Беседа:Крушунска бигорна каскада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мн.ч.[редактиране на кода]

Според мен името на статията трябва да бъде в множествено число понеже става въпрос за система от водопади. Не съм ходил на това място, но доколкото чета водопадите са повече от един. Предложения!?--Izvora 06:01, 27 юли 2009 (UTC)

Не знам, аз останах с впечатлението, че единия водопад така се казва, защото в текста беше написано и името на другия водопад.--Ilikeliljon 07:50, 27 юли 2009 (UTC)
Да така пише в статията, но тя е започната от IP и от един потребител, който е със 6-7 редакции и то само в тази статия. След това е надграждана от различни потребители, но редакциите на IP-тата са били множко. Виж какво пише във втория източник към статията или в този. И още един факт Гугъл ми дава 22 300 за мн.ч. и 1 500 за ед.ч. - не че сляпо се придържам към статистиката от него, но разликата е огромна.--Izvora 08:00, 27 юли 2009 (UTC)
Хм, не знам. Все пак тази статия не е за националния парк, а само за един водопад от него, но пък са описани и други. Така че може би ще е добре да се преименува, само не знам каква е политиката в Уикипедия за заглавия в множествено число--Ilikeliljon 08:07, 27 юли 2009 (UTC)
В Голяма енциклопедия България статията се води под заглавие "Крушунска бигорна каскада, Крушунски водопади", така че действително имаме източник за множественото число. Остава да решим дали не искаме и тук да е "каскада"-та. :) Спири ··· - - - ··· 08:54, 19 май 2012 (UTC)
Бих предпочела по-известното и обикновено Крушунски водопади --Надина (беседа) 09:11, 19 май 2012 (UTC)

Трябва да се придържаме към съответното наименование! Голяма енциклопедия България за мене е най-обективният и изчерпателен българоезичен източник. Все пак там статиите се пишат от учени, не от хора, водещи се по признака "благозвучие".--79.100.213.152 17:54, 7 юни 2013 (UTC)

По-популярно име[редактиране на кода]

Според Голяма енциклопедия България и подробно описание в "Българските планини", изд. Domino, според табелата на екопътеката (снимал съм я), както и вероятно според всеки който попитате на място са водопади - в мн.ч. Мисля че решихме въпроса с множественото число, но "Крушунска бигорна каскада" е геоложки израз с който се описват водопадите тъй като поредица от водопади с еднакъв произход се нарича каскада. И е бигорна заради бигорната скала на която се е образувала. Така че както "Крушунски водопади", така и "Крушунска бигорна каскада" са валидни имена, но си мисля че първото е много по-популярно и то би трябвало да е кононичното име на статията (а не пренасочващо както сега). Другото е все едно да наречем Белоградчишките скали - Белоградчишки ерозирали конгломерати или нещо подобно. Ако няма възражения ще помоля админите да изтрият "Крушунски водопади" (празна, пренасочваща) за да преместя статията там. --Exonie (беседа) 01:48, 23 януари 2016 (UTC)