Беседа:Евфемизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дребни въпроси[редактиране на кода]

Имам няколко дребни въпроса:

  • В славянските езици мечка произлиза от *medu-ed-, което означава „[онзи, който] яде мед“. -- дали се знае нещо за етимологията на "мечка" на български, защото връзката не е очевидна
  • Има три антонима на термина евфемизъм: дисфемизъм, какофемизъм и силна дума. Първият е или за оскърбителни или хумористични думи и според употребата се противопоставя на втория, който означава понякога умишлено използвани оскърбителни думи. -- в първата част на второто изречение нещо ми се губи; предполагам че липсва дума или запетайка, но не схващам смисъла

Това е само :-). --Спас Колев 15:19, 12 октомври 2005 (UTC)

Ами, казано е в славянските езици, не в български:-). Може би: думата за мечка. А за втория въпрос, чети изречението: Има три антонима на термина евфемизъм: дисфемизъм, какофемизъм и силна дума. Дисфемизъм означава или оскърбителна, или хумористична дума и според употребата се противопоставя на термина какофемизъм, който означава оскърбителна дума, обикновено използвана умишлено. --Хари 15:37, 12 октомври 2005 (UTC)
Мерси. Не е кой знае какво, но да не мислиш, че е лесно да ти намери кусур човек :-) :-). --Спас Колев 15:48, 12 октомври 2005 (UTC)

Отстраняване от избрани[редактиране на кода]

Шаблони за липса на източници и съмнения в оригинално изследване + избиране през 2005 година при много по-ниски критерии, особено по отношение на източниците - мисля, че статията трябва да се извади от списъка на избраните, ако не претърпи сериозно допълване. --Спас Колев 09:07, 26 април 2010 (UTC)

  • Подкрепям изваждането на статията от избраните ако остане в този вид. Доста време седи на обсъждане, а като чели няма мераклии. Критериите от 2005 са доста променени, атмосферата също :-). BloodIce 16:32, 6 юни 2010 (UTC)
Да, бях забравил - Уикипедия:Избрани статии/Предложения за отстраняване/Евфемизъм 2. --Спас Колев 17:41, 6 юни 2010 (UTC)