Беседа:Димитър Трайкович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Махнах информацията, че Хаджи Мано Стоянов бил водач на гъркоманите. Той е бил делегат от Софийска епархия на църковно-народния събор в 1871 г., спомоществувател е на възрожденски книги. Наистина е бил в друга, враждебна на Трайковата фракция, но разделителната линия не и била българщина-гъркоманство. Поне ако се вярва на Зина Маркова - Българската екзархия, С. 1989, с. 142.--Simin 01:45, 10 февруари 2008 (UTC)

Гъркоманство не в смисъла на 1907, а на 1870:-) - в частност го взех буквално от бележката под линия тук [1].--Мико Ставрев 08:02, 10 февруари 2008 (UTC)
Ако е гъркоманство, то не е и от 1870, а вер. от по-рано. Ще трябва да се потърси допълнителна информация. Един от вариантите е позицията на Мано Стоянов да е била различна през различните периоди. Защото информацията на Зина Маркова за 1872 година е, че са се карали за личности. През 1872 година групата на хаджи Мано, в която влизат главният учител в София Христо Стоянов (руски възпитаник), поп Тодор и др. подкрепя кандидатурата за софийски митрополит на Иларион Ловчански. Групата на Трайков проваля тази кандидатура. Тогава Хр. Стоянов и хората около него предлагат Милетий Зографски. И тази кандидатура е атакувана от Трайков с обвинението, че кандидатът е ...."панславист". Не бих се учудил, ако става дума за лепене на етикети. Първо хората на Мано подкрепят гъркоманството, десетина години по-късно пък - панславизма. При всички положения обаче остава фактът, че именно Хаджи Мано Стоянов и Христо Т. Стоянов са представителите на Софийска епархия на църковно-народния събор и подписват Устава на Българската екзархия. (Мановият "съпартиец" от това време Хр. Стоянов е доста активен на събора, а по времето на ВРУ е губернатор на София, министър (1880, 1883, 1886), дописен и редовен член на БКД. Русофил - да, но гъркоман - едва ли)--Simin 17:02, 10 февруари 2008 (UTC)
Не бих се учудил, ако партията на хаджи Мано е била твърде русофилска и затова първо защитавала гръцкия владика (доколкото това е така), а после се включила в църковната борба на страната на идеята за бълг. църква. Това обаче е само предположение.--Simin 17:10, 10 февруари 2008 (UTC)
Смяната на позициите е нормална за времето - махнах я гъркоманията, за да не стават грешки, ако искаш го напиши по друг начин или го махни изобщо. Въпреки че е добре да се изсняват детайлите - дига нивото на проекта:-).--Мико Ставрев 06:47, 11 февруари 2008 (UTC)
Така, мисля, е добре. А по-късно ако се намери допълнителен източник, който да хвърли още светлина (П. Ников и т.н.), може и да се промени.--Simin 17:39, 11 февруари 2008 (UTC)