Беседа:Клетниците

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
По-долу в описанието на героите е казано - "Мариус – буден и амбициозен младеж, готов на всичко за своята любима Козет. Със самоотвержните си действия на барикадата доказва своята дързост и зрялост." ИСкам да попитам дали този, който е описвал Мариус е чел Клетниците или е преписал описанието отнякъде?

1. Мариус бил амбициозен - по какво личи? години наред се задоволява с 25 франка, живее в нищета, защото е скромен и горд не желае да приема пари от дядо си. Това е точно обратното на амбициозен - амбициозните хора са безскрупулни. До края на романа, Мариус не демонстрира желание да расте откъм постове.


2.Мариус показвал зрялост. Това пък откъде дойде? Да кажем че Жан Валжан е зрял в своята самопожертвователност - разбирам. Да кажем че Анжолрас е зрял (зрял е политически и революционно) -разбирам, но Мариус? Мариус лесно изпада в крайности, от радост - в отчаяние. Той се възхищава на Жан Валжан че му се разкрива че е каторжник, после започва да го презира, накрая пак му се възхищава. Живее в любов към дядо си, после заобичва баща си и намразва дядо си, и накрая се помирява отново с дядо си. Това не е поведение на зрял човек. А точно на барикадите Мариус показва незрялост - първо той не е "професионален революционер", а отива там, защото губи Козет(Жан Валжан решава да я отведе в Англия), и решава да се самоубие зрелищно. Желае щом той страда от липсата на любимата си и тя да страда че той ще умре. Това е изключително незряло поведение. Още по-незряло е че докато един Анжолрас например се закрива от куршумите, защото мисли какво значение ще има за другите, ако той паден в боя, то Мариус стои открит и рискува живота си. Безстрашен ли е Мариус. Да, а също и дързък, и почтен, не му липсва и младежки плам. Това са качества които той неведнъж доказва. Можем да кажем и че е скромен и усърден. Но е истина също така, че е нерешителен, че се мята в крайности, и е незрял - както политически, така и в много други отношения. Това е точно обратното на това което е написано - че е Зрял и амбициозен.--95.87.222.203 20:12, 30 януари 2019 (UTC)[отговор]