Беседа:Излизане на Великобритания от Европейския съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Здравейте! Може да бъде "Брексит" или "Брегзит", но не и "Брекзит". Просто думата "exit" има тези два варианта за произнасяне, но смесеният е българско нововъведение. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 94.26.1.67 (беседа • приноси) 13:26, 28 юни 2016‎ (UTC)

Това е абсолютен факт. За съжаление се налага комбинираното Брекзит. Гледам Дойче Веле, БНТ използват Брексит и предлагам натам. Македонските ни братя, късето всичко е аналогично са с Брегзит. --Мико (беседа) 13:30, 28 юни 2016 (UTC)
Никога, в нито една разновидност на английския, не се казва "егзит", "екзит" - това е изобретение на българските "медии". Никакво "клонене" и никакви тинтириминтири. Craig72 (беседа)
И аз съм за Брексит/Грексит (не се бях замислил, че „кз“ може да е неправилно), защото „Грегзит“ няма да звучи добре иначе. — Luchesar • Б/П 15:51, 28 юни 2016 (UTC)
Аз също съм за Брексит. Първо, защото не смятам, че самите англоговорящи клонят към Брегзит от видеоклиповете, които изгледах до тук, и второ, защото като слушам Брегзит, имам усещането, че правописът на думата е BrEGGzit, което също не е така. B.Velikov (беседа) 15:14, 29 юни 2016 (UTC)
Ok Преместени „Брекзит“ и „Грекзит“ като съотв. Брексит и Грексит. — Luchesar • Б/П 15:28, 29 юни 2016 (UTC)
А защо въобще е с това заглавие? В повечето уикипедии (без хърватската, финската и може би още 1–2) заглавието е нещо от рода на „Излизане на Обединеното кралство [или Великобритания] от Европейския съюз“, което доста по-добре обяснява за какво иде реч. Докато Brexit е лесно за хаштаг и да обърква хората, защото дори по някои западни медии съм хващал обяснения какво точно е това чудо. Тоест не би ли трябвало brexit и брексит (и всичките други правилни и грешни разновидности) да пренасочват хората към едно по-добро заглавие?
Но всъщност по-големият проблем е съдържанието особено имайки предвид, че статията в момента е доста посещавана. И може би заслужава шаблон за мъниче. --Миньор (беседа) 00:25, 4 юли 2016 (UTC)
Разумен въпрос. У:БС. :) — Luchesar • Б/П 00:29, 4 юли 2016 (UTC)