Беседа:Ейс ъф Бейс/Архив 2005-2006

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля направете го на текущата беседа.

На офоциалната страница на групата "Of" в името е с главна буква, но на повечето места (вкл и всички уикипедии) е с малка, както и би трябвало да бъде правилата в английския. --Емил Петков 09:28, 7 май 2005 (UTC)

Независимо от това, всяка дума в заглавие, което е на английски език, се пише с главни букви (пример, "The Catcher In The Rye"). Също така, никой не би сменил 4 Non Blonds на Four Non Blonds. Групата сама е определила това (има го на всеки издаден диск/сингъл- Ace Of Base). Следователно, запазваме Ace Of Base.--PrinceYuki 09:38, 7 май 2005 (UTC)

Не точно всяка дума. Виж какво е написал по-долу Хари. И дай да ги видим тези дискове, където е с главна буква "Of", че аз само един китайски намерих. --Емил Петков 12:28, 9 май 2005 (UTC)
Не бих искал да се намесвам, но правилото в английски не е такова. Ето тук пише: The general rule for "title case" is to capitalize the main words (first word, verbs, adverbs, nouns, pronouns, adjectives) and prepositions with four or more letters. Значи, ако е предлог с по-малко от 4 букви, се пише с малка буква.--Хари 09:49, 7 май 2005 (UTC)

Но групата е решила да се казва Ace Of Base, а не Ace of Base. Все едно да напишете Маргарита Тачърова вместо Margaret Thatcher.--PrinceYuki 09:57, 7 май 2005 (UTC)

Нa чешки се пише точно Маргрет Татчерова :-). Откъде си сигурен, че групата е решила да се казва така? --Емил Петков 12:28, 9 май 2005 (UTC)
Но до колкото знам тя е англичанка, така че мнението на чехите не е важно. --PrinceYuki 12:02, 10 май 2005 (UTC)
Не, не мислех за името на групата, а за правилото:-).--Хари 09:57, 7 май 2005 (UTC)

Какво правило бре хора - групата се казва Ace Of Base - фен съм от 1993-та година и знам как се пише! Айде моля ви! Т`ва не е текст а име! Как да напишем Уикеда правилно, някой може ли да ми обясни??? - Стан.

Тук се разискваха две теми, една от които беше правилото, и затова се обадих. PrinceYuki е дал пример с "The Catcher In The Rye". Нямах изобщо намерение да споря за ace of base:-). Ако съм ви засегнал, извинявайте.--Хари 10:08, 7 май 2005 (UTC)

Хари, напълно сте прави. Правилото е такова и моят пример е неуместен. Но отнася ли се за търговски марки и тн, сме длъжни да запазим оригиналното заглавие.

Тъй като изглежда въпросът е спорен, ще върна първоначалното положение до постигане на съгласие. Призовавам всички, които местят страници, да се опитват да коригират двойните пренасочвания. Благодаря. --Спас Колев 11:58, 9 май 2005 (UTC)
Значи пак нашата Уикипедия наопаки на всички останали. Дал съм в една друга беседа пример специално за PrinceYuki. Сега се задълбочих още повече и ето какво излиза: На почти всички албуми името е написано в AllCaps (всички букви главни), т.е. не може да се направи извод, че "Оф" трябва да е с главна буква. Ей туканка има слайд-шоу на всички обвивки. На някои от тях виждаме "ACE of BASE" (демек "of" с две (по-)малки букви), а на едно място -- дори "ace of base". Фенове или не, дотук не виждам нито един сериозен аргумент за изписването с главно "Of". --Емил Петков 12:28, 9 май 2005 (UTC)
Първо, съжалявам за двойното пренасочване, но наистина не знам как да го оправя. Както и не знам как да ползвам Общомедия, но ще се заема сериозно и ще се науча. Иначе в биографията на официалната страница , Емиле, пък ще видиш как трябва да е написано. На линкът, който си предоставил, всички песни започват с главна буква, но следващите думи са с малка. Това е в разрес с гореспоменатото правило, от което би следвало, че мястото не е много подходящо за пример. На обложките от албумите/синглите често има грешки. Ето ти и пример- погледни как е написно Ace Of Base в долния ляв и горния десен ъгъл (с червени букви). Не виждам какво толкова те гложди едно "Оf"... Никога няма да напишеш cocacola, само защото на български я изписваме като "кокакола". След като търговската марка/име и тн е защитено (Coca-Cola), ние сме длъжни да запазим съответното изписване. Ако искаш можем да прехвърлим на Ейс ъв бейз? Поздрави и много УикиОбич. ;) --PrinceYuki 13:53, 9 май 2005 (UTC)
В написаното от тебе не виждам сериозни аргументи, освен това за биографията им, но пък на самата тяхна страница освен в биографията си те на толкова много места са изписани с малка буква "of", че не е ясно въобще какъв е техният избор. Аргументът, който ти и още някой по-нагоре използва за обложките от албумите явно отпада. Бъди така добър и си помисли колко аргументи останаха в поза на твоето мнение и накъде натежават везните. Или по някакъв начин ми покажи убедително, а не с косвени доказателства, че това за главната буква в "Of" е вярно. --Емил Петков 09:59, 10 май 2005 (UTC)
Не ме разбирай погрешно, но ще си кажа каквото мисля този път с риск повече да не напиша нищо. Първо, позволи си да редактираш страницата, която направих, още докато беше в процес на обработка. В правото си си да редактираш- това е неоспоримо, но когато видиш някой нов, не му се нахвърляй веднага. На всичкото отгоре други хора тук ти казаха същото, но ти не слушаш. И тук никой не те пита за преценката ти за хората, защото може да съм сериен убиец. Второ, аз съм фен на групата от 1993. Мисля, че за 12 години съм се научил как се пише името на любимата ми група. ТИ бъди така добър да не се изживяваш като всезнаещ и всеможещ, защото много хора биха се отказали още след първата ти редакция на статията, която са започнали. А целта на Уики е да има повече хора, които знаят, могат и искат да помогнат. И още нещо, последно- наистина ли нямаш желание да оползотворяваш времето си с нещо смислено, вместо да се "чоплиш" за едно of, Of, oF, OF? --PrinceYuki 10:15, 10 май 2005 (UTC)
В отговора ти не виждам аргументи в полза на твърдението ти. Опитай се да се съсредоточиш върху темата на спора, а не върку моята личност и постъпки. Едното няма нищо общо с другото. --Емил Петков 10:42, 10 май 2005 (UTC)
А твоят аргумент какъв е, извинявай? Че така е правилно в английския? Ами ето ти контра веднага- Boyz II Men, в английския се пише "boys", а не "boyz". Разбери- това Е търговска марка. И след като в БИОГРАФИЯТА на групата на ОФИЦИАЛНИЯ сайт се пише "Of" ще го запазим така, докато не им се обадиш да ги питаш.
Само в биографията. На много места на официалния сайт също го пише с малка буква. Изложил съм и други аргументи. Прочети внимателно какво съм писал по-горе. Защо не им се обадиш ти? --Емил Петков 11:20, 10 май 2005 (UTC)
Само в биографията? След като е биография на официален сайт, писана от хора в обкръжението на групата, се приема за достоверна. Лично аз виждам едно малко of и то е на главната страница. Приемам го за правописна грешка. Ти също прочети следните две думи- ТЪРГОВСКА МАРКА и стига си се заяждал с нещо толкова дребно. И както винаги, по-умният отстъпва, за това няма да споря с теб по въпроса.--PrinceYuki 12:02, 10 май 2005 (UTC)
Можеш ли да я намериш тази „търговска марка“ къде е регистрирана и да я покажеш, че е такава? Ето една страница от официалния сайт. Наистина ли отстъпваш? Да местим страницата тогава! --Емил Петков 12:08, 10 май 2005 (UTC)
Регистрация може да се намери тук --Емил Петков 12:58, 10 май 2005 (UTC)
Емиле, препратката, която даваш не работи, тъй като е свързана със сесията на твоя компютър. Аз като направих ново търсене, ми го изкара само с главни букви "ACE OF BASE", така че какво, да го местим на такова име ли? Това няма никакво значение, направи едно пренасочване от Ace of Base и да спрем по този въпрос. Предполагам всеки може да си намери нещо по-полезно за правене в свободното си време. Прочети и какво е написал ↓↓↓ Борислав. --5ko | Беседа 13:09, 10 май 2005 (UTC)
Да, точно така. Сега да видим аргументите в редичка:
  1. Във чуждоезичните Уикита, вкл. шведското, е с малка буква -- в полза на "of"
  2. По някои дискове и в регистрацията на търговската марка е с AllCaps -- 2×неутрален
  3. На някои дискове "of" е изписано с по-малки букви -- в полза на "of"
  4. На официалния вебсайт го има изписано с малка буква -- в полза на "of" (отговор на PrinceYuki:
  5. В биографията на групата на официалния вебсайт е с главна буква -- в полза на "Of"
  6. На разни други места е "of" -- в полза на "of"
  7. На разни други места е с "Of" -- в полза на "Оf"
(последните два се неутрализират)
Виж също така ↓↓↓ най-отдолу. --Емил Петков 13:33, 10 май 2005 (UTC)
Оставете този напразен, безсмислен и глупав спор. Точно при имената на групи не се спазват никакви правила. Щом някой иска да се спазват, тогава да даде предложение за въвеждане на такова уики правило. Засега предлагам статията да остане така. Пренасочванията ще вършат работата за тези, пишещи по тяхното си правило. Емиле, когато видиш нова вкусна статийка, си я запиши в един списък и се върни към нея след един ден. Така хем ще оставиш автора й на спокойствие да я започне, хем после ще можеш да редактираш зряла и сочна еднодневка, вместо малка едноминутка. Има един такъв немски потребител, който постоянно добавя междуикита в новите статии. Не съм забелязал обаче да го прави за съвсем новите. Той винаги редактира тези, които са на поне ден. Опитай се, ако обичаш, да следваш примера му, отколкото постоянно да влизаш в разправии с авторите. --Борислав 12:38, 10 май 2005 (UTC)
Още един път ще ти обърна внимание върху факта, че това заглавие е наопаки на всички Уикипедии, дори на родната им шведска е se:Ace of Base. Бориславе и 5ко, извинете ме, че ще ви съветвам, но по-добре идете да видите какви ги е изписал най-новия модератор в нашето Уики и си кажете мнението, а не се спотайвайте. Такива прецеденти ще зачестят за вбъдеще и няма да се размине с просто отбягване на течението. --Емил Петков 13:33, 10 май 2005 (UTC)
Цитирам и добавям в казаното по-горе:
#Във чуждоезичните Уикита, вкл. шведското, е с малка буква -- в полза на "of" 
 Значи ли, че в Уики не може да се сгреши?
#На някои дискове "of" е изписано с по-малки букви -- в полза на "of"
 Но на други го пише с главнa- неутрализира се.
#На официалния вебсайт го има изписано с малка буква -- в полза на "of"
 Веднъж е написано с малка, осем пъти с главна. Правописна грешка му се казва- в полза на "Of"

И ще си позволя да цитирам Борислав- "Точно при имената на групи не се спазват никакви правила." --PrinceYuki 10 май 2005 (UTC)

  1. Във Уики може и да се сгреши. А значи ли, че трябва да си мислиш, че ти си единственият прав, а всички, които са писали в тези Уикита са криви?
  2. На един единствен китайски диск го пише с главна буква. Не може да се неутрализира положението с всички останали доскове.
  3. Не е написано един път с малка, а доста пъти. Дал съм ти линк по-горе да четеш.

Опитал си се да обориш три аргумента. Не си успял с нито един от тях. Колкото до правилата, правилото е само още един аргумент. Въпросът в случая групата съзнателно и преднамерено ли си изписва тук-там името с "Of" или това е просто въпрос на предпочитание и случайност. Изтрил съм репликите от моя списък, защото се повтарят по-долу, а така се бърка номерацията. Надявам се, че ще ме извиниш за тази волност. --Емил Петков 15:12, 10 май 2005 (UTC)

Ей това се е получило до момента във форума на групата:

Thread: Question about the name

Written by warrior at 11/5-2005:

The answer is how the band wants it. They seem to have it all-caps everywhere.

In general, there's a case to initialise all words, or a case to do all except prepositions. I always inititalise all letters because, esp in a sentence, it defines all words as linked and as one object. Much like you do with song titles. Otherwise it's "Ace of Base" with the quotes, not just Ace Of Base. Besides, it looks better, the latter. :P [Report] Thread: Question about the name

Written by Hid Vicious at 10/5-2005:

Any way you like it. In English it seems to be considered more aesthetic not to capitalise the articles. (?) [Report] Thread: Question about the name

Written by petkov at 10/5-2005:

Is the official name "Ace Of Base" (with a capitalized "Of") or just "Ace of Base". I see lots of the latter but mainly here on the official site I see many of the former as well.

--Емил Петков 06:45, 11 май 2005 (UTC)

Ace Of Base са били, са и винаги ще бъдат Ace Of Base! Случаят е дискутиран лично с Йонас Берггрен в чат сесия през 2001-ва! Името в същност е идея на Улф Екберг и би трябвало него да питате, успех на всички в начинанието! До тогава аз лично вярвам на Йонас!;) - Емил Марковски.