Беседа:Дяволска гъба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Смятам, че твърдението, че гъбата е силно отровна е спорно. Специално за дяволската гъба различните източници посочват различни степени на опасност. Според някои, ако тя е добре обработена и сготвена, е безопасна. Според други причинява стомашни разстройства с различна тежест, които преминават за 1-2 дни. Според други (намерих два примера) страничните ефекти са доста силни и неприятни. Някъде се споменава, че е смъртно отровна, но случаи на смъртно отравяне не се цитират. Не е сигурно също така при цитираните случаи дали няма други фактори, довели до симптомите на отравяне. Гъбата се смята за застрашен вид и поради това няма много случаи на отравяния -- хората най-често я намират трудно и при това я разпознават. Освен това, повечето източници говорят, че токсичният агент в гъбата е неизвестен. --Емил Петков 13:13, 25 май 2005 (UTC)

А според моя личен опит е и вкусна на това отгоре. В зависимост от района изглежда има различни вариации с различна токсичност, това също го бях чел някъде. --The Engineer 13:18, 25 май 2005 (UTC)
П.П. Направих горното проучване, защото от двата справочника, които ползвахме на времето вкъщи (единият беше една книжка с малък формат и меки корици, наречена "Диворастящи гъби", другата не си я спомням добре), си спомням, че предизвиква стомашни разстройства, но не е силно отровна. Може би не си спомням добре. --Емил Петков 13:21, 25 май 2005 (UTC)
  • Абсолютно прави сте и двамата.., но и аз. Доказано е, че гъбите в различни климатични и други условия могат да са от ядивни (с много добри вкусови качества) до отровни за един и същ вид. Някои от тях са ядивни само след добра термична или друга обработка (напр. лимонов сок или оцет), а други са отровни само приемани едновремено с алкохол. В тази статия съм използвала източник касаещ диворастящите гъби в България. Ако считате, че инфото е подвеждащо, можем да я преименуваме на "съмнителна" (или подобно), но все още не съм направила знак за съмнителна :(--FREI 16:25, 25 май 2005 (UTC)