Беседа:Македонска литературна норма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Преди да редактирате страницата е добре да успокоите вълнението си и внимателно да прочетете текста. Тази статия се стреми да представи темата без да взима страна: неутралната гледна точка е основно правило за енциклопедията. Ако желаете да обсъдите съдържанието на статията с цел нейното подобряване, използвайте тази дискусионна страница.

Зачестилите прояви на вандализъм могат да ни принудят да защитим тази страница за редактиране, което би било жалко, както и моментално да блокираме достъпа на нарушителите.

Северномакедонска книжовна норма или северномакедонски български книжовен език!?[редактиране на кода]

Ако сте запознати, преди няколко дни Българската академия на науките излезе с книга за официялния език на Република Северна Македония. В заключението тя казва че официалният език на Република Северна Македония е югозападна писмено-регионална норма на българския език и поради това може да бъде обозначен като северномакедонски български. Въпросът ми е как сега да го изписваме този език тук?, като северномакедонска книжовна норма, като северномакедонски български език или с някое друго име? Sashko1999 (беседа) 16:43, 13 май 2020 (UTC)

Аз съм съгласна да се премести на Северномакедонска литературна норма - цялото "македонска литературна норма" е конструкция на българската академична литература по темата, която ние ползваме наготово. Имаше аргументи да не избързваме преди БАН и да гадем дали ще се промени в някаква посока и в каква, но щом вече е официално. Изобщо според мен всички неща на Северна Македония, които не са имена на институции, трябва да минат към северномакедонски, каквато беше и целта на сменянето на името.-- Алиса Селезньова (беседа) 18:04, 22 май 2020 (UTC)
Да - това беше казано в миналата дискусия от Спас @ symbol.svgNk: и Антон @ symbol.svgAkeckarov: и Симин @ symbol.svgSimin: да изчакаме - ами ето северномакедонски български [1]. В този смисъл съм за северномакедонска книжовна норма. -- Мико (беседа) 15:40, 24 май 2020 (UTC)