Беседа:Джамия на улица „Милтиадис“

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Един час ходих по тая Милтиаду и не го открих това минаре. Некой по-зорък, ако има... --Алиса Селезньова (беседа) 06:12, 25 юни 2018 (UTC)[отговор]

Хъм - разходих се и аз - нищо. Има и в двата края некви „гористи“ участъци, може там да има некви основи. Или пък в тоя глухия северен край... --Мико (беседа) 11:25, 25 юни 2018 (UTC)[отговор]
На сайта на Ениджето не се споменава това минаре сред паметниците от османско време, нито го има в галерията със снимки. На тоя сайт, където много подробно са разгледани разните обекти, се споменава за едно самотно запазено минаре, от вече несъществуваща, неизвестна джамия. Има и негова снимка, обаче то е на Леонидас (350 метра на север от Св. Параскева в югоизточната част на града), не на Милтиадис. От друга страна, не виждам как тая къса улица Милтиадис може да има 72 номера. Ако нещо има на нея, то е по-скоро Мавзолей на Ахмед бей Евреносоглу[1]. Въпросното самотно минаре също не го намерих, но не съм и търсил толкова много. Ако решим, че адресът е объркан, може да се пробва пак.
— Luchesar • Б/П 12:11, 25 юни 2018 (UTC)[отговор]
В адреса има едно ОТ, което играе роля - питах вече двама гърци - не знаят. --Мико (беседа) 14:34, 25 юни 2018 (UTC)[отговор]
И аз се бях замислил за него. По-рано реших, че може да означава просто „номер на улица“ (ΟΔΟΣ нещоси), но явно не е. Срещах и други подобни адреси из Гърция, но не му схванах смисъла засега.
— Luchesar • Б/П 14:55, 25 юни 2018 (UTC)[отговор]
Оооо, разбрах го. Мико, направи ми впечатление, че се среща главно в индустриални зони и потърсих фирми с такива адреси на гръцки и английски... O.T. явно е Οικοδομικό Τετράγωνο (среща се и съкратено като Οικ. Τετρ.) - building block, демек номер на сграда. Сега остава да разберем какво следва оттук.
— Luchesar • Б/П 15:03, 25 юни 2018 (UTC)[отговор]
Всъщност, не номер на конкретна сграда, сори, а наистина „квадрат“ от сгради.
— Luchesar • Б/П 16:07, 25 юни 2018 (UTC)[отговор]
На тоя чертеж също се вижда, че Милтиадис малко обикаля (търсене по "ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ" я показва най-лесно). Явно големите номера са към периферията на града, но все още не откривам нищо близко до търсената „сграда“ 74α.
— Luchesar • Б/П 15:28, 25 юни 2018 (UTC)[отговор]
Порових се още малко:
  1. Тука има покана за обществена поръчка за рехабилитация на въпросни O.T.-та в дема. От нея и приложените документи става ясно, че O.T. наистина са некви кадастрални единици. Какво представляват се вижда в тоя документ на станица 50. Може би са като нашенските парцели. Т.е. не става непременно дума за големи части от града, а може и да са конкретни парчета от оградените от улици терени. Сиреч, ако намерим кадастрална карта на Ениджето, може би ще успеем да локализираме и минарето. Ще видя дали не мога да открия, ама ще е по-нататък, ще треба да се връщам към работата.
  2. Разглеждах и старите сателитни снимки, но на тях не успях да открия нищо особено интересно. На най-старата, от 2002, се вижда, че тоя район е бил доста по-малко благоустроен. „Платон“ дори е била просто черен път. Всъщност, питам се дали тоя градеж не е случайно нашето минаре, но не разбирам достатъчно да разпозная типа строителство.
— Luchesar • Б/П 09:31, 26 юни 2018 (UTC)[отговор]
Ето ги за Солун, ако некой ден ни потрябват. — Luchesar • Б/П 10:02, 26 юни 2018 (UTC)[отговор]
Ето още една готина кадастрална карта, но за съжаление на Пилеа. Ако щракнете Οικοδομικό Τετράγωνο горе вляво, можете да изберете от падащото меню точно OT74α и да видите как изглежда подобно нещо (може да се наложи преди това да зуум аут-нете картата). Естествено, това е друг OT74α, но принципното положение в Енидже би трябвало да е същото. Засега обаче не откривам тамошна подобна карта.
— Luchesar • Б/П 10:46, 26 юни 2018 (UTC)[отговор]
Намерих тая карта, която уж е точно каквото ни трябва. Проблемът е, че в района има парцели с номера 87ε, но не и 74α. Повечето въобще са някакви четирицифрени. Очевидно ще трябва да се рови повече. Ако ви е интересно, въведете „ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ“ в „Αναζήτηση οδού“ и натиснете „Αναζήτηση“ вдясно до „Αριθμός“ (номерът няма нужда да въвеждате). Ще се покаже отдолу списък с парцелите на Милтиаду, по които може да цъкате и ще ги видите на картата.
— Luchesar • Б/П 12:39, 26 юни 2018 (UTC)[отговор]
С бутона за път се показват и номерата на улиците. — Luchesar • Б/П 12:40, 26 юни 2018 (UTC)[отговор]
Ае, честито, намери се минарето, но не където го търсихме, и не точно се намери. Ако въведете в горната карта „74Α“ в полето O.T., всъщност си излизат два парцела - единият баш в Ениджето. Обаче не е на Милтиаду, а на Леонида. Помните ли по-горе тоя сайт: “самотно запазено минаре от вече несъществуваща, неизвестна джамия (...) обаче на Леонидас“. Намерих и мястото, където е правена снимката на минарето: без съмнение това е същата къща - и дори почти същата перспектива - само дето минарето очевидно леко е заминало. Странна работа, щом е паметник на културата, но сигурно и в Гърция стават такива работи. Според мен в оня регистър са направили грешка с улиците, или пък е имало преименуване. Сайтът със снимката на минарето изглежда доста задълбочен и едва ли щяха да пропуснат ако имаше още едно минаре, а и най-вече съвпада O.T.-то. Обаче явно ще трябва да преименуваме статията и да пишем, че днес минарето не съществува. Мико, какво мислиш?
— Luchesar • Б/П 16:17, 26 юни 2018 (UTC)[отговор]
Хаха. Или просто да я изтрием - страховит труд за тоя що клати гората. :-D --Мико (беседа) 16:22, 26 юни 2018 (UTC)[отговор]
А, що, нека си я има - минарето се пак е съществувало. Мисля да променим второто изречение тъй: „Джамията е била разположена в рамките на днешния кадастрален район 74Α, на улица „Леонидас“, като от нея в съвременността е било оцеляло само минарето. В 1990 година то е обявено за паметник на културата. В началото на XXI век минарето вече не съществува.“ Обаче се чудя дали да я преименуваме на Джамия на улица „Леонидас“ или да я оставим как си е.
— Luchesar • Б/П 17:35, 26 юни 2018 (UTC)[отговор]

Това е най-страховитата помощ, която съм виждала в Уикипедия. :-) Зимам ви официално за помощници. Горкото минаре - по тухла сте го разфърляли.--Алиса Селезньова (беседа) 10:01, 27 юни 2018 (UTC)[отговор]

Не е да съм минавал скоро оттам, но минарето мисля си стои, то просто е скрито във вътрешен двор и заради това не се вижда от улицата. Достъпно е от южната улица Александрияс. --Протогер (беседа) 01:35, 26 май 2022 (UTC)[отговор]