Беседа:Оратория „Ленинградки“

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Извините, но мой русский не очень хорош. У меня просто вопрос. Песня «Ленинградки» и «Ораторий Ленинградки» — это два разных произведения. Разве не должно быть отдельных статей для каждого из них? Afil (беседа) 06:22, 8 април 2023 (UTC)[отговор]

Става въпрос за различен аранжимент на песента. Ето Ленинградки, като част от ораторията за женски глас и баян. Luxferuer (беседа) 10:02, 8 април 2023 (UTC)[отговор]
Всъщност е много трудно да се разбере за какво въпрос в статията, Luxferuer -- да се установи връзката между посочените източници и твърденията за факти в текста, съответно проверката и потвърждаването им като достоверни и правилно цитирани. Между информацията в разделите и във въвеждащата част, която се предполага да съдържа и представя синтезирано основната информация по темата (за ораторията). В този ѝ вид за мен не може да става и дума за покриване на които и да е изисквания за енциклопедичност – като се започне от значимостта и стила, мине се през достоверността на информацията и се стигна до използваните източници (не непременно в този ред). По тази причина пускам заявка за изтриване на страницата. Разбирам, че сте вложили време – и нито с коментара, нито с действието си се опитвам да го омаловажа – както и че за себе си сте убеден, а вероятно и други хора биха приели и дори настоявали, че това е така, че тази статия е принос за разширяването на Уикипедия на български със съдържание, което няма да срещнат дори в рускоезичната ѝ версия (и нито една друга).
Pelajanela // беседа 11:16, 8 април 2023 (UTC)[отговор]
Корекция: виждам, че сте сложили шаблон, че работите по статията, поради което до премахването му няма да я добавям в У:СИ.
За мен е спорно решението Ви да махнете шаблон за значимост и от направените промени не става ясно как сте адресирали оспорването на значимостта на обекта на статията – бил той песента (някоя от песните?) или ораторията, чиято премиера се е състояла едва преди 4 години, а по нищо не личи това произведение да е постигнало особено значим успех, още по-малко извън РФ, в този период.
Pelajanela // беседа 11:29, 8 април 2023 (UTC)[отговор]
Прологът и епилога, Ленинградки и Ленинградци на ораторията са и песни на популярни изпълнители, представили ги и като самостоятелни творби. Популярни в и извън РФ. За Елена Ваенга има статия, а за Нина Ургант е предстояща. Имената на авторите и изпълнителите, според мен са достатъчен повод за значимост, особено Ленинградки, изпълнявана доста време преди 2019 г. Luxferuer (беседа) 12:29, 8 април 2023 (UTC)[отговор]
Аз съм случаен читател, отварям статията, чета мултимодално (начинът на представяне на съдържанието в Уикипедия в основен текст, инфокутии, бележки, медийни файлове и т.н. го изисква) и извличам следната информация:
Оратория „Ленинградки“ е песен на Елена Ваенга — моля, вижте определението за оратория и ще разберете защо подобно твърдение не може да бъде вярно
Изпълнява я народната актриса на Русия Светлана Крючкова (не била Елена Ваенга, ами Светлана Крючкова) — още веднъж, оратория не може да бъде изпълнявана от един изпълнител
С музиката си композиторът се изявява не само като музикант, но и като автор на либрето. — вероятно искате да кажете, че освен автор на музиката, композиторът е автор и на либретото (или либретист).
Ако "Ленинградки" и "Ленинградци" са писани, записвани, издавани и придобили популярност като песни преди премиерата на ораторията (тя самата записвана ли? издавана ли е?), обяснете на читателя (и посочете източници, доказващи, че тези песни са толкова популярни, колкото Вие твърдите). По начина, по който сте структурирали текста и изложили информацията, не става ясно каква точно е връзката (ако изобщо има такава). А останалите части – знаем ли нещо за тях?
И да напишете статии за Герман Орлов, Татяна Буланова, Елена Север и Альона Бикулова, това няма да направи обекта на статията - въпросната оратория - по-значима, така че аргументите за представянето ѝ в отделна статия да са безспорни. Честно казано, нямам никакви колебания, оспорвайки значимостта ѝ. Уикипедия не е справочник. Има статия за Плешак – нищо не пречи да се изведе раздел с по-известни произведения в нея и да добавите по няколко изречения за песните и за ораторията. Това, че като меломани имаме предпочитания и харесваме една или друга песен от дадено произведение или дългосвирещ запис, не е достатъчно основание за написването на самостоятелни статии за тях. Ако говорим за някой фендъм - да, чудесно. Или за собствена страница/блог/за някой форум. Но не и за Уикипедия. С какво точно тази оратория се откроява в творчеството на Плешак и/или в репертоара на солистите, или на останалите изпълнителни, изпълняващи песните?
За мен има сериозно объркване по отношение на това кой е обектът на тази статия. Ако вземете решение и изясните за себе си отговора на този въпрос, може би ще се намери и подходящ подход от гледна точка на спецификата на Уикипедия и критериите, на които трябва да отговаря една Уикистатия; а можете да потърсите и мнения и предложения в Разговори.
Pelajanela // беседа 16:11, 8 април 2023 (UTC)[отговор]