Беседа:Интернет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Интернет е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас B Клас B Статия от клас B Голяма Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Абе ей, хора! Нито президента, нито съда са правителствени.

Бързо се сещайте за замяна на "Български правителствени интернет-адреси" с нещо смислено, примерно

"Интернет адреси на български институции"

(--ИнжИнера 13:26, 28 сеп 2004 (UTC))

Ето ги връзките, които бяха в раздела "Външни препратки"
Нито една от тях няма пряка връзка с темата на статията, затова ги махнах. --Борислав Б 13:38, 28 сеп 2004 (UTC)

Малка или голяма буква? Речник?[редактиране на кода]

Нямам речник под ръка, но тук пише, че „без много обяснения и излишно церемонене „Нов правописен речник на българския език“ на БАН (НПРБЕ) е категоричен: Думата „интернет“ се пише с малка буква и ударението пада върху „и““. Може ли някой да погледне в речника и да направим една огромна корекция на правописа? --Лорд Бъмбъри 20:27, 20 октомври 2010 (UTC)

Статията Internet capitalization conventions дава добър поглед върху темата. Лично за мен правописният речник не е добър източник в случая, защото той описва „гражданския“ език, а и, честно казано, имам известни съмнения в качествата му. Впрочем, съди сам: в Боянов, К. и кол., „Принципи на работа на компютърните мрежи. Интернет“, ISBN 954-9713-06-7, която също е издание на БАН, Интернет е навсякъде написан с главна буква. А тази книга, бих казал, е българската „Библия“ в областта на мрежите (по нея учат студентите във ФМИ, най-малкото). Нещо повече, ето цитат от книгата, стр. 13:
За да могат потребителите на тези несъвместими помежду си мрежи да комуникират, се използуват специални машини, наречени “gateway” (шлюз). Това е едно обобщено название на устройство, което реализира свързване на различни мрежи и осъществява възможността за междумрежова комуникация или “интернет”. В случая “интернет” се изписва с малка буква, което означава, че става дума за междумрежово свързване. Изписването на “Интернет” с голяма буква се отнася до глобалната мрежа Интернет.
Подчертаването е мое. Като цяло, мисля, че и двете изписвания са ОК, но ако някой настоява да е задължително с малка буква, бих протестирал ожесточено, с цитираните аргументи. ЛъчезарБ/П 22:35, 20 октомври 2010 (UTC)
Добре, значи все пак има някакво правило от Гуруто на интернет-технологиите в България – „Интернет“ като име с главна буква, иначе с малка. При възможност ще се опитам да редактирам така, че изписването да е правилно. Благодаря! --Лорд Бъмбъри 07:53, 21 октомври 2010 (UTC)