Ефебофилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Възрастен мъж целува младеж. Рисунка от Древна Гърция

Ефебофилия се нарича сексуалното влечение на възрастни към юноши, т.е. към полово зрели, но непълнолетни индивиди.[1] Терминът е съставен от старогръцките 'ephebos' (έφηβος – юноша) и 'philia' (φιλία – приятелство). Други варианти на термина ефебофилия са хебефилия и лолита синдром.

Ефебофилията представлява вид хронофилия и не принадлежи към групата на парафилиите.

Хетеросексуална[редактиране | редактиране на кода]

Социобиологическите проучвания показват, че всички мъжки примати предпочитат млади женски. Проучвания върху мъжките сексуални предпочитания при човека показват, че всички индивиди над седемгодишна възраст предпочитат лицата на седемнайсетгодишни девойки.

В Япония влечението към млади момичета и особено ученички е широко разпространен културен феномен. Отношението към такива влечения и свързаните с тях фетиши е по-толерантно, отколкото в западните култури, но въпреки това те често са незаконни.

Хомосексуална[редактиране | редактиране на кода]

Ефебофилията е важна част от античната сексуална и обществена култура и се явява основа на педерастията. При този вид хомоеротизъм стимул на сексуалното желание са специфичните юношески черти – стеснителност и сдържаност, нежно излъчване, слабо телосложение, оскъдно окосмяване.

В съвремието ефебофилията е далеч по-слабо разпространена отколкото в древността, за сметка на андрофилията, която е основният вид хомосексуално влечение днес. Гей-движението официално определя отношенията с непълнолетни като нежелателни и недопустими.

Определенията педофилия и ефебофилия често биват смесвани. Според някои католици случаите на сексуално насилие над деца, свързани с Римокатолическата църква в Америка и Европа, са по-скоро прояви на ефебофилия, отколкото на педофилия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]