Беседа:Източна Румелия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Източна Румелия знаме няма, но има герб. Този с двете колони от личните гербове на Александър и Фердинанд, ако някой може да го направи? Мико Ставрев 14:10, 26 февруари 2006 (UTC)

Източна Румелия няма нито знаме, нито герб... Фердинанд си кичи герба с (донякъде основателно тъй като до 1908 г той се води княз на Севера и Южна България) със герба на Румелия от Сборника на Жефарович... Тоя герб може да се разглежда и като герба на Балканите, а не само на Тракия и въобще тва с тия гербове е мноо спорно, защото знаеш тука на Балканите , а и в Източна Европа като цяло хералдиката е се развитва така както в Западна Европа... Някой си нарисувал нещо и казва, че било герб на некаква област... не е мноо меродавно.

До колкото на мен ми е известно знамето на Източна Румелия е трикульор с цветове червено, бяло, синьо във хоризонтална подредба (подобно на знамето на Холандия[1] --Scroch 23:46, 4 януари 2007 (UTC)

Това е некаква измишльотина - такова нещо нема. Ужасно се разпространи по Уикипедиите - а оттука и по разни сайтове от такъв характер. --Мико (беседа) 15:39, 16 януари 2015 (UTC)
С това знаме нещо требва да се направи - масирана кампания за премахването му. Просто е смешно. --Мико (беседа) 13:48, 12 септември 2017 (UTC)
Махнах го - наистина е излагация.--Алиса Селезньова (беседа) 13:58, 12 септември 2017 (UTC)

Преместване[редактиране на кода]

Не съм прочел цялата статия, но ми се струва че съдържанието тук е по подходящо да се премести на Политическа система на Източна Румелия или друга страница с подобно заглавие. След преместването да се напише нова статия за Източна Румелия --Vammpi 08:23, 17 ноември 2011 (UTC)

Според мен една част евентуално може да се премести в отделна и тук да остане с препратка за Основна статия, но цялата статия не е за местене.--Алиса Селезньова 09:18, 17 ноември 2011 (UTC)
да се напише нова статия за Източна Румелия включва разбира се и използването на част от информацита. Също така задължително ще вкл. и препрадка към Пол. с-ма, областно устройство на Румелия или както там ще я кръстим --Vammpi 09:25, 17 ноември 2011 (UTC)
Статия за Източна Румелия има - не виждам защо да се пише наново. Ако част от информацията тежи тук, може разбира се да се премести в друга, но според мен не тежи изобщо и е достатъчно свързана с обекта, така както е формулиран сега.--Алиса Селезньова 09:31, 17 ноември 2011 (UTC)
Итерестно виждане. Вече почвам да си мисля дали не е на лична основа. Според Вас значи не липсват разделите История, Икономика, Налесение, Граници, Войска, Политик, дори няма един раздел за управителите на областта? И това което го Пише тук, за да отговаря на Заглавито на статията трябва до такава степен да се съкрати и изчисти (да не говорим че има пълни освования да се изтрие, защото няма нито един източник), ще не си струва труда. По добре да се напише на ново и то със съответните източници--Vammpi 09:39, 17 ноември 2011 (UTC)
Наистина нямам нищо лично против вас, но просто ми се струва нелогично и излишно преместване на цялата статия. Ако източниците са проблемът, те могат просто да се добавят, както и липсващите раздели. В крайна сметка нека и други вземат отношение.--Алиса Селезньова 09:54, 17 ноември 2011 (UTC)

Трябва да се донапише – цялата история до 1885, демография, устройство, политика, икономика и т. н. Определено трябва да е по-сбита - информацията да се разнесе в помощни статии, но само потвърдената с източници.--Добри (беседа) 18:19, 8 май 2015 (UTC)

Съкращаване[редактиране на кода]

На практика заместих цялото досегашно съдържание на статията. Най-важната информация е отчасти оставена тук, отчасти преместена в Европейска комисия за Източна Румелия, Органически устав на Източна Румелия, Източнорумелийска милиция, Областно събрание (Източна Румелия) и други статии на конкретни теми.

Причините, накратко, са две: липсата на източници и твърде раздуто съдържание в досегашната версия.

Първият проблем бе по-малкият – текстът бе, доколкото можах да сверя, коректен откъм фактите, макар и да представяше едностранно интересите на руснаците и западняците в европейската комисия за Източна Румелия. Без източници обаче изглеждаше като оригинално изследване.

Вторият проблем бе по-сериозен – в огромен обем бяха разказани на практика само събития от 1878-79 година. Ако бяхме следвали същия разточителен стил едва ли щяхме да стигнем до 1885 – ето, че вече 10 години никой редактор тук не се е решил да донапише статията. Но дори и да я бе донаписал, резултатът щеше да е монография, която щеше да е нечетивна за хората, които искат бърза справка, и като цяло ненужна, защото книгите на Маджаров и Стателова, посветени на Източна Румелия, са напълно достъпни онлайн. --Добри (беседа) 13:22, 11 юни 2015 (UTC)