Беседа:Метаматериал

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Относно определението за метаматериал[редактиране на кода]

Позволих си да редактирам определението за метаматериал в увода със следния коментар:

Действително свойствата на метаматериалите се определят от цялостната им структура. Донякъде, обаче, не намирам коректно да се определя кое играе по-голяма роля - свойствата на отделните им компоненти или структурата изобщо. Например, свойствата на масива от резонатори с прекъснати пръстени много силно се определят от това, че самият градивен елемент има свойства магнитен дипол, при това и на резонатор - в противен случай целият търсен ефект на отрицателна магнитна проницаемост не би могъл да се получи.

Наясно съм, че в литературата се среща и такова определение, което набляга върху факта, че свойствата си метаматериала черпи от структурата си, а не толкова от свойствата на отделните си елементи. Но по-често срещаното определение клони към подчертаване на:

  • това, че метаматериалите са изкуствени структури
  • това, че метаматериалите се конструират с предварителна идея какви параметри желаем да постигнем
  • това, че са ефективно хомогенни структури - аналогични на естествените среди.

Обикновено метаматериалите имат периодична структура наистина (тъй като е по-лесна за изготвяне и по-лесно предвидима и моделируема откъм свойства). В по-общ план, обаче, градивнити им елементи могат да бъдат разположени хаотично. Затова се въздържах от упоменаване на периодичност на структурата в определението, а я споменах при "Структура". Може би трябва да се уточни, че "обикновено" структурата е периодична, което ще означава, че не е задължително условие.

Във връзка с тези доводи се опитах да преструктурирам уводните редове с определението. --Harka (беседа) 20:48, 6 декември 2012 (UTC)Harka[отговор]