Ефебофилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Възрастен мъж целува младеж. Рисунка от Древна Гърция

Ефебофилия се нарича сексуалното влечение на възрастни към юноши, т.е. към полово зрели, но непълнолетни индивиди.[1] Терминът е съставен от старогръцките 'ephebos' (έφηβος – юноша) и 'philia' (φιλία – приятелство). Други варианти на термина ефебофилия са хебефилия и лолита синдром.

Ефебофилията представлява вид хронофилия и не принадлежи към групата на парафилиите.

Хетеросексуална[редактиране | редактиране на кода]

Социобиологическите проучвания показват, че всички мъжки примати предпочитат млади женски. Проучвания върху мъжките сексуални предпочитания при човека показват, че всички индивиди над седемгодишна възраст предпочитат лицата на седемнайсетгодишни девойки.

В Япония влечението към млади момичета и особено ученички е широко разпространен културен феномен. Отношението към такива влечения и свързаните с тях фетиши е по-толерантно, отколкото в западните култури, но въпреки това те често са незаконни.

Хомосексуална[редактиране | редактиране на кода]

Ефебофилията е важна част от античната сексуална и обществена култура и е основа на педерастията. При този вид хомоеротизъм стимул на сексуалното желание са специфичните юношески черти – стеснителност и сдържаност, нежно излъчване, слабо телосложение, оскъдно окосмяване.

В съвремието ефебофилията е далеч по-слабо разпространена отколкото в древността, за сметка на андрофилията, която е основният вид хомосексуално влечение днес. Гей-движението официално определя отношенията с непълнолетни като нежелателни и недопустими.

Определенията педофилия и ефебофилия често биват смесвани. Според някои католици случаите на сексуално насилие над деца, свързани с Римокатолическата църква в Америка и Европа, са по-скоро прояви на ефебофилия, отколкото на педофилия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]