Беседа:Ландшафт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Сливане с "Пейзаж"?[редактиране на кода]

Струва ми се, че имаме две статии за едно и също нещо. Като цяло тази е за немската дума, а "пейзаж" - за френската, но съдържанието е достатъчно сходно, за да бъдат обединени. Да не говорим, че тук линковете към чуждоезичните версии водят към "пейзажна живопис" (Landschaftsmalerei и Landscape art), а не към ландшафт и пейзаж (Landschaft и Landscape). Crazy kaio (беседа) 11:51, 22 януари 2014 (UTC)

На същото мнение съм, стига някой да се захване да ги обедини. --Молли (беседа) 12:15, 22 януари 2014 (UTC)
Според мен прякото сливане е неправилно. Пейзажът включва много по-обхватна област от ландшафта в изкуството - има градски пейзажи без природна среда, пейзажи с хора, които не са част от ландшафта. Пейзажът е "изглед" и не включва фактическа обработка на терена. Затова и няма "пейзажна архитектура" примерно. Ланшафтният дизайн и парковото изкуство имат за цел на оформят (представят) ландшафта (парка, градината) като художествен пейзаж придавайки му естетически, цветни и дори математически характеристики. Съвсем различни понятия са "ландшафт" и "пейзаж", макар да са взаимно свързани.--Rumensz (беседа) 09:24, 24 януари 2014 (UTC)
Споделям мнението на Rumensz, а това че някой е направил Ландшафт да води, не където трябва е друг въпрос. Аз се опитах да едитна това и да води към landscape на английски, но неможах. И така, твърдо да има Ландшафт. :)

--Taratantsi (беседа) 09:32, 24 януари 2014 (UTC)

Връзките са оправени, на объркването тръгва от 12.11.2013 г., когато текстът на "Пейзаж" неправилно е променен. В самата Уики има пълно объркване на страниците и МЕП (за ландшафт и пейзаж), поради различни преводи на думите.--Rumensz (беседа) 10:25, 24 януари 2014 (UTC)
Винаги съм бил с впечатлението, че „пейзаж“ е по-скоро художествен термин докато „ландшафт“ се използва и като технически термин например в области като география, картография и строителство. --Сале (беседа) 17:03, 26 януари 2014 (UTC)