Беседа:Масагети

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Гутеите са свързани с юеджите а не с масагетите, тоест тази връзка е за статията юеджи а не за тук. Ще се опитам да обясня малко по подробно, поне според това как аз разбирам нещата. Юеджи и масагети не са точно едно и също нещо. Със сигурност едно от племената на юеджите са били масагетите, може би дори най важното племе. Но юеджите са конфедерация племена, и едно от другите племена са гутеите. Така имаме уравнението:

юеджи = масагети + малкигети + гутеи + (още 4 племена) [общо 7 племена според Зуев]

Няма данни да има пряка връзка между масагетите и гутеите. Когато Дахия говори за "тези гути хора имат две подразделения - малки гети и големи гети" той говори за юеджите а не за масагетите. Така, че Дахия свърза масагети с юеджи, а не с гутеи. Henning е този които идентифицира едно от племената на юеджите с гутеите като предполага, че едно от оставащите допълнителни 4 племена са Tukri/Tuγri.[1] Обаче Henning никъде не свързва гутеите с масагетите, но ги свързва с юеджите. Така, че предлагам връзката гутеи-юеджи да се изнесе в статията юеджи, а не тук. Извън всякакво съмнение е, че е имало миграция на хора от западните райони на Иран (Загрос) към северозападната граница на Китай.[2] Освен аргумента за подобна керамика на Хенининг ние може да добавим още два аргумента в подкрепа на тезата на Хенинг:

1. Някой е пренесъл хаплогрупа J2 в северозападен Китай - тази хаплогрупа произхожда от източна Анатолия/западен Иран

2. Зуев проследява произхода на основното божество на юеджите Shivanmu до богинята-майка Сибиле от източна Анатолия (родното място на гутеите).

Така, че имаме съвпадение по 4 независими променливи(име, керамика, генетика, религия) Естествено ние няма как да знаем, че точно гутеите са я свършили тая работа, ама би било твърде невероятно да са други хора. Цялата тази информация обаче е за статията юеджи, а не тук. Това което се е случило според мен е, че през 8-6ми век BC в Казахстан се смесват две групи хора - гутеи(или по-скоро техни наследници) и гети/масагети. Последните по всяка вероятност са преносители на хаплогрупите r1a/r1b. Съвместно те са засечени като втори индоевропеиден тип в изследването на Хелмфил и Малори - в Бактрия и северозападен Китай.--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 79.100.21.106 (беседа) 07:22, 11 април 2017‎

произход на масагетите-юеджи[редактиране на кода]

Не поправяй параграфите които съм писал с цел да замажеш определено твърдение. Не може да използваш книги които определено твърдят че масагетите и юеджите са едни и същи хора. Отдолу съм ти започнал нов параграф, пиши там и доказвай че масагетите и юеджите не са едни и същи хора. Има автори които са на това мнение и съм ти намерил един, други си намери сам. Така се правят статии и се излагат различни версии по въпроса, това е и целта на една енциклопедия - да представи различни гледни точки. Пазарик погребенията не са свързани с юеджите-масагети а с иседоните-усуни. Иседоните също са избутани в северен Китай и там са наричани усуни. Освен това за пазарик погребенията има отделна статия - не е тука мястото. --Stanimir X (беседа) 13:38, 27 април 2017 (UTC)[отговор]

Придържай се към източниците.Jingiby (беседа) 14:02, 28 април 2017 (UTC)[отговор]