Беседа:Коста Христов Попето

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Това: „През Илинденско-Преображенското въстание е помощник войвода на Ан Домурчев. Заедно с Мамин Колю запалват Крушевската жандармерийска казарма, а по-късно участва и в отбраната на Крушевската република.“ може да се отнася и за Коста Христов Димитров. --Подпоручикъ 09:03, 26 май 2010 (UTC)

Конско[редактиране на кода]

Конското на двамата четници от 12 година е 100% сбъркано Конско (Община Охрид) вместо Конско (Община Гевгели).--Мико 10:22, 6 февруари 2012 (UTC)

Името на статията[редактиране на кода]

Малко ме обърква. Христов очевидно му е бащиното име, Попов - фамилията, а Попето - прякора. Явно също е популярен като Коста Попето. Защо тогава статията е Коста Христов Попето (а не, например, „Коста Попов (Попето)“), и защо в инфокутията пък фигурира с бащиното си име, Христов, вместо с фамилията - Попов? Предполагам, че всичко това си има причини, но може да е полезно да измислим как да го обясним на читателите.
— Luchesar • Б/П 21:43, 10 август 2018 (UTC)

Импровизирам, но е защото Коста Христов и Коста Попов са прекалено наситени с хора, а Коста Попето е преклено леко и неенциклопедично звучащо. Аз също в общи линии подкрепям истинските имена, но при дублиране смятам прякора за отлично диференциращо средства каквато му е и идеята.--Мико (беседа) 22:28, 10 август 2018 (UTC)
Ясно, мерси! Все пак може би е добре да имаме унифицирана практика - нали това е една от характерните особености на енциклопедиите. :) — Luchesar • Б/П 12:31, 12 август 2018 (UTC)
Така де - тоя не е първият с прякор? Какво предлагаш? --Мико (беседа) 21:31, 12 август 2018 (UTC)
Хубаво е да съберем някъде възможни казуси и после евентуално да измислим подходящи правила. Евентуално, щото най-сетне може и да се окаже, че импровизирането върши достатъчно добра работа. Като ми остане време, може да почна да ги събирам такива примери - без обща картина нѣма много смисъл да предлагам каквото и да е, щото аз пък хептен не знам какви случаи има.
— Luchesar • Б/П 22:41, 12 август 2018 (UTC)