Беседа:Меркурий (планета)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Статията Меркурий (планета) е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Избрана статия Избрана Статия от клас A Максимална 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Нуждая се от строго разграничение в превода на български между "scarp" и "ridge". Първата дума характеризира набръчквания на повърхността на тяло вследствие от изстиването му и последвалото свиване. Втората дума най-общо означава 'хребет' в смисъл на планинска верига която е следствие на геологични процеси, а не на изстиване и сбръчкване. Погледнете тук. Благодаря!

В SA Dict пише за scarp: I. 1. стръмен склон, стена на скала, насип; 2. воен. ескарп, стена на укрепление. В един политехнически речник: ridge: 1. гребен, издатък, ръб 3. геол. хребет, било, превал.
Scarp в същия речник: геол. стръмен откос, стъпало. escarpment: геол. вертикално разкриване на скали. Между другото, по-горното определение от SA Dict. е за escarp, а не за scarp, защото в scarp дава вж. escarp. Надявам се нещо да ти е станало ясно. --Webkid 09:02, 4 мар 2005 (UTC)
Погледнах в Oxford-Duden Pictorial Dictionary (Илюстрован английско-български речник) в раздел 'Физическа география и видях илюстрацията за scarp (escarpment), която е преведена стръмен склон, откос. Доколкото разбирам от илюстрацията обаче, това по-скоро е нещо като стена на каньон или отвесен бряг. За ridge е даден превод планински хребет (било). Що се отнася до склон, използван е терминът slope или slip-off slope (полегат склон).--Хари 10:02, 4 мар 2005 (UTC)
Благодаря ви! Моето мнение е че откос е подходящата дума в случая. --Smartech 15:39, 4 мар 2005 (UTC).

Меркурий е най-малката планета в Слънчевата система, нали вече Плутон не е планета... --PetaRZ 10:54, 31 октомври 2006 (UTC)Отговор[отговор]

Някой може ли да ми помогне с транскрипцията на „BepiColombo“, както и с тази на името на учена, на който е кръстен апарата — Giuseppe Colombo? --Animus 07:29, 3 април 2008 (UTC)Отговор[отговор]

Първото трябва да е буквално, а името е Джузепе Коломбо :-) Tourbillon 07:49, 3 април 2008 (UTC)Отговор[отговор]