Беседа:Каледонски планини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Заглавие, съдържание...[редактиране на кода]

Сегашното съдържание на статията е доста странно, да не кажа грешно. Абстрахирам се от детайлите и на първо време се опитвам да установя има ли изобщо обект, кой е той и това ли е точното заглавие на статията за него. От съдържанието излиза, че се говори за някакви "Каледонски планини в Шотландия" (действително, Каледония е името, което римляните са дали на Шотландия). Така наречени планини обаче няма, справка en:Mountains and hills of Scotland, en:Scottish Highlands - може би те са били целта на статията? Същевременно, заглавията в английската уикипедия en:Caledonian Mountains и en:Caledonian mountains препращат към геологическия термин en:Caledonian orogeny (Каледонска орогенеза), обозначаващ епохата на формиране на планинските масиви в северните части на Британските острови, западна Скандинавия, Шпицберген, източна Гренландия и части от централна северна Европа. Тоест съвсем различен обхват на понятието, на който никакви троли, гноми и парични единици не са релевантни. Ако не за триене, статията поне е за тотално пренаписване, но в каква посока...? Спири 11:13, 7 май 2009 (UTC)

Значи информацията намерих в атлас по география , и се отнасяше за действителен регион с това име . По точно това е име на няколко планини , които попадат в един общ регион поради близоста си ( нещо като рилородопския масив ) и затова няма определена информация за тях . Ще редактирам малко статията и дано се оправи защото е нещо малко известно и ще е добре да се знае за него .
( Ето че има такива планини не съм ги измислил NUFC For Ever 12:09, 7 май 2009 (UTC) )
Кой е издателя на атласа? --Nad 15:57, 7 май 2009 (UTC)

снимка на планините

Това, че в някой атлас по география се споменава някакво наименование не е особено достоверен източник. Географските наименования се променят доста по-често отколкото човек може да си представи. Красноречив пример са промените в политическата карта на Европа или картите на българските планини през последните 20 години.

Използването на пълен член в заглавие на статия е неуместно. Ако такова име съществува то "Каледонски планини" е правилният вариант а не "Каледонските". Сале 13:26, 7 май 2009 (UTC)

Добре ще го променя това с члена и Атласа е от 2007 така че е достоверно ! NUFC For Ever 14:54, 7 май 2009 (UTC)
" DEAGOSTINI " е издателството на атласа . Ама е вярно бе хора не се съмнявайте чел съм го и е от 2007 няма как да е старо . защо да я трием статията , като е истина . Нито аз нито някой друг знае всичко , така че повярвайте на инфото и не нападайте така с заплахи за изтриване ! Благодарен ще съм ви за разбирането !!! NUFC For Ever 16:58, 7 май 2009 (UTC)
Никой не те заплашва с нищо. Напротив даже. Чудесно е, че пишеш в Уикипедия и явно си на път да разбереш колко много обогатяваш знанията и културата си именно когато споделяш това което знаеш. Просто информацията трябва да се проверява а в науката има едно много старо правило, че единствен източник не е достоверен. В твоя случай цитираш именно атлас от 2007-ма. Да де, но при положение, че никъде из Уикипедия не се споменават планини с такова име а Google връща само един фотографски сайт би трябвало да си зададеш въпроса дали наистина това име е коректно и да поразровиш малко повече. Иначе се почва едно безкрайно цитиране на грешна информация. В много американски атласи можеш да прочетеш, че Мусала е в Родопите, но това не го прави вярно нали? Между другото на какъв език е въпросния атлас? Възможно е "каледонски" да е неправилен превод. Сале 20:22, 7 май 2009 (UTC)
Може би си прав и приемам всякъква критика , все пак няма как да се науча , но щом никаде в Уикипедия го няма не е гаранция че не съществува . Все пак благодаря на всички писали в беседата , че ми помогнахте да разбера едно нещо а именно :
Преди да пиша да проверявам !
Между другото те тези планини са известни повече като " Северно шотландски планини " и от тук дойде цялата тази шумотевица . NUFC For Ever 20:52, 7 май 2009 (UTC)
Източник за това твърдение може ли? И изобщо името на английски как е, може ли да го напишеш, за да не се налага да гадаем? Опитай се, намери го в английската Уикипедия, много малко вероятно е да го няма! Трябва да се разбере кой точно е обектът на статията. Защото ако "Каледонски планини" = "Северно шотландски планини", както твърдиш, изпадаме в няколко противоречия.
Първо, най-близкият превод на "Северно шотландски планини" до автентичният термин вероятно е en:Northwest Highlands. Това понятие е обобщаващо за един от трите най-големи планински масива в Шотландия, разделен от останалата част на страната посредством en:Caledonian Canal (!) и en:Great Glen.
Това заключение, обаче, е в противоречие с включената в статията картинка Файл:Scotland sections of Munro's tables.png, в която като Каледонски са отбелязани планините 1-9, разположени в централната част на Шотландия, а не в северната. Тъкмо те обаче отговарят на en:Grampian Mountains, на български Грампиански планини (съгласно речника на Данилевски). Виж също и en:List of Munros и http://www.freeworldmaps.net/europe/united-kingdom/scotland/scotland.jpg.
Така гръмва и твърдението, че най-големият град е Единбург, разположението му е доста по на юг, в Шогландските низини, виж File:Edinburgh (Location).png.
Въобще, статията продължава да съдържа сериозни неясноти и грешки, дължащи се вероятно на недотам прецизни източници или на комбинирането им по не най-добрия начин... Спири 15:56, 13 май 2009 (UTC)
Значи може да сменим името и да изтрием грешките ! Ако това я поправи без да се налага да трием ще е по добре , но нямам полза да давам грешни имена на географски обекти и "Каледонски планини" е вярно макар , да ми се струва , че е може би името на северношотландските планини но , както ги наричат тамошните . -- NUFC For Ever 20:59, 14 май 2009 (UTC)
Извинете ме но моя грешка ! Смесил съм инфо за планините и за Шотландия като цяло така , че сега ще я редактирам малко ! -- NUFC For Ever 21:01, 14 май 2009 (UTC)
Caledonian Mountains - Шотландски планини в превод . Така че ако някой има повече имфо за шотландските планини да пише иначе името е истинско не съм си го измислял :-) ! -- NUFC For Ever 21:10, 14 май 2009 (UTC)