Беседа:Константин Попов (офицер)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Научни степени: "доктор по ..." или "доктор на ..."[редактиране на кода]

В преамбюл: "Доктор на военните науки"

В раздел "Образование": "2010 г. – Доктор по организация и управление на Въоръжените сили, ВА „Г. С. Раковски“ – София" --Вятич / Пт.Анат.Д / 18:23, 13 декември 2018 (UTC)

ВятиЧ: Съвсем точно е указано. „Доктор на военните науки“ (д. в. н.) е научна степен, а „организация и управление на въоръжените сили“ е направлението на докторантурата, което традиционно се указава с "доктор по .....". --Стан (беседа) 19:00, 13 декември 2018 (UTC)[отговор]
StanProg: В статията Доктор четем:

"Доктор е образователна и научна степен, която в България се присъжда от научно жури (между 1949 и 2010 г. от Висшата атестационна комисия) за защитен докторантски труд, наречен още дисертация. По силата на промяна в тогава действащия и вече отменен Закон на научните степени и звания, образователната и научна степен доктор до 1995 г. се е наричала кандидат на науките.

...

Правилната употреба на степента е „доктор по ... (научно направление)“, например „доктор по икономика/математика“ и т.н. Съкратено степента се изписва като „д-р“.


Получава се: "доктор по военно дело". Или, "д-р".

По-долу в Доктор:

Доктор на науките е научна степен, която в България също се присъжда от научно жури (до 2010 г. от ВАК) за защитена докторска дисертация. По-рано е била задължителна за получаването на научната степен професор на учените, но според действащия Закон за развитие на академичния състав това изискване е отпаднало. Най-често дисертационният труд е резултат от самостоятелна подготовка на дисертанта. Процедурата в общи линии съответства на описаната по-горе процедура за подготовка и защита на дисертация за степен „доктор“.

Точната употреба на степента е „доктор на ...(философските/биологическите/историческите/икономическите/др.)“. Съкращението на степента предшества името на удостоения и се състои от началните букви на думите в израза (съответно за тези примери: д.ф.н., д.б.н., д.и.н. и д.ик.н.).


Получава се: "доктор на военните науки".

99.9% от учените в България които са защитили научна степен "доктор на науките", първо са защитили образователна и научна степен "доктор по ...", и след 10 - 15 - 20 - 30 години научни изследвания, са получили мн. сериозни научни резултати, които са защитили и са удостоени със степен "доктор на ...". Не съм убеден, че има повече от десетина учени, които са получули тази степен, прескачайки предишната: "доктор по ...".--Вятич / Пт.Анат.Д / 21:52, 13 декември 2018 (UTC)