UTC)

А, разбира се, че всеки има право да бъде такъв, какъвто се чувства. 5071 души в България са се обявили за македонци. Въпросът тук е за македонистката пропаганда в Албания, провеждана, въпреки твоите твърдения от РМ - раздаване на македонски паспорти за една седмица (а не чакане по две години за български), притеснения за българските активисти при пътувания през РМ и други. И понеже много искаш извори - ето ти един от доста влиятелен в миналото македонски политик - http://www.macedoniainfo.com/Bulgarian_not_Macedonian.htm (Macedonian minority in Albania are invention of the Macedonian secret service.)--Akeckarov 17:28, 19 юни 2006 (UTC)

Хаха... е този доказ ти е нај-големијат, признавам :) Това не е никаков доказ токо твердене на един политик кои не е от Албанија токо е от Македонија. Исказот на Arber Xhaferi има иста тежина като и исказите на Каракачанов кога става вапрос за Македонците в Албанија. Нито Xhaferi нито Каракачанов имат право да се мешат в ватрешните работи на Албанија. Тја е суверена даржава. За Македонците в Албанија е битно то което казва официална Тирана, а не Xhaferi или Каракачанов. Македонците в Албанија са били и ште бадат Македонци заштото такиви са били от винаги, не заштото Arber Xhaferi или некои друг ште иска или не така. Одавна е минало времето кога други му кроеле судбината на Македонеца. Сега сме 21 век, приемете вече реалноста. Забравете вашијат сон за "Балгарија на три морета" :) Албанија ште биде балгарска кога Америка ште стане руска. Аз вообшто не искам непријателство, драги Akeckarov. Аз искам да бидем пријатели и да живеем като хора на 21 век. Поздрав, --Amacos 19:56, 19 юни 2006 (UTC)

Amacos, ако за момент забравиш политизацията и ако четеш по-внимателно това, което пиша, за да му отговориш по същество, ще може и да звучи малко по-достоверно това, което казваш. Аз подкрепих тезата си за ролята на Р.Македония сред българите (македонците) в Албания с мнение на един от управлявалите РМ в периода 1998-2001 (като дял от управляващата коалиция). Извинявай, но ако ти казваш (без аргументи), че РМ няма никакво отношение и едва ли не тези хора от памтивека си били македонци, а македонският политик Арбен Джафери казва точно обратното, чие мнение е по-меродавно? И дали, ако използваме твоята терминология (за мене не докрай прецизна), ще звучи достоверно да твърдим, че РМ не се меша във вътрешните работи на Албания? Твърдението ти, че македонците в Албания си били македонци от край време също са голословни без аргументи. Може би Селищев в "Очерки македонской диалектологии" или някой друг автор от началото ХХ века разглежда езикът им като македонски? Или от преди това?

Не ти ли омръзна да повтаряш припагандистки тези, каквато е тази, че едва ли не България иска да присвои Албания? РМ САЩ ли иска да присвои като работи сред македонските преселници в САЩ?

Вече много пъти ти казах, намери доказателства, че точно в Голо бърдо населението е признато и има статут на национално малцинство.--Akeckarov 09:05, 20 юни 2006 (UTC)

Всеки разумен човек разбира и еднаш ако му мажеш. Искаш ли сто пати да повтарја ? Каков по-голем доказ искаш од тои от Албанското Правителство. В него стои: "pakicave maqedonase ne Shqiperi" - македонските малцинства в Албанија. Голо брдо е част от Албанија, а Македонците са признати като Македонци в Албанија. Кимет фетаху е от Голо брдо кои живее в Тирана като професор на Университет. Тои е Македонец и е претседател на дружеството на македонците в Голо брдо "Мир". Значи, в Голо брдо има Македонци. Колко са не знаеме, но битно е че има. Штом Македонците и македонскиот език са признати в Албанија, а Голо брдо е сашто така част от Албанија, значи те са признати и в Голо брдо. Тук не става вапрос дали те имат училишта на маичин език в Голо брдо или не. Все оште немат, поради недостаточен број на ученици или поради икономическата ситуација в Албанија. И в Македонија има градове кадето има албанци кои не учат на албански заштото нема достаточен број ученици или поради икономически проблеми. Македонците са признати в Албанија. Кажи ми ти доказ че не са признати в Голо брдо. Не е битно какво говори Џафери или некој друг. Битно е какво мислат Македонците които живеат в Албанија. Минало е времето кога другите мислеле за Македонците, сега е вече 21 век (това повтарјам по стоти пат :). Македонците са доволно умни самите да си мислат за техните работи. Поздрав, --Amacos 15:42, 20 юни 2006 (UTC)
Разумен човек разбира и от половин дума, но само ако му кажеш нещо разумно. Също така разумният човек може да разбере какво му се казва, но да не е съгласен с казаното. Тогава той се опитва възпитано да оспорва. В България има една поговорка, че лъжата повторена сто пъти става истина. Надявам се горните сто пъти нито се отнасят за лъжа, нито са опит за обида към умственото ниво на колегата Akeckarov.
Според моите разбирания „македонските малцинства в Албания“ е неопределено, т.е. някъде в Албания има такива. От такъв текст не може да се рабере дали това „някъде“ е точно Тирана, Шкодра, Голо бърдо, или някакво си Долно нанагорнище. Ако има пояснение, че „някъдето“ е само град А и селата Б, В, Г, то нещата биха били ясни. Може пояснението да съдържа някакво автоматично проверяемо условие, напр. наличието на училищна сграда и на учители по дадения малцинствен език. Може даже пояснението да казва, че всеки самообявил се за част от даденото малцинство автоматично се ползва с всичките му права и привилегии. Проблемът на всички тези предположения е, че всичко зависи от броя на поясненията, от политическата власт на авторите и изказалите дадено пояснение, и от текущо приложимото пояснение.
Т.е. ако господата Джафери и Каракачанов кажат нещо, то очевидно не обвързва албанската държава, но е възможно да я провокира. От друга страна поясненията, използвани от уикипедианците Akeckarov и Amacos, нямат никаква стойност ако не са точен цитат на нечие външно пояснение. Липсата на съответното външно пояснение е свободна интерпретация и е нежелателна. -- Златко ± (беседа) 06:36, 21 юни 2006 (UTC)

Значи, ако да речем, че някаква част от славяноезичната група в Севорозападна Албания (сърби или черногорци) обяви, че е македонска, ти ще използваш подобни общи приказки за наличието на македонци по принцип, за са твърдиш, че и тях Албания ги признава за македонско малцинство? Ще кажеш: "Штом Македонците и македонскиот език са признати в Албанија, а Голо брдо е сашто така част от Албанија, значи те са признати и в района на Шкодра"? . Странно разбиране за "разумен човек". По-точно е да се каже: "пропагандатор". Извинявай, но твоето "доказателство" е просто умозаключение, основаващо се на странна логика. А да искаш от мене доказателство, за нещо, което го няма, също си е странно. И не забравяй, че като изключим фромалния статут в Мала Преспа и Връбник, почти всичко, което говориш за "македонците" в Албания, може да се отнесе към българите в Албания. Например: "Българите са доволно умни самите да си мислат за техните работи". (Изкушавам се да припомня твоите писания в МК Уикипедия, където твърдеше, че едва ли не българите в Албания били измислени от Каракачанов (правел ги българи за пари и т.н.).:-))--Akeckarov 16:22, 20 юни 2006 (UTC)

Само пропагандист не може да схване то което казах. Знам че повече ви харесва пропагандата отколкото истината и фактите. За да разбере един Балгарин от Балгарија, какво значи национално малцинство парво треба да признае такиви в страната си. Виждам че ти не знаеш какво означва таа дума. Македонците са признати в цела Албанија като Македонци, т.е. като македонско малцинство. Всичките те които се чувстват като Македонци в Албанија са Македонци. Кога ште има попис в Албанија ште видим колко има Гарци, колко Македонци, Власи, Черногорци, Роми и колко Балгари. Македонците, Власите и Гарците в Албанија са признати и имат права на ползване на техните езици в образованието и администрациата. То е целата истина. Всичко друго което пишете тук е пропаганда. Ако имаш проблем с македонската уикипедија отиди там и изнеси фактите ти. Македонската уикипедија е 100 пати пообективна от балгарската. --Amacos 17:57, 20 юни 2006 (UTC)
Не мислиш ли че това изявление е обидно - липсата на национално малцинство в България още не е причина българите да не могат да разберат дадено понятие. Защо може даден човек да бъде считан за принадлежащ на дадено малцинство:
  • е македонец, защото живее в географската област Македония?
  • е македонец, защото говори македонски език?
  • е македонец, защото се самоопределя като част от македонския народ
  • е македонец, защото е гражданин на Република Македония?
  • е македонец, защото иска да се ползва с някакви специални привилегии на македонско малцинство, а неговото малцинство бидейки официално непризнато не се ползва с привилегии?
Списъкът може и да не е пълен, но се опитвам да покажа наличието на повече от една възможност. Включително нищо не пречи даден човек да счита себе си за македонец по една част от гореизброените причини, други хора да приемат друг набор от причини за мотив, а официално държавата да прилага трета подборка.
Какво четем по-горе - македонците, власите и гърците са признати, но българите не са! Например ако на мен ми се наложи да говоря с албански чиновник, няма да разбера нищичко на албански и поради липса на българоговорящ чиновник ще предпочета да общувам с говорещ македонски. Това прави ли и мен македонец? --Златко ± (беседа) 06:36, 21 юни 2006 (UTC)
За всички политически въпроси които задаваш можем да говорим на друго място, може би на някои форум или лична страница, но не тук. Това е енциклопедия и трябва да говорим за факти и данни. Фактите са че от всички национални малцинства които съществуват в Албания, само Македонците, Гърците и Власите сега за сега имат право на ползване на техните маичини езици в образованието или администрацията. Това не е така защото аз искам така, това е така защото албанското правителство казва така. Аз дори и не ви разбирам кои е проблемът тук. Фактите са ясни. Аз разбирам и говорам Албанският език много добре. Виждал съм много политически емисси на албански език на албански телевизии които говорат за националните малцинства в Албания. На една таква емисия бяха гости представители на повечето национални малцинства в Албания (имаше Ром, Грък, Влах, Македонец, Египтянин, Черногорец; На съжаление нямаше Българин). Представител на Македонците беше г. Кимет Фетаху от Голо бърдо. Всичките те расправаха за техните проблеми в Албания. Истината е тя която е, и трябва да говорим реално, а не пропагандно. Поздрав, --Amacos 08:43, 21 юни 2006 (UTC)
Цитирам тебе: „Тои е Македонец ...“. Въпросите ми (според мен) са пряко свързани с темата, защото са доуточняващи - по кои точно критерии за теб г-н Фетаху е македонец и доколко тези критерии съвпадат или надхвърлят критериите на албанското правителство за признаване на малцинствени права! Аз излагам няколко предположения за такива критерии, но оставям списъка отворен, за да можеш да го допълниш с други твои или на правителството мотиви.
Проблемът тук е че ти разглеждаш „е македонец“ като атомарен (цял и неделим) и като факт. Аз питам: 1. дали има само една единствена и безспорна причина даден човек да „е македонец“ (или има повече от една възможност с всички произтичащи комбинации)? 2. По какви критерии определяме дали това е „факт“?
Опитвам отново да сведа примера до себе си, с цел да не обидя нито теб, нито задочно г-н Фетаху - аз сега съм българин, защото:
  • живея в област, традиционно наричана България;
  • говоря език, традиционно наричан български;
  • самоопределям се като част от българския народ;
  • гражданин съм на Република България.
Сега да видим какво от гореизброеното може да се промени:
  • може да емигрирам другаде, напр. в Канада, но да продължа да се наричам българин поради език, самоопределение, гражданство;
  • може да имам за майчин език турски, цигански, влашки, арменски, да не мога да говоря правилно (или изобщо да не говоря) български и пак да съм българин поради жителство, самоопределение, гражданство (има достатъчно турски села в България, където местните не разбират български);
  • може да не се самоопределям като част от този народ и дори да искам всячески да се разгранича от него, но юридически пак да съм жител и гражданин, както и да говоря език, наричан от всички останали български (с риск да те обидя, но за мен ОМО Илинден са в точно тази неприятна за тях ситуация);
  • може да не съм гражданин на РБ, но да живея в нея, да говоря езика ѝ, и да се самоопределям като част от българския народ (вероятно в такъв ще поискам гражданство и ще имам големи шансове).
Съществуват още възможни комбинации, но предполагам не е нужно да ги изреждам изчерпателно. Избягвам довода за малцинствени права (защото според теб нищичко не разбирам от тях), но вероятно той влиза в пакета оценки на албанското правителство.
Дотук не съм видял албанското правителство да „казва така“! Виждам в статията един куп литература и външни препратки, но нищо от тях не е от албански правителствен източник. Виждам в беседата един постен цитат, за доуточняването на който се опитвам да те питам. По-скоро за мен правителството казва „А“ или „А-Б“ и ти доразвиваш остатъка от азбуката. Според мен колегата има право да е мнителен по отношение на щедростта на въпросното правителство да признава всякога и всичко, при това безпрекословно и без уговорки. Далеч по-склонен съм да повярвам, че то признава малцинствени права само на базата на някакви предварителни условия и че налага някакви ограничения на тези прави. Това ми съмнение важи за всяко едно правителство - дори и по-по-най-<избери какво да бъде>. Например фризийците и долносаксонците имат права по силата на регионалния си език, но никой няма да построи училище в Дрезден само защото един-двама фризийци се преселят там. -- Златко ± (беседа) 10:15, 21 юни 2006 (UTC)
Благодаря на политическите коментари които пишете. Това само оди в прилог на моите тези че вие повече искате пропагандата отколкото фактите и реалноста. Нямам намера да коментирам политически въпроси където не им е мястото. колкото знам това е енциклопедия, а не политически пропаганден форум. Аз говорех със факти, а не както аз желая да бъде. Но, някои не искат да приемат реалноста. --Amacos 21:10, 21 юни 2006 (UTC)

Това е напредък, Аmacos. Като че ли можем да очакваме промяна и да разчитаме, че ще избегнем политическите коментари. Само че от толкова много приказки и обвинения в беседата май се позагубиха фактите и така и не разбрах какво от написаното в статията според тебе не е вярно и е пропаганда?

P.S. Недборе изказаните обвинения в пропаганда са първа крачка към политизиране от всички страни. Поздрав, --Akeckarov 16:13, 22 юни 2006 (UTC)



Amacos, хайде за малко да спреш с обвиненията в „пропаганда“ и да покажеш фактите:

  • „... македонските малцинства в Албания ...“ - последно едно или много? {{факт}}
  • „... Македонците са признати в Албания като Македонци, но сега за сега имат одредени права единно в Мала Преспа ...“ - какви права имат македонците в Голо Бърдо? {{факт}}
  • Покажи как точно албанската държава е признала поне един македонец от Голо Бърдо (роден и живеещ там)! {{факт}}
  • „Македонија признава постоенето на Бугарите в албанија и в Голо Брдо.“ - Къде го признава? {{факт}} -- Златко ± (беседа) 16:54, 22 юни 2006 (UTC)
Златко, за да разбереш как се превежда "...pakicave maqedonase ne Shqiperi..." трјабва да познаваш албански език. 1) Аз дадох буквалниот превод (pakices = малцинството; pakicave = малцинствата). Можеби ползваики множина, а не еднина са мислели на факта че Македонци нема само на едно место в Албанија, но скоро низ цела Албанија. 2) Кимет Фетаху е Македонец муслиман и е роден в Голо брдо но сега е професор в Тирана. Тои беше кандидат за пратеник в рајона на Голо брдо като македонец. На всички беседи в Албанија тои е поканет като претставител на Македонците в Албанија. Тои е поне един Голобрдчанец които е признат :) 3) Македонија не може да признава Балгари в Албанија. Македонија прави разлика между етнички Македонец и етнички Балгарин. Това значи че ако саштествуват балгари в Албанија, Македонија нема да негира тои факт. Вие сте тие които негират македонците които са реалност и не са с промивени мозоци (колко ли само ниски думи ползвате в пропагандите ви, жално) както искате да ги претставите. Македонците не негират Балгарите. П.С. Тешко е кога во неформални разговори се изразувам на бугарски. Можеби пишувајќи на бугарски сум повеќе неразбран отколку да пишувам на македонски. Ако не е проблем да пишувам на македонски во беседите би ми било полесно да се изразам :)
За да спрем с обвинениата аз додадох и за Балгарите в Албанија за които сашто така нјама данни че са признати в Албанија. Ето какво написах: Самоопределящите се като българи в Република Албания не са признати от албанската държава като българско национално малцинство нито в Голо бърдо нито в някоя друга част от Албания.. Сега сте вие на ред. Тарсете данни че не е така. Ако махнете това което написах значи искате да пишете само то което искате вие, а не реалното. Пријалетски поздрав, --Amacos 18:52, 24 юни 2006 (UTC)
От четири въпроса, които ти зададох получих отговор само на един:
  • едно или много - явно много! Само че „много“ = „повече от едно“, но още не е „низ цела Албанија“. Моля те, не смесвай желанието си с реалността - ако беше из цялата страна, щеше да е малцинството (както ти сам пишеш, pakices). Точно това множествено число ме кара да се съмнявам в точното признаване на малцинство винаги и навсякъде из цялата страна.
  • Пак пишеш „е Македонец муслиман“, но отбягваш отговора на въпроса как точно. Какво кара теб да приемеш, че той „е Македонец“ (или другояче казано: дали за теб Златко „е македонец“?), и какво кара държавата да „признае“, че той наистина „е“ (и дали би признала мен)?
  • По въпроса какви права имат македонците в Голо Бърдо също отбягна отговора.
  • Последно може или не може - моля те, или посочи къде РМ „... признава ... поткрепва ... и не иска да ги асимилира Булгарите ...“, или се откажи от горните си думи! Едва ли ти имаш право да поемаш ангажименти от името на РМ, а дори да имаше - не е Уикипедия мястото да ги публикуваш.
Недей представя твоите желания като сбъднат факт! Ако са факти - би следвало да не е трудно да ги докажеш с източници. Поздрави, Златко ± (беседа) 19:33, 24 юни 2006 (UTC)

ОК. Ќе ти одговорам на македонски јазик. Ако ви пречи слободно избришете го мојов коментар. Очигледно кога пишувам на бугарски не ме разбирате како што треба. Морам да признам дека многу подобро ја познавам албанската граматика отколку бугарската. Нема потреба да полемизирам, да докажувам и да одговарам на прашања кои не се поврзани со статијата. Но. еве ќе одговорам на нешто. Вие барате официјален документ со кој Владата на Р. Македонија го признава постоењето на бугарско малцинство во Албанија!? Јас мислам дека сте свесни оти таков документ не може да постои. Тоа е мешање во внатрешните работи на Р. Албанија која е суверена држава. е дека мнозинството од Македонците ги признаваат Бугарите како посебен народ и бугарскиот јазик како посебен бугарски народ. Признавањето на постоење на Бугари во Албанија не е работа и проблем на Р. Македонија. Тоа треба да го стори Албанија. Од друга страна, Македонците од Албанија, самите тие, не Р.М., се имаат жалено на агитирањето на одредени бугарски политичари за нивна бугаризација.
Какво прашање е тоа, зошто Кимет Фетаху бил Македонец?! Прашајте го него, не мене. Тој како слободен човек има право самиот да се определува како што сака во однос на некое прашање. Неговата определба е дека е етнички Македонец од Албанија. Дали ти, Златко, сакаш да ја спориш неговата определба и да го наречеш "човек со испран мозок, 'умоболен'"?? Вие така ги нарекувате сите Македонци немајќи доблест да се соочите со реалноста. Во Албанија живее население кое самото се декларира како етничко македонско и кое сака да го изучува македонскиот јазик во училиштата. Јас не пишувам тоа што јас сакам да биде вистина, туку реалната состојба на денешницата. Не сакајќи да навлезам во политизирање и да пишувам цел есеј, овдека ќе завршам со коментарот. Да се навратиме на темата на статијата, да не опшируваме многу. Поздрав, --Amacos 23:02, 24 юни 2006 (UTC)

Amacos, аз успешно разбирам македонски, шопски и източни говори, трудно ми е с родоския и почти невъзможно със сръбския и трънския. Не мога да пиша правилно на твоя език, но мисля че се разбираме и така. Но проблема не е в езика, на който пишеш, а какво пишеш!
Питам те за кой ли път - как правим разлика между толкова различни хора като Кимет Фетаху и Златко Кръстев? Как познаваме кой от тях „е“ или „не е“ македонец? От отговора на такъв въпрос зависи дали можем да различим наличието на македонци в Голо бърдо от българи в България. Ако за теб няма разлика между него и мен, то тогава след като той е македонец и аз съм македонец и след като аз съм българин и той е българин. Ти едва ли се опитваш да докажеш тезата на българската държава как няма разлика между македонци и българи (май се бориш точно срещу това :-)). А ако за албанската държава няма разлика между него и мен, то тя трябва да признае българско малцинство (или да приеме вече признатото македонско малцинство като българско такова).
Другия въпрос за правата на македонците в Голо бърдо е пряко свързан със спора ти с Akeckarov - май никой не оспорва, че македонците в Мала Преспа имат малцинствени права, но ако албанската държава не признава такива права на македонците в Голо бърдо ми е трудно да приема как признава македонско малцинство из цялата страна.
Горните думи са цитат на ... Amacos. Вече си ги написал в беседата и сега очаквам да разбера дали са по темата (и да ги защитиш) или не са по темата (но тогава попадаш по собствените си обвинения за политическа пропаганда). Ако за кой ли път не отговориш, ще предполагам политическа пропаганда.
Ти също така намеси непризнаването на македонско малцинство в България („... официално в България нема Македонци ...“) и за кой ли път повтаряш как РМ не се меси във вътрешните дела на Албания. А дали не трябва да погледнеш гредата във вашето око преди да посочиш сламката в нашето - кажи дали Република Македония признава българско малцинство във РМ? Как жител на РМ, който „е българин“ може да бъде признат като такъв от теб или от македонското правителство? Ще се опитам да го напиша на македонски - Владата на Р. Македонија признава ли го постоењето на бугарско малцинство во Македонија? -- Златко ± (беседа) 08:45, 25 юни 2006 (UTC)
Искрен да бидам воопшто не те разбирам што сакаш да прашаш. Каква била разликата меѓу Кимет Фетаху и Златко Крстев ?!? Не сакам никого да навредам, но ваквите прашања се несериозни и ступидни за мене. За жал, она што јас го разбирам од твоите прашања и коментари е дека ти не ги признаваш Македонците како етничка реалност?! Тоа ли сакаш да ми го кажеш? Ако тоа е твојот став, тогаш тоа е твој проблем, не е мој. Воопшто немам намера да губам време за да те убедувам ниту тебе ниту било кој друг во моето постоење усмивка. Јас сум етнички Македонец и сум реалност, не сум дух. Воопшто не ме интересира и не е мој проблем што некои бугарски или српски националисти мислат за моето етничко потекло. Ако некои поради одредени ментални проблеми не се во можност да живеат во реалноста, јас за жал не сум во можност да им помогнам.
Македонците во Албанија се признати како национално малцинство. Тоа е она што е битно за оваа статија и за кое јас сакам да коментира. Мене не ме интересира ниту за Власите, ниту за Бугарите, ниту за Черногорците во Албанија. Мене ме интересира и го следам единствено животот на етничките Македонци во Албанија, а г. фетаху е на некој начин мој познаник.
Во Албанија, Грција, Србија и Бугарија живее население кое себе си се декларира како етнички Македонци. Тоа е реалност. Не знам што е тука спорно. Баш денеска, 25.06.2006 во гр. Гоце Делчев, етничките Македонци од Бугарија ја возобновија својата политичка партија за заштита на своите основни човекови и етнички права, која непочитувајќи ги европските стандарди беше укината од бугарските власти, но под сила на Европа пак е возобновена.
Во Р. Македонија, на секој попис постои слобода на изјаснување на своето етничко потекло. Во графите постои и етнички Бугарин. Сите оние кои се чувствуваат како етнички Бугари во Р.М се попишуваат под таа графа. Според пописот во 2002, во Р.М живеат 64,18% етнички Македонци, 25,17% етнички Албанци, 3,85% етнички Турци, 2,66% етнички Роми, 1,78% етнички Срби, 0,84% етнички Бошњаци, 0,48% или 9.695 жители се етнички Власи и останатите 20.993 жители чиј поединечен процент е мошне мал се декларирале како припадници на останатите етнички заедници во кои влегуваат и етничките Бугари во Р. Македонија како и етничките Словенци, Хрвати, Грци, Евреи итн. Во Македонија не се забранети етнички политички партии или организации. Но, не сите малцинства ги имаат истите права, поради недоволен број, некомпактност или економски причини. Сличен е случајот и во Р. Албанија.
Поздрав, --Amacos 19:16, 25 юни 2006 (UTC)

6 факта

Искам да видя, дали има спор по следните 3 двойки твърдения:

  1. Република Албания е признала наличието на македонско малцинство.
    • В Албания има признати македонски малцинства (мн.ч., виж напоителната беседа по-горе) -- Златко ± (беседа) 19:28, 25 юни 2006 (UTC)
    • В Албания са признати Македонците които живеат в Албания (и Мала Преспа и Голо бърдо и Тирана са части на Албания) като етническа реалност; В Албания е признат македонския език като маичин език на Македонците в Албания и се употреблява в образованието, администрацията и медиумите. --Amacos 20:29, 25 юни 2006 (UTC)
  2. Република Албания не е признала наличието на българско малцинство.
    • Албания официално не е признала българско малцинство. -- Златко ± (беседа) 19:28, 25 юни 2006 (UTC)
    • В Албания няма данни че са признати Българи като етническо малцинство и десега няма употреба на български език нито в образованието, нито в администрацията нито в медиумите. --Amacos 20:29, 25 юни 2006 (UTC)
  3. Досега липсват данни, за колко души в регистрите на населението на Голо Бърдо официално е записано "македонци".
    • да - Златко. (б. на Ф.)
    • липсват за всички малцинства - Амакос. (б. на Ф.)
  4. Досега липсват данни, за колко души в регистрите на населението на Голо Бърдо официално е записано "българи".
    • Досега липсват данни не само за Македонците и Българите, но и за останалите малцинства в Албания: Черногорци, Власи, Роми, Гърци итн. --Amacos 20:29, 25 юни 2006 (UTC)
    • да - Златко. (б. на Ф.)
  5. Има хора в Голо бърдо, които се самоопределят като македонци.
    • да - Златко. (б. на Ф.)
  6. Има хора в Голо бърдо, които се самоопределят като българи.--Phips 19:05, 25 юни 2006 (UTC)

Може би си забелязал, как спора основно се върти не дали някъде в Албания, а точно в Голо бърдо е признато малцинство. Предвид множественото число на „мнозинствата“ и липсата на източник по темата, за момента в статията се твърди, че няма информация за признато (от държавата) малцинство. Спорещият редактор обаче предпочита да тълкува по-широко признаването на малцинство в други части на страната като автоматично простиращо се навсякъде, както и да тълкува твърдението за липса на информация като липса на малцинство (и съответно да ни обвинява в непризнаване и пропаганда). -- Златко ± (беседа) 19:28, 25 юни 2006 (UTC)

Националното мнозинство се признава веднъж в държавата и означава, че има лица с от друга нация/ народ. Ако в Х-стан има 3 национални мнозинства, това означава, че в Х-стан освен х-станци, живеят и а-станци, б-ландци и в-цузи. В този смисъл е неправилно да се каже, че има няколко а-стански малцинства в Х-стан. Малцинството се признава веднъж, а друг е въпросът, че лицата, които се числят към него, могат да имат различно местоживеене. Там, където тяхната концентрация е висока, Високодоговарящите се страни по Рамковата конвенция за защита на националните малцинства се задължават да им осигурят разни условия - чиновници, образование, топоними. Но всеки член на малцинството, независимо къде се намира, има право на преводач и т.н. За съжалеине в цит. РКЗНМ не видях дефиниция на "нац. малцинство", така че не може с пълна сигурност да се определи, чие схващане е вярно.--Phips 00:26, 26 юни 2006 (UTC)

Покана

Като заговорихме за ходене в Голо бърдо, ето една покана за беседа "Хората и природата на Голо Бърдо ( Албания )" на Арексей Жалов, която ще се състои на 20 юни ( вторник) 2006 г. в залата на Полския културен институт, ул. "Веслец " № 12, София. Начало: 18.00 часа

с прожекция на фотоси по темата. --Simin 19:45, 13 юни 2006 (UTC)

Смесени села

Много ми се иска след това подзаглавие да посоча уточнение: „В скоби е посочен делът на славяноезичното население спрямо общият брой къщи, в който влизат и албанците.“, ама предполагам, че няма да е вярно.--Phips 16:45, 25 юни 2006 (UTC)

Реки

Как се казва на български/македонски река Окщун (Okshtun или Lumi i Okshtunit)? И как се казва реката която тече на юг към Шкумбини? Гостинка?--Мико Ставрев 11:00, 25 ноември 2006 (UTC)