Беседа:Ефебофилия

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Обособяване на статиите Ефебофилия и Лолита синдром. Аргументи:

  • старогр. ефевос - момче, юноша;
  • [1]
  • [2]
  • [3] [--Jockey]

Контрааргументи:

  • Английската, немската, и датската Уикипедии. Английската и немската изрично подчертават, че ако влечението (ефебофилията) се ограничава до индивиди от мъжки пол, то се нарича педерастия.
  • Посоченият от теб сайт odd-sex.com дава определение, синонимно на педерастия за Hebephilia [4]. Определението му за Ephebophilia [5] обаче не противоречи на моята редакция. (Определението за Hebephilia в odd-sex.com обаче си остава некоректно, защото думата е синоним на ефебофилия, даже може би е по-коректното наименование, защото идва от хебе - младеж[та] [вж. немската Уикипедия].)
  • Каква е разликата между педерастия и ефебофилия, синоними ли са според теб? (Според мен не са, въпреки че ефебофилия може да се ползва за педофилия, ако се цели избягване на историческата или негативната конотация.)

--Станислав 21:12, 11 яну 2005 (UTC)

След като има "контрааргументи", значи има най-малко две гледища по съответния въпрос. Аз не се смятам за достатъчно компетентен да разрешавам този въпрос тук. Само ще напомня, че буквално преведен терминът ефебофилия означава приятелство, влечение към юноши (от мъжки пол). За Уикипедия въпросът е чисто организационен - голям проблем ли е ако статиите са си две отделни, вместо една спорно обща? Според мен не е чак тъкъв преразход на кБ, но пък спомага за по-тясно специализираното съдържание на статиите и по-конкретно препращане вътре от другите статии. - Jockey 21:26, 11 яну 2005 (UTC)
Не става въпрос за КБ, а за коректно представяне на информацията. На мен термина ми е познат (в значението влечение към биологически узрели, но неузрели емоционално/сексуално според обществото) от по-рано, и общо взето бях и оставам (виж по-горе) на мнение, че няма липса на консенсус при специалистите. Предлагам да върна моята редакция, пък ако се появи някой по-запознат с тематиката и потвърди, можем да напишем, че "ефебофилията често се бърка с ..." или "... се използва от някои групи за ...". (Както със сигурност може да се каже за педерастията спрямо говорещите български език.) Какво ще кажеш? --Станислав 21:52, 11 яну 2005 (UTC)
Аз пък все така мисля, че разделянето на две статии не пречи, а спомага на обективността. Но, не е такъв проблем, така че ОК. Ще направя нещо, ако не го смяташ за правилно - revert както ти харесва. - Jockey 22:12, 11 яну 2005 (UTC)