Беседа:Донасиен Алфонс Франсоа дьо Сад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Беседа на статията Донасиен Алфонс Франсоа дьо Сад.

Предлагам тук да се поставят и обсъждат всички мнения, предложения и препоръки свързани с развитието и редактирането на статията. Kaiser 12:43, 23 септември 2007 (UTC)

Да, благодаря ти Kaiser. Не бях забелязала, че съм допуснала грешка в думата "материализъм". Като видиш такова нещо, просто го поправи. С другите твои забележки не съм съгласна. --Seraphita 13:33, 23 септември 2007 (UTC)

Защо Спас Колев изтри: "френски писател, философ либертин, привърженик на хедонизма, материаилзма?" Тъкмо обсъждахме , можеш да се включиш и ти, ако искаш да изясниш проблема със запетаите. --Seraphita 13:42, 23 септември 2007 (UTC)

Здрасти отново, сега и аз забелязах, не съм в течение, но явно и той застъпва моята позиция. Става доста деликатно и призовавам първо да дискутираме, а после да нанасяме корекции. Припомням отново, защо според мен твоите част от твоите редакции навяват отклоняващи внушения в самото начало на статията:
  1. Самият Сад не се определя като философ (да беше написано "драматург" щях да разбера, той е автор на доста пиеси), философски следи (както съм записал в раздела "Анализ") разкрива по-сетната критика.
  2. Защо е изтрито "привърженик на хедонизма, материализма и атеизма"? Това си е определение на думичката "либертин" - излишно е.
  3. Структурата на последното изечение в твоя вариант бе тромава, в беседата ти обясних подробно защо. Напълно съм съгласен с теб "пълно име" да се замени с "е псевдоним на", защото "Маркиз дьо Сад" не е ничие официално кратко име, а точно литературен псевдоним - дьо Сад носи титлата "Comte". Някои негови предци официално употребяват титлата "маркиз", но пък наследниците му носят само "Comte". Нещата са достатъчно сложни в тази линия, и изискват уточнение в раздел "Биография" (какъвто подход е възприет в англоезичната Уикипедия). Kaiser 14:33, 23 септември 2007 (UTC)

Някои промени[редактиране на кода]

  • Атеизмът е силен при Сад, за това го връщам като определение, махам го от графа ЛГБТ известни личности, защото той е известен либертианец и не е известен като хомосексуален. Плюс, че макар да се е смятал за "sexual invert" ([1]), което е едно от най-старите наименования за хомосексуалност (Sexual Inversion), според мен трудно спада в графата ЛГБТ писатели, защото е в графата Известни писатели върху садизма (чийто основател вероятно е той), но както и да е ще го върна в Известни ЛГБТ писатели, макар че бях го махнала от там. --Alexd 09:09, 23 юли 2009 (UTC)