Беседа:Петимата от РМС

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

не можете да слагате такива коментари в текста! Вижте указанията! Има беседи, има шаблони. И вместо да питате, намерете информация и я сложете. Аз съм изсмукала тази информация от руски източници на нета. НЯМА! Моля запознайте се с правилата преди да правите безразборни поправки. --Радостина 23:52, 15 април 2007 (UTC)

Оставям бележка тук, ако някой има отговор и идея как да формулираме съпротивата, без да звучи като пропаганда или пък учебник от 1970-та. Става въпрос за комунистическа съпротива срещу..., антифашистка съпротива, антиправителствена съпротива (с което аз не съм много съгласна) или нещо друго?--Радостина 15:54, 2 юли 2010 (UTC)

Антифашистка е пропагандно клише, което е невярно както и да го погледнеш. Така наречената съпротива си е доминирана от комунистическата партия и дирижирана от Съветския съюз.--Мико 15:58, 2 юли 2010 (UTC)
На което пък аз ще кажа, че второто е пропаганда. Толкова ли е трудно ега ти някой да ми каже срещу кого е тази съпротива? Явно сега цари друг вид промиване на мозъците и всичко от едно време се приема за стандартно пропагандно клише. Виж какви глупости пише в увода на партизанското движение и за българското движение ми се цитират македонски източници... и се дава субективна оценка още в увода... кой е измислил, че в България няма фашистко и нацистко присъствие (новата пропаганда явно), хайде някой да ми каже аджеба срещу какво е съпротивата?--Радостина 16:05, 2 юли 2010 (UTC)
Ами срещу законната власт.--Мико 16:09, 2 юли 2010 (UTC)
Извинявай, глупости... ако това пише в сегашните учебници, жал ми е за днешното поколение.--Радостина 16:11, 2 юли 2010 (UTC)
? РМС е комунистическа младежка организация - и при петимата придикатът комунистически е верен.--Мико 16:12, 2 юли 2010 (UTC)
Никой не спори за комунистическия съюз, но това не е антиправителствено движение, не е организирано с цел да сваля правителството, това може да е идеята и целта на съветските протежета като Димитров, Чочоолу и тн, но това не е официланта цел и борба на партизанското движение. Не ми се пише повече на тази тема, просто е тъжно, че един вид пропаганда е заменена с друга и истината пак остава скрита. Партизанското движение НЕ Е комунистическо.--Радостина 16:19, 2 юли 2010 (UTC)
Партизанското движение има за цел сваляне на правителството. Това поне е сигурно и се приема от всички страни и от всички източници и преди и сега. Отделно Е предимно комунистическо, но на това няма да настоявам - единственото което според мен е абсолютно неприемливо е антифашистка съпротива - това е глупост. Чистото "партизанско движение" пък е разбира се, неясно.--Мико 16:24, 2 юли 2010 (UTC)
Какви страни бе, Мико, аз говоря за партизанското движение в България. Ето това е пропагандата и промиването на мозъците за което говоря, щом се твърди, че партизанското движение има за цел да свали правителството и е антиправителствено движение... както казах, тъжно... но и както казах, приключих с тази тема, стигат ми глупостите по статиите по физика. При всички положения обаче е нарушен неутралитета на някои статии със субективни становища, както и да е, не ми се занимава. Просто тази статия беше една от първите, които написах в Уикипедия, когато нямаше грам информация на нет-а и оттогава все чакам някой да напише статиите с повече факти и данни (не пропаганда), а и съм си ревнива към нея. Колкото е неправилно антифашистка съпротива, толкова е неправилно и антиправителствена съпротива. Най-накрая се намери някой да ги напише статиите. За мен е престъпление да ги няма. Същото беше и със Стефан Воронов, когато я писах, пак нямаше никаква инфо на нета....--Радостина 16:35, 2 юли 2010 (UTC)
А аз чета твоите реплики с недоумение. Каква, според теб, е целта на партизанското движение? Не се заяждам, просто не разбирам какво имаш предвид. --Спас Колев 17:30, 2 юли 2010 (UTC)
Аз също явно нещо не разбирам. Хората с пушки в гората обикновено целят 1. сваляне и замяна на правителството 2. създаване на второ правителство, тоест сецесия. Това важи за всички и навсякъде или аз съм се объркал.--Мико 19:13, 2 юли 2010 (UTC)
Ами и аз не се заяждам изобщо, аз също съм в недоумение, партизанското движение в България е част от общата Съпротива, има я в много страна, колкото и да са своеобразни условията. КОГА започва партизанското движение - 1941, призива и решението са взети на 24 юни, два дни след като Хитлер напада СССР, ако прочетеш позиви от това време, или самите решения, не е лощо човек винаги да чете оригиналите, а не критики или мнения, ще видиш, че основната цел са германските войници на българска територия, саботаж на бойната им техника, свързочните им средства, продоволствието им, производството на оръжия... изобщо цялата им дейност е насочена срещу Хитлер, срещу немската армия и техните поддържници, няма нищо, ама нищо общо със свалянето на българското правителство, всичко това става много по-късно, когато руснаците вече джапат в Дунава... да наречете партизанското движение антифашистко, антихитлеристко, антивоенно и тн има смисъл, антиправителствено е глупост. Също така е глупост да се нарече тероризъм, това вече е субективно мнение и прави статията да не е неутрална. Изобщо... нямам думи... ама не ми се занимава с тези статии, има достатъчно фира по тези във физиката.--Радостина 19:18, 2 юли 2010 (UTC)

Някой може ли да ми каже защо са изтрити снимките - според мен жлизат в графата за 70 години... ?!--Радостина 20:45, 20 април 2011 (UTC)