Беседа:Клавирен инструмент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Тази чуждица има ли я въобще в речника? Няма я. Значи и статуията трябва да се озаглави на български. Той, че някой DJ е чел обвивката на някой албум на английски и я е набутал в ломотенето си, не значи че трябва да се поощрява изпозлването й. --Емил Петков 13:04, 8 октомври 2006 (UTC)

Преди моята промяна тази статия представляваше кратко описание на това що е синтезатор (без да става въпрос има ли почва у нас :-)). Статията Синтезатор, по която работя в момента сочеше насам, а логиката би била по-скоро обратната и затова направих Кийборд като препратка към Синтезатор. От друга страна, Клавирен инструмент е също толкова неподходящо като термин. Трябва да бъде Клавишен инструмент. Също така категорията Клавирни инструменти трябва да се приемнува според мен, но може би трябва да се обсъди първо. --Syblex 13:56, 8 октомври 2006 (UTC)
Приетият в музиката термин на български език е "клавирни инструменти". --Емил Петков 14:04, 8 октомври 2006 (UTC)
ОК, не претендирам, че съм прав. Просто "клавишен инструмент" е терминът, който съм чувал от всички музиканти, които познавам. --Syblex 14:10, 8 октомври 2006 (UTC)
Може би ще трябва да ги разделим на класически и некласически и на едните да им говорим за клавишни, а на другите за клавирни инструменти. Не знам. --Емил Петков 14:17, 8 октомври 2006 (UTC)
Емиле, тук май си прав :( - сегашните грамотници май наистина са си наложили клавишни в жаргона и си го ползват от години. А хората в класическата музика са по-наясно кое как му се казва и съответно си ползват другия термин. Иначе голяма е разликата - при едните клавишите са бели и черни, а при другите черни и бели :-). -- Златко ± (беседа) 03:07, 9 октомври 2006 (UTC)

От Потребител беседа:ИнжИнера[редактиране на кода]

Тука нещо не схващам за какво се бориш? Тая дума си е чужда отвсякъде и май се използва от поангли(из)чанчените ту за синтезатор, ту за клавиатура. Не знам каква разлика намираш със синтезатора, но ще ми е любопитно да я науча. Иначе според мен си е за пояснителна страница. -- Златко ± (беседа) 12:51, 8 октомври 2006 (UTC)

Ами то е като сирената, ехидната, колфона... аз не случайно казвам че съм изчел няколко каруци с книги. На тези, дето са изчели под една каруца (или хич) винаги им е просто и ясно: Кийборд, това е синтезатор, Колофон е град в Гърция...
Кийбордс си е клавишни, Кийбордист е свирач на клавишни. дали е точно синтезатор или електронен орган - все е Кийборд.

--ИнжИнера 12:55, 8 октомври 2006 (UTC) Стабилен Stable

Ми хубу, тогава си е точно за пояснение с всичките тези значения, а „кийбордс“ и „кийбордист“ са пренасочвания към него. Сега там виси някакво мъниче, което бледо повтаря далеч по-смислената статия Синтезатор. Нещо напреки да го направя пояснение, че да не получа ритници по моята беседа после :-)? -- Златко ± (беседа) 13:03, 8 октомври 2006 (UTC)
Прилагам ДДД принципа. Че Кийборде по-широко и по-отдавнашно от Синтезатор съм сигурен, ама на 95%. Затова ръчакм и оставям неоправено, за да се намери някой сведущ. --ИнжИнера 13:13, 8 октомври 2006 (UTC) Стабилен Stable
Абе и аз съм чел много книги и знам, че кийбордс е чуждица и съвпада с "клавирни инструменти" или "клавиатури" (в бранша на тези с късите и малко думи). Колкото до "клавишни инструменти", правилно е като конструкция, но е прието да се казва "клавирни". За синтезатор и кийборд. Синтезаторът е нещо с клавиатура пак в тесен смисъл и само за онези с малкото къси думи. Клавиатурата е периферно устройство на синтезатора, както е другата клавиатура на компютъра. Кийбордс онези с малкото къси думи викат на (почти) всичко, що има бели и черни клавиши разни електронни пиана, органи, "йоники", всякакви такива, но не и акордеона и разни други старомодни за тях инструменти. --Емил Петков 13:21, 8 октомври 2006 (UTC)
Ако отвориш Дийп Пърпъл и en:Deep Purple ще видиш, че Джон Лорд свири на хамънд орган, а Jon Lord на keyboards. Имам и спомен да съм чул представяне: „На клавишните - Едикой си“ Това е от времето на йониките и електронните органи, а до тях седеше по едно малко синтезаторче, дето отвреме навреме издаваше виещо мякащи звуци. Тогава с клавишни или кибордс (понякога без й) ги обобщаваха.
Все пак - кийборд не е тъждествено на синтезатор, нали? По-широко ще да е. --ИнжИнера 13:35, 8 октомври 2006 (UTC) Стабилен Stable
Ами в съвременният ежедневен език аслъ кийборътъ й нещо, което се продава в магазина, има бели и черни клавиши и може да свири само, ама може и детето да свири на него, ку иска. Дали това е синтезатор, не знам. Може би формално погледнато вярно синтезира. --Емил Петков 14:07, 8 октомври 2006 (UTC)
Абе тука и съм съгласен, и не съм. Още една думичка, дето ще я мъчим дали е нашенска :-) - keyboard е по-старо, верно си е, ама кийборд навлезе в нашенския доста късно като термин и ако не ме е отнесла съвсем склерозата синтезатор си беше вече в някаква употреба.
Оттам по т.2: синтезаторите включват дори оная чудесия от 30-те (на която не се сещам сега за името), при която са размахвали ръце около антена за да променят капацитета в генераторния контур и съответно височината на тона. Само дето по времето, когато кийборд навлезе у нас, основните видове синтезатори бяха цифрови (или аналогово-цифрови) и си бяха в една кутия барабар с клавишите, потенциометрите и др. копчалъци.
Аз не се опитвам да кажа, че са еднакво. Само си въобразявам, че в рамките на описанието в пояснение все ще смогнем да го ограничим до нужното: а) кливитура за цомпутер; б) синтесайзер со кливиши, дека му окат йоника. За „клавишните“ шъм съгладен шъм, ама това още не пречи да сложиш т. „в) събирателно за клавишни инструменти“ в пояснението. -- Златко ± (беседа) 03:02, 9 октомври 2006 (UTC)
Встрани от темата: Онуй се казва терменвокс, кръстено на изобретателя си Термен, който на една демонстрация научил Владимир Илич Ленин да свири Чучулигата на Михаил Глинка. Я да видим сега колко ще са червени. --Емил Петков 06:20, 9 октомври 2006 (UTC)
Йоника викаха на елктронните органи, а не на синтезатор (синтесайзер така се превежда на български) с клавиши. --Емил Петков 06:22, 9 октомври 2006 (UTC)