Беседа:Петър Дънов/Архив2

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Как се казва учението

Подходът към Християнството, а според други религията, проповядвана от Петър Дънов има много последователи в България и по света. Вероятно има и развитие след смъртта му. Не бива да се отъждествява учението с Учителя, от една страна, а, от друга, стандартите на Уикипедия предполагат статиите да не са прекалено дълги. На това основание и във връзка със заявеното ми и неоспорено желание в У:Р за разделяне на статията поставям следния въпрос: Как е коректното наименование на това философско учение/религия, което да отразява и развиетеито му? По-горе срещнах, че "дъновизъм" не било приемливо, но не разбрах защо.

Надявам се, че разделянето на статията ще помогне за подобряването на качеството и неутрализацията.--Phips 19:33, 25 юни 2006 (UTC)

Здравей Фибс! Благодаря за уважителния тон и добро отношение. Искам да ти споделя, че ако вземем за мярка Английската версия, там ще видим огромни статии. Така че според мен тази статия ще загуби, ако се раздели на части. По въпроса за името и точното название: КАТЕГОРИЧНО Учението на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно) не може да се нарече религия. ТОВА Е АБСОЛЮТНО БЕЗУСЛОВНО. Това, че съвременната българска държава не може да различи Духовно Учение от Религия и слага под един знаменател и двете чрез държавната комисия за вероизповеданията е просто поредния признак за невежество и лошо отношение към всички инакомислещи. Най-точните наименования на Учението са следните: (1-и вариант, най-универсален и точен) Езотерично Християнство. Този вариант е приложим ако се уточни, че Езотеричното Християнство през епохите се е провявало много пъти и в различни културни условия. В XX век в Европа има два клона на Езотеричното Християнство: Западноевропейски – Антропософия, и Източноевропейски - Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов). (2-и вариант, исторически прецизен) Учение на Всемирното Бяло Братство. И още нещо Петър Дънов (Беинса Дуно) може да се нарече преди всичко Духовен Учител и след това философ. От там естествено говорим преди всичко за Духовно Учение и едва след това за философско учение. Но принципно това последното не е голям проблем. Правя това уточнение поради факта, че мога да споделя едно решение утвърдило се естествено и официално в средите на Общество Бяло Братство - България. Надявам се това да е изяснило въпроса. Разум (16.11.2006)

Предложение за редакция

Здравейте, Приятели!

Предлагам следния текст от статията да отпадне:

"Тези интерпретации се оспорват от някои водещи представители на антропософската школа в Дорнах, Швейцария, и въпреки че е централен изследователски обект в антропософията, засега те не посочват алтернативни възгледи за духовно-историческа и персонална идентификация на Бодхисатва Майтрея през XX век."

По следните причини:

1. В Дорнах никой нищо не оспорва. Всъщност, само Сергей Прокофиев е запознат с тази теза, но той не заема никаква позиция - нито я приема, нито я отхвърля.

2. Въпросът за Бодхисатва Майтрея не е "централен изследователски обект в Антропософията". Централен изследователски обект в Антропософията са духовните светове.

С уважение,

Васил Назъров

Бодхисатва Майтрея и Учителя Петър Дънов

В отговор на запитването на г-н Назъров

Уважаеми г-н Назъров,

Благодаря ви за мнението, но изглежда не сте запознат в дълбочина с тематиката. Аз съм Антропософски член и съм запознат сериозно с трудовете на светила като Адолф Аренсон (един от първите председатели на Антропософското общество), Е.Фрееде (една от най-близките последователки и Рудолф Щайнер), съвременни изследователи като Хари Салман, Лазаридес, Робърт Пауел и разбира се Сергей Прокофиев. Ако желаете ще ви цитирам техни произведения, с които изглежда не сте запознати. Всеки сериозен Антропософ, които е прочел 10 книги от около 300-те книги на Рудолф Щайнер, знае, че най-важната, извечна и грандиозна тема в Антропософията е Христологията. Съответно най-съществения й подраздел е дейността на Христовия Дух в настоящето - Епохата на Съзнателната Душа, 300-годишното управление на Михаел - Духа на нашето време, и НАЙ-ВЕЧЕ започналото Второ Пришествие на Христос във Висшия Астрален свят (в Етерна форма). Едва ли можете да отречете това - когото и да попитате, който наистина е запознат в дълбочина с Антропософията, той ще ви отговори по същия начин. И точно тук изпъква най-съществения ключ, който е даден от Рудолф Щайнер - най-близките последователи на Христовия Дух са 12-те Велики Посветени и Учители на Космичната Мъдрост – 12-те Бодхисатви (Скитианус, Заратустра, Гаутама, Аполон(Орфей), Майтрея ...). Те пряко съзерцават Христовото Същество в неговата Макрокосмична същност. Ето защо са носители на Неговите Сила и Живот, Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел. На всеки 5000 години един от Бодхисатвите става посланик на 12-те - Пратеник и Изявител на Светия Дух, защото Светия Дух в Неговото Слънчево системно проявление е Груповото-Колективно съзнание на 12-те Велики Слънчеви посветени. След като Гаутама Бодхисатва завърши своята мисия и стана Буда, 600 години преди новата ера, встъпи в своята мисия Бодхисатва Майтрея и 100 години преди Голготските мистерии, той вече беше известен исторически, като Учителя на Бялото Братство, ръководещ Есеите - Йешуа бен Пандира. Той специално подготви физическата проява на Христовия Дух в Исус. За Бодхисатва Майтрея знаем от Рудолф Щайнер, че той всеки сто години се проява сред човечеството. И за изминалия XX век знаем следните важни тези дадени лично от Рудолф Щайнер:

1. „Бодхисатва Майтрея, който в миналото, сто години преди Христа, беше въплътен като Йешуа бен Пандира, като един вестител, като един проповедник на Христа във физическо тяло..., той, който оттогава насам се е прераждал почти всеки сто години, е въплътен също и сега и ще бъде истинският проповедник на Христа в етерна дреха...” ; (Виж GA 130, 4.11.1911.)

2. Изказването на Рудолф Щайнер през август 1921 г. относно раждането на Бодхисатвата около началото на столетието;

3. „Също в нашата епоха, сега в XX век, от този Бодхисатва, който някога ще стане Майтрея Буда, изхождат най-важните учения върху Христовото същество и върху Синовете на Огъня на индийците...” ; (Виж GA 130, 1.10.1911; този текст е повторен и в GA 118, 15.03.1910)

4. „Всеки Бодхисатва, който се издига до степента Буда, има свой приемник, свой последовател. Тази източна традиция е в пълно съответствие с окултните изследвания. А онзи Бодхисатва, който тогава искаше да се включи в подготовката на Христовото събитие, продължи да се инкарнира отново и отново. Едно от тези прераждания се пада в XX век.” (Виж GA 131, 14.10.1911)

И тъй като Бодхисатвите са в най-дълбока връзка с Христовия Дух, и тъй като 12-те работят на Земята в момента чрез изявителя на Светия Дух - Бодхисатва Майтрея, въпросът за разпознаването и историческата идентификация на предсказаното проявление на Бодхисатва Майтрея в XX век Е ОТ ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ, защото търсещия Второто Пришествие на Христос ще трябва да се докосне до проповедта на сега действащия Бодхисатва. Без тази жизнено важна връзка, реализацията на Второто Пришествие на Христос, във вас г-н Назъров, и в който и да е друг последовател на съвременното Езотерично Християнство, не е възможна. Почти точно цитирам както Адолф Аренсон така и други големи антропософи. Това Сергей Прокофиев много добре знае. Сега се надявам и вие вече да знаете и да не пречите на Михаеличните импулси. Искрено вярвам в това. Духа на нашата епоха Михаел - ще се справи тотално с всички фундаменталисти и фанатици в Антропософското общество, защото те носят само едно низше ариманично влияние. Те поради фарисейски страх не допускат и не коментират съзнателно темата за изявата на Бодхисатва Майтрея в XX век, защото ще трябва да намерят, различат и безпристрастно да посочат изявата на Бодхисатва Майтрея в първата половина на XX век – и ако направят това, ще загубят фундаменталисткия и администраторски ариманичен бетон, оковал краката им. Надявам се искрено вие да не сте от тях.

Според изследванията на Варненската Антропософска група, а и според Хари Салман, по всичко личи, че Бодхисатва Майтрея се е изявил чрез Учителя Петър Дънов и може да бъде намерен и съзерцаван в неговото Слово и Методология. Ако вие се сериозен духовно-научен изследовател сам ще можете да се убедите в това. Ето и кратък откъс от нашия изследователски труд по темата, който е свободно достъпен на адрес: http://www.beinsadouno.org/Bodisatva.pdf Ако имате някакви допълнителни въпроси с радост ще ви отговоря.

С духовно-научен поздрав,

Филип Филипов


Призив за нетенденциозно и неманипулирано отношение на администраторите

Здравейте, администратори!
Искам да споделя, защо не съм съгласен с редакциите на Ставриев, инженера и др. върху статиите на Петър Дънов и защо не приемам защитата на Спас Колев (Nk) на вандалски повредената версия на визираната статия:
1. Споменатите по-горе потребители използват грубиянско и неадекватно име на официално регистрирано вероизповедание в България, за което българските институции са заели официална позиция, че не е секта, а "самобитна духовна традиция с поне 100-годишна история в България". Конкретно става въпрос за понятията "дъновизъм, дъновисти", които са крайно неадекватни, тенденциозни и неприемливи за всеки, които е част от организацията създадена от Учителя Петър Дънов. Правилното и нетенденциозно наименование на тази Духовна традиция е: Езотерично Християнство (Източноевропейски клон), Учението на Всемирното Бяло Братство, а хората, които следват това Учение е коректно, уважително и приемливо да бъдат наричани: последователи на Езотеричното Християнство или последователи на Учителя Петър Дънов. Ако се използват неуважителните наименования се нарушават човешките права на тези хора. Все едно да се наричат будистите - будалии, а суфите - супаджии. Крайно време е българина да уважава другомислещия, иначе ще си остане обикновен тъмен анадолски субект, нямащ нищо общо с ценностите на Европа.
2. Не е адекватно името на една духовна традиция да се променя в неговото изписване - то е един вид марка и не би следвало да се променя. Става въпрос, че името на Учението на Учителя Петър Дънов е: Всемирно Бяло Братство, а не Всемирно бяло братство. Изписването с малки букви поради някакви недоразбрани от някого езикови правила не е приемливо. Ако искате проверете как издателство "Захарий Стоянов" изписва това понятие в едно от най-новите си поредици, одобрени от Министерството на Науката и Образуванието – хронологичната седемтомна поредица “Сила и Живот”.
3. Споменатите по-горе потребители на Уикипедия (Ставриев инжинера и други като тях) премахват и унищожават полезни елементи на статията свързани с творчеството, научни и философския принос на Учителя Петър Дънов. Става въпрос, че резюмиране и кратко представени (а не цитирани) идеи, визионерски представи и съвременни културологични изследвания по темата са маргинизирани, повреждани или направо изтривани. Например подразделите на статията Научни приноси, Предсказания и прозрения и Принос към науките за себепознание последователно са изтривани или повреждани.
4. Тези злонамерени вандали (в контекста на свободната енциклопедия - Уикипедия) последователно изтриват или повреждат цитирани източници използвани в статията. Заедно с това повреждат титулния шаблон на статията, като изтриват снимката на Учителя Петър Дънов, или пък изписват в шаблона крайно безмисленото "Роден: 11 юли 1864, Хадърча, днес България", като трябва да се изпише поне: "Роден: 11 юли 1864, Хадърча днес в България" или най-добре и най-просто: "Роден: 11 юли 1864, Николаевка, България".
5. Баналния със своята упоритост и циничност инженер, поврежда систематично подраздела Съвременен поглед към делото на Учителя Петър Дънов , като го преименува с крайно неадекватното Кой се е преродил в Петър Дънов, като по този начин маргинизира и опошлява културологичните и духовно-научните изследвания на д-р Димитър Калев, проф. Хари Салман (Холнадия) и лекторите в областта на Езотеричното Християнство: Дейвид Лоримър, Филип Филипов и Преслав Павлов.
6. Независимо, че сме представили цитирано с източник изказване на Петър Дънов, в което той категорично отрича, натрапеното от правоверните фарисей, обвинение и инсинуация, че се е самообявил за отново появилия се Христос, тези вандали отново и отново повреждат този ясен и чист източник и добавят цитирани инсинуации на БПЦ, с което целят да представят делото на тази известна със своята морална извисеност и добродетелност в цял свят личност, в най-лоша и компрометираща светлина. Това показва, че само утвърждават фарисейския фанатизъм и фундаментализъм на ортодоксалното екзотерично (външно) християнство като добродетел. Това поведение е крайно неприемливо за хората с европейско мислене и ценностна система.
7. Споменатите злонамерени вандали систематично добавят шаблоните за енциклопедичност, структуриране, посочване на източници, неутрализация; като по този начин искат да маргинизрат и компрометират представянето на Учителя Петър Дънов и неговото Учение в свободната Уикипедия. Това се прави въпреки многомесечните усилия на цяла една група духовни-изследователи, които са въвели максимална енциклопедичност и структурност, изготвили са статия с може би най-многото цитирани източници в цялата Уикипедия и не на последно място подходили са с максимална доза неутралност по темата, като са използвали нетенденциозен език и многобройни гледни точки. Тези изследователи не се страхуват да цитират крайно тенденциозните и обидни своеволия на философи и православни теолози; цитирали са с историческа коректност разрушителните деяния и изказвания на тоталитарната комунистическа власт; точно и неутрално представят изследователските тенденции в самото общество създадено от Учителя Петър Дънов. А споменатите вандали систематично връщат крайно не-неутралната версия на статията, като въобще не дискутират в беседата, камо ли открито и не с обидни думи да представят своите мотиви.
Чрез представените седем ситуации искам само да покажа крайно тенденциозното и разрушително поведение на споменатите вандали. Обръщам се с максимално уважение към достойните и благородни администратори, които искрено вярват в Свободата на Словото и идеята за нетенденциозна, неутрална и свободна Интернет Енциклопедия - Моля Ви, проявете воля и чисто мислене, не превръщайте вашето свободомислещо дете в своенравно вандалче. Не превръщайте Свободата в свободия. Призовавам вашето чувство за отговорност и съвест спрямо Българската история и нейното коректно и неманипулирано представяне в един нетенденциозен вид. Защитавайки вандалски повредена статия пряко касаеща Духовна институция, нарушавате човешките права на хиляди хора. Моля премахнете защитата на тази статия или реализирайте споменатото подолу в текста предложение.
Конкретно предложение по темата, което ще направи бг-версията на Уикипедия още една стъпка по-близо до много по-пълната и добре подържана en-версия: вместо да защитавате от редакция една вандалски повредена статия, моля да направите следното по примера на английската статия за Buddha [1], където е защитена от редакции една коректна и необидна за последователите на Буда версия, която може да бъде редактирана само след постигнат разумен компромис в беседата на статията. В края на краищата това е представителна статия пряко касаеща едно официално вероизповедание в България и световно известен и почитан духовен лидер и вие не можете да си правите каквото си поискате с нея, защото тази официално призната българска духовна институция има свои права, които не могат да бъдат нарушавани. Призовавам вашата разумност и добронамереност с добър и учтив тон. Не бих искал да търся други мерки от официaлен характер. Подобното некоректното поведение на Dir.bg, които допускаха злонамерено и тенденциозно вандализиране и открито псуване под името на Учителя Петър Дънов, не бе търпяно дълго. Dir.bg получиха официална нота и моментално промениха поведението си. Бихте ли желали и в Уикипедия да се стигне до там? Призовавам съвестта Ви и Ви съветвам да не си играете с едно от човешките права - свободата на вероизповедание и уважение към духовните ценности на човека. Докога българинът ще се държи като инфантилен фундаменталист и фанатик от Анадола, спрямо световно признатите български приноси към общочовешката култура?

Разум 11:30, 18 ноември 2006 (UTC)

Любезни направете ЕДНО предложение за редакция, без порой от простотии на всички възможни страници - съсредоточете се тук. Да обсъждаме (обидните ви квалификации по мой адрес между другото започват да ми омръзват, имайте предвид, че не съм Спас Колев и търпението ми е ограничено - прочетете У:НЛН, също така долнопробният расизъм от типа "фанатик от Анадола" също е неуместен).--Мико Ставрев 11:49, 18 ноември 2006 (UTC)
Сега ми хрумва, че всъщност расизмът ви има религиозна основа - базиран е върху вярата във "водещата в еволюционен смисъл роля на индоевропейската раса". --Мико Ставрев 12:18, 18 ноември 2006 (UTC)
Как следва да тълкуваме това: "Не бих искал да търся други мерки от официaлен характер." ? --Spiritia 12:37, 18 ноември 2006 (UTC)
Не ми се чете цялото словоизлияние, затова благодаря на Spiritia за полезния цитат. Бих помолил Потребител:Разум направо да потърси „други мерки от официaлен характер“. Това би спестило излишни усилия на всички. --Спас Колев 14:16, 18 ноември 2006 (UTC)
Я-а-а, някой го е чел това словоизлияние :-). -- Златко ± (беседа) 15:09, 18 ноември 2006 (UTC)
Нямаше начин. За разлика от вас, аз с този феномен се сблъсквам за първи път. усмивка --Spiritia 17:40, 18 ноември 2006 (UTC)
Попитайте Dir.bg, ако се интересувате, как е изглеждала официалната нота. След като я получиха, моментално реагираха и станаха много коректни. А подобни вандали (а може би и същите), които описах бяха поставени на място. Говоря сериозно, аз лично занесъх нотата в офиса на Dir.bg. Разум 19:46, 18 ноември 2006 (UTC)
Проблемът на Dir.bg си е техен и само техен, ако сте имали да им казвате/пишете нещо, то си е само между вас! След като говорите сериозно, бъдете така добър да си копирате нотата в личното пространство и да ни дадете препратка към нея. Аз Dir-а не го чета и няма сега да започвам заради един дъновист! -- Златко ± (беседа) 20:24, 18 ноември 2006 (UTC)

Dosta pat shte ima da biesh, dokato stignesh do Florida. ухилване --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 64.50.95.2 (беседа • приноси) .

Допускането на възможността да се отиде пеша до Флорида показва, че май не само Дънов, но и неговите последователи се изживяват за Христос.Ухилен съмУхилен съмУхилен съм--Мико Ставрев 13:22, 19 ноември 2006 (UTC)
Има и други опции да се влезе в комуникация на административно ниво с Уикипедия. Не си мислете, че вандали като вас са тартори на Уикипедия. Рано или късно инжинерачето ще бъде изхвърлено като паразит от системата, ще се намерят опции за това. А пък проблема в тази статия, не е прецедент има вече много такива прецеденти в Уикипедия в подобни духовни тематики и те са били разрешаване културно и с уважение към последвателите на дадена Духовна традиция. Вие като обикновенни невежи нихилисти непочитащи рода си и корените си, пишете глупости под името на един свят човек и рано или късно системата ще се справи с вас. Гарантирам ви го. И не си мислете, че ще трябва да се ходи във Флорида (пеш), може и по-близо => София и преди това наши приятели от Флорида да се свържат на административно ниво с някои хора и тогава вие ще цъфнете и ще вържете, но не в Уикипедия. казвам ви това не ми е първи случай с които съм се заел по темата да се изчисти нета от злонамерени типове, които злословят по Името на Учителя. Dir.bg се отказаха, един френски сайт беше затворен, работим в момента за затварянето на други два. В Европа и вече за радост и в България има закони и те ще се спазват и в Интернет. Това да ви е ясно. Разум 10:05, 20 ноември 2006 (UTC)
Абе, ..........! --ИнжИнера 10:08, 20 ноември 2006 (UTC)
Заплахите със съд не бяха ли един от нещата, водещи до блокиране на потребител? --Daggerstab 10:23, 20 ноември 2006 (UTC)
Благодарско! Аз тоя тъпанар отдавна съм спрял да го чета какво пише. --ИнжИнера 10:44, 20 ноември 2006 (UTC) Стабилен Stable

Редакции

Любезни Разуме, за последен път ви правя предложение за разумна работа. Предложете ЕДНА промяна тук за обсъждане за начало. Моля ви не пишете порой от излияния и не ни заплашвайте със затваряне на сайта и съд, това са глупости. --Мико Ставрев 10:20, 20 ноември 2006 (UTC)

Отговор и предложение за добонамерено пoведение и редакции (Моля прочетете внимателно)

г-н Ставриев, благодаря Ви за добрия тон в последното мнение. За да не стават грешки искам да уточня мислите си на кратко. Аз не заплашвам със затваряне и съд Уикипедия. Нямал съм никога такава идея. Става въпрос за съвсем друго нещо => Ако се вижда, че нормална работа в Уикипедия стил не може да се върши по дадена статия, се търсят други решения чрез вече реализрани прецеденти в системата на Уикипедия => в тежките случай на вандалско повреждане на духовна статия пряко отнасяща се към много последователи на тази традиция следва => статията се заключва за редакции и се редактира само след редакции и обсъждане и решение в беседата.) В добрия случай се постига компромис между редакторите, неутрален текст харесван от всички и разбира се изхвърляне на нежеланите вандали. Аз се надявам да се случи второто. Искам да ви споделя, че ако вие можете да гарантирате, че не сте марионетка на Инжинера, аз принципно мога да гарантирам за себе си, че мога да обсъждам неутрално с вас редакции първо и след като е постигнат консенсус да се реализрат някакви промени.

Обръщам се към вас, г-н Ставриев и към всички сериозни и добронамерени администратори, с най-голямо уважение! Нека направим следното да оставим статията, която сме изготвели със моите приятели и сътрудници, и да дискутираме какво да се промени в нея в беседата. Да потърсим компромисно решение и ако сме съгласни всички да въвеждаме редакции. Заедно с това заедно да изолираме Инжинера. предлагам това споразумение и с това да решим от една неутрална позиция ситуацията.

Вие имате ли някакво друго предложение?

Ако не сте съгласни с моето, аз ще опиша друг вид поведение от моя страна, която е напълно сериозно и целенасочено, но няма да е в положителна посока. Говоря сеиозно, имам пълномощия и мога да направя всичко възможно, чрез методи на Уикиепдия и Законността в България да уредя друго решение, но не бих искал.

Добронамерено ви предлагам Първото предложение. Ще чакам вашия коментар и отговор. А сега връщам нормалната статия. И ви моля прочетете предложението ми и кометирайте с уважителен тон.

Разум 11:12, 20 ноември 2006 (UTC)

Вие наистина не разбирате от дума. Помолих ви не пишете ПОРОЙ ОТ СЛОВОИЗЛИЯНИЯ. Прочетете първите три изречения на статията - дефиницията и кажете какво според вас не й е редно. Апологетична статия няма да има - ще има НЕУТРАЛНА статия. Моля, разберете го.--Мико Ставрев 11:15, 20 ноември 2006 (UTC)
Господин Разум, предложението ви предполага поставянето ви в привилегировано положение спрямо останалите потребители - защита на вашата гледна точка и промяна в статията само след вашето одобрение.
"Дъновизъм" и "дъновисти", въпреки че не ви харесват, се използват в неофициалната реч на много хора и това трябва да бъде споменато под някаква форма в статията. Очаквайте още предложения за промени, щом се освободя.--Мрак 11:48, 20 ноември 2006 (UTC)
Не знам дали сте обърнали внимание по логовете, но г-н Разум, с логването си веднага променя версията, съставена с усилие на няколко човека и връща версията, дето на него му харесва. Чак после пише на беседата "нека обсъдим какво да променим". И на мене не ми харесва колективната версия, но с наглост като на Разум резултатът е по-скоро обратен. --Акъл 14:05, 20 ноември 2006 (UTC)
Първо към Спас: Моля да разблокираш Ип-то, поне, защото блокираш в момента цял квартал от достъп до Уикипедия. А най-добре и името ми, защото и без друго най-после започва дискусия в нормален вид и крайно нечестно да блокираш тотално едната страна от разговора. Аз най-учтиво подканих започването на толерантна дискусия, като най-доброто възможно решение на проблема и точно като започва ти блокираш... май това не е поведение на коректен администратор. То се знае и си личи че си пристрастен, но все све надявам, че ще промениш мнението си в ситуацията когато видиш, че съм един от най-нутралните и способни на компромиси потребители. Просто не търпя абсолютния вандализъм на инжинерите.

Дъновизъм

Второ за дъновизма в дискусията: Разберете, любезни редактори на тази статия: не можете да наричате едно вероизповедание неуважително. Това вулгарно име е тотално отречено от Учителя и от всеки последовател. Всеки път когато се обърне някои с такова име към Учението и послдователите, ова показва крайно невежество и неуважение, защото тези хора не са се постарали поне за малко да разберат нещо от тази Духовна традиция. Това понятие е умишлено въведено от БПЦ с цел дескридитиране на дейността на Учителя Петър Дънов и за това никога последователите на Учителя няма да допуснат използването на тези понятия в предствителна статия на световна енциклопедия. Аз се съгласих с малките букви ня друго понятие, поне вие отстъпете за нещо. нали го можете това? ;-) В една такава ситуация и двете страни трябва да правят компромиси.Има ли други въпроси по Статията във версията, която уважително се отнася към тази традиция и духовен лидер.

Разум 20.10.2006 16.44

Добре - това не е най-доброто начало, но все пак е. Дъновизъм е най-разпространеното име и то е в статията като такова - най-разпространено. Нямам нищо против да се каже след това, че последователите на Дънов не го приемат по някакви причини (изброени от вас). Дайте предложение в смисъл на едно изречение. И обмислете дали дефиницията (първите три изречения или текстът над Съдържание) има някакъв проблем според вас. --Мико Ставрев 15:48, 20 ноември 2006 (UTC)
Разум, никой не иска да преименова статията - просто трябва да се спомене, че се среща и в разговорния език под това име. Например "Сред нечленуващите във Всемирното Бяло Братство учението на Петър Дънов често е наричано дъновизъм, а последователите му - дъновисти. Самите последователи на Дънов намират тези определения за неуважителни и подвеждащи." --Daggerstab 16:01, 20 ноември 2006 (UTC)
С вашия упорит магарешки инат порочите името на над 1 000 последователи на Езотеричното Християнство (Източноевропейски клон), Учението на Всемирното Бяло Братство в България. Ние сме силни не с броя си, а с духовната си сила! Нима трябва да стигате до там, та да станете обект на просташкия език на една недоучила комплексирана личност, самоназоваваща се инженер? --Акъл 18:23, 20 ноември 2006 (UTC)
Айде стига и ти пък сега. Тъкмо се поукротиха.--Мико Ставрев 18:36, 20 ноември 2006 (UTC)
Най-после разумна дискусия! Принципно съм съгласен да се опише едно неутрално изречение, но не в стъпителното каре на статията, а долу в отношение на българската държава или БПЦ. Това е, защото не е красиво да се започва с такъв абзац още в самто начало като съм ви обяснил защо. Изречението което предлагам е(леко модифицирано от версията на Daggerstab): "Сред хората, които не са последователи на Всемирното Бяло Братство в България, учението на Петър Дънов често е наричано дъновизъм, а последователите му - дъновисти. Самите последователи на Дънов намират тези определения за неуважителни и подвеждащи, защото Петър Дънов съзнателно е пояснил, че неговото учение не може да бъде наричано по този начин." --Разум 20:17, 21 ноември 2006 (UTC)
Текстът трябва да е в дефиницията, тъй като по-голямата част от статията е посветена на учението, а не на биографията. Красиво или не не е от никакво значение.--Мико Ставрев 18:32, 21 ноември 2006 (UTC)
Принципно не мисля да питам дали сте съгласен или да се съобразявам единствено с вас как аджеба му викат останалите 7 999 000 българи! За справка можете да видите статията Ислям - за тях също е обидно, че мнозина наричат религията мохамеданство, но не отричат факта! Можете да опишете, че за последователите на Дънов описанието е обидно (и в това никой няма да спори), но да се опитвате да наложите мнението на 1000 души в България и зашеметяващите 20-30 хиляди по цял свят - е, драги, няма да стане! Искате или не - хората наричат „Учението“ по името на „Учителя“! -- Златко ± (беседа) 18:41, 21 ноември 2006 (UTC)
Да това "тези, които не са смятат..." също смятам, че е неуместно - вкарах текст в този смисъл.--Мико Ставрев 18:44, 21 ноември 2006 (UTC)
И аз да се включа в дискусията. Искам независимо да ви споделя, че от страни агидката от редактори, които пречат на коректното редактиране на тази статия с постоянно натрапване на глупави и невежи определения е доста грозна картина, показваща инфантилността на българската версия. Вие не давате на една духовна страница да диша и да придобие естествения си вид. В други духовни страници това не се допуска. Защо не оставите това момче Разум на мира? Въвеждам неговата версия и предложение. Светлина 06:39, 22 ноември 2006 (UTC)
Ако ще се включваш, включвай се, а не връщай необосновано. И не раздавай определения от типа на невежи. --Мико Ставрев 07:37, 22 ноември 2006 (UTC)
Да, прав сте, извинявам се. Още съм нова. Въпрос към Ставрев: как ще мотивирате логично и обосновано изтриването на полезно съдържание и източници, както и на добре направения (по пример на западните страници) шаблон "Езотерично християнство"? До колкото знам със скромните си познания по темата, шаблона е направен адекватно. Вие г-н Ставриев запознат ли сте с темата Езотерично Християнство? Прочели ли сте поне няколко книги от Дънов или Щайнер? Споделете на всички, какво е вашето мнение и компетентност по въпроса? Аз поне виждам, че този разум е поне член на Антропософското общество в България, а освен това бил и уебмастер на официалния сайт на Общество Бяло Братство - България. С други думи поне е компетентен и запознат с темата, а вие какъв сте и с какво право пипате въобще тази статия? Светлина 07:48, 22 ноември 2006 (UTC)
Любезни аватаре на Разум, след като сте нов не философствайте за права, а се запознайте с това какво е Уикипедия, кой може да пипа, как стои въпросът с компетентността и т.н. преди да връщате страници. Настоятелната употреба на термина адекватен (която е силно неадекватна) ме кара твърдо да си мисля, че говоря с Разум. За последен път изказвам презрението си към подобно превъплъщение.--Мико Ставрев 07:52, 22 ноември 2006 (UTC)
Що се отнася до шаблона, ще стигнем и до него - още сме на стадия дефиниция.--Мико Ставрев 07:54, 22 ноември 2006 (UTC)
Простете но не ми е ясно за какво ми говорите. Ще трябва да потърся в Уикипедия какво значи това аватар... Вие обаче не отговорихте вие какъв сте и дали въобще сте запознат с тематиката на езотеричното християнство. Изтриватецели части от страницата с лека ръка. Дифиницията не е подходящо място за вашите писания. Това учение не е религия, а вероизповедание. Поне се запознайте с предоставените документи... и закони в България. Понятието дъновизъм е добре там където го сложих. Светлина 08:00, 22 ноември 2006 (UTC)
И защо смятате, че е добре там, където вие сте го сложил? Защо не е аз съм написал по-горе прочетете. Дайте ми дефиниция на вероизповедание.--Мико Ставрев 08:07, 22 ноември 2006 (UTC)
"Аватар" - земно превъплъщение на бог в индуистката митология. Съветвам ви да успокоите тона - с обиди тук нищо не се постига.
И според мен, пояснението за "дъновизъм" трябва да е в началният параграф - алтернативни имена на дадено понятие обикновено се слагат именно там, защото са част от дефиницията. Думите, които използват обикновените хора нямат нищо общо с "отношението на българската държава", нито с църквата, за да бъдат в съответната секция.
Що се отнася до таблицата, която упорито добавяте - тя не е "шаблон". "Шаблон" в Уикипедия има едно по-специално, техническо значение.
А какво разбирате под "естествен вид на статията"? --Daggerstab 08:14, 22 ноември 2006 (UTC)
Благодаря за помоща Светлина. Най-после намери време да ми помогнеш. С тази агитка обаче трудно ще се справим - хванали са уикипедия като тения - куче. И си мислят, че разбират от работата си... Изрично казвам, че не говоря за културните и разумни редактори, които само помагат на тази статия. На тях само благодаря. Призовавам г-н Ставрев да отговори на въпросите на Светлина, така ще сме поне всички с открити карти. Разум 08:16, 22 ноември 2006
Кои са "културните и разумни редактори, които помагат на тази статия"? --Daggerstab 08:14, 22 ноември 2006 (UTC)
Малко съм далеч от проблем и тематично и географски. Аз съм последовател на друго духовно учение и живея в момента другаде. Но искам и аз да се включа в дискусията. Обръщам се към част от редакторите: доста зле се държите с нещо, което май не познавате добре. Това практика ли е в Уикипедия? Въпроса какво въобще познавате от това Учение е доста добър. Аз съм съгласен със Светлина. Г-н Ставрев, отговорете ако обичате. Аз например съм чел няколко книги на Дънов и ми харесват. Друго: определно това Учение не може да се нарече религия - дори Дънов се изказва на тази тема съвсем ясно. За Дъновизма пък, няма проблем да се напише но не в заглавния абзац. Mihael 08:29, 22 ноември 2006 (UTC)
Практика е. Не обичам. Радвам се за вас, че ви харесват. Въобще не ме вълнува - регистрирано е като вероизповедание, т.е. е религиозно учение.--Мико Ставрев 08:36, 22 ноември 2006 (UTC)
Ей сега ще те приближа: Тука е статия за (нещо) а не място за проповядване на (нещо). Освен това, една лична забележка: Филип Филипов под формата на Разум, Светлина, Акъл и незнак кои още ни остави всички с убедението, че дъновист = нахал, тъпанар, двуличник. Вие внимавайте с какво впечатление ще ни оставите за протестантите, за момента сте повече на плюс. --ИнжИнера 08:49, 22 ноември 2006 (UTC) Стабилен Stable

Хе, тук имало доста интересна дискусия. Този човек(Разум) отдавна ме помоли да се включа и ето, че и аз ще споделя мнението си. Г-н Ставрев, виждам, че доказхте вашата некомпетентност. Просто не искате да признаете, че нищо не разбирате от това Учение. Аз също съм чела няколко книги и то от добро българско издателство: "Захарий Стоянов". В тях забелязах, че българската държава вече по друг начин се отнася към това учение. Щом и МОН е удобрило две книги, значи наистина има що годе културно поведение в българското културно пространство. И сега по темата: г-н Ставрев, вероизповедание е едно, а религия - друго. Дънов отрича, че неговото учение е нова религия. Да изповядваш вяра в едно учение и духовност, не е задължително религия. Хората са използвали съзнателно по-широко понятие с цел закона да бъде по прецизен и да включи повече организации в контрола на държавата. До колкото знам, Учението на Бялото Братство е представено като духовна традиция носеща се от култура в култура - от цивилизация в цивилизация, от хиляди години. Прочетете по темата една доста любопитна книга: "Пътят на Бялото Братство през вековете", Влад Пашов (един от близките ученици на Дънов). Сега виждам, че стабилните инжинери се включват с доста странно мнение. Чистота 09:00, 22 ноември 2006 (UTC)

Разуме, по темата. Дефиницията. За връзката между вероизповедание и религия - тълковния речник. Графоманията е лечима, ако се диагностицира навреме. Тежка форма.--Мико Ставрев 09:03, 22 ноември 2006 (UTC)
Мнение на Разум: Аз нямам нищо общо с Акъл - (това е аватар на Инжинера или Ставрев). А Чистота и Светлина са ми познати. Ако замениш религиозно с по-подходящ термин ще стане по-добре, г-н Ставрев. Например тана ще стане по-неутрално: "Учението, основано от Дънов, е смятано от българската държава за отделно вероизповедание и е регистрирано по Закона за вероизповеданията." А следващото изречение ще стане по-неутрално по следния начин: "Самите последователи на Дънов намират тези определения за неуважителни и подвеждащи, защото Петър Дънов изрично пояснява, че неговото учение не може да бъде наричано по този начин и освен това не е религия." Ще ти намеря източник скоро и за двете неща. Разум 09:22, 22 ноември 2006
А и още нещо: Благодаря на разясненията и помоща на Daggerstab - полезни са. Аз ви уважавам за желанието ви да внесете спокоен тон в дискусията. Благодаря и на другите, които най-после се включиха в разговора. Разум 09:26, 22 ноември 2006
Добре за второто изречение съм съгласен напълно. Но фактът е, че државата го смята за религиозно. Не съм написал "То е религиозно", което би било пристрастно, а държавата го смята за религиозно. Връзката вероизповедание - религия мисля, че е ясна на всички. --Мико Ставрев 09:28, 22 ноември 2006 (UTC)
Г-н Ставрев, изпишете тук целия абзац, както го предлагате за да стане по-ясно. Mай ще стигнем до компромисно решени. Светлина 09:42, 22 ноември 2006 (UTC)
Не и ако ми ги играете ганкиното по тоя смешен начин с връщанията. - Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Беинса Дуно или Учителя Беинса Дуно, е основател на философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“. Учението, основано от Дънов, е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е най-известно под името дъновизъм, а последователите му - дъновисти. Самите последователи на Дънов намират тези определения за неуважителни и подвеждащи, защото Петър Дънов изрично пояснява, че неговото учение не може да бъде наричано по този начин и не е религия.[източник?] --Мико Ставрев 09:44, 22 ноември 2006 (UTC)
Мисля, че терминът Бяло братство или ВББ трябва също да присъства в дефиницията.--Мико Ставрев 09:46, 22 ноември 2006 (UTC)


Абе вие разумни хора ли сте, изобщо? Съгласни били с първия абзац, но останолото връщали в разумното му (sic) състояние! Но пасаран. След две години бавни и мъчителни обсъждания може и да има добра неутрална статия. Славословеща не.--Мико Ставрев 09:52, 22 ноември 2006 (UTC)

Ние направихме компромис. А ти никакъв. Така ли ще я караш? Остави тази версия и продължи нататък. И се усмири малко щото не даваш хубав пример на децата с поялниците и калая. Светлина 10:04, 22 ноември 2006 (UTC)
Моля не ми давайте съвети и не ми говорете на ти, бидейки сте ми дълбоко несимпатичен. Дефиницията стана добра според мен и според вас - това е добре да вървим надолу.--Мико Ставрев 10:08, 22 ноември 2006 (UTC)
Този разговор взе да прилича на пропаганден плакат в полза на У:НЛН усмивка. --Спас Колев 12:29, 22 ноември 2006 (UTC)
Обаче историята на статията е живо доказателство колко е ефикасно да теглиш една майна на тъпанара, вместо да се правиш на Татко Песталоци пред дивотиите му. --ИнжИнера 12:41, 22 ноември 2006 (UTC) Стабилен Stable
На репликата „Ние направихме компромис. А ти никакъв.“ отговарям: Уикипедия не е демокрация.--Поздрави, Петър Петров 14:47, 22 ноември 2006 (UTC)

Биография

Ако сме приключили с дефиницията - да чуем забележки по раздел биография.--Мико Ставрев 09:57, 22 ноември 2006 (UTC)

До колкото виждам нямаш комптенцията да правиш корекции в биографията, защото не я познаваш и за това търсиш помоща на други. Светлина 10:12, 22 ноември 2006 (UTC)
Вашата последна реплика е прочетена от:   Мико Ставрев

На беседата за Петър Дънов няма да има излияния, по-дълги от 250 думи. Аз еднолично ще ги местя тука. --Железняк 08:55, 23 ноември 2006 (UTC)

През следващия век в Лабрадор ще настъпят големи промени

Секцията Предсказания и прозрения представя като факт възгледи, които дори не са преобладаващи. По-конкретно - идеята за обединяване на Европа е широко дискутирана по негово време и определянето ѝ като предсказание е смешно. --Спас Колев 14:57, 17 ноември 2006 (UTC)

Също така, въвеждащият текст на секцията е подвеждащ - "предсказва редица важни исторически събития:" намеква, че те са се случили, а последните две "предсказания" говорят за все още несбъднали се неща... --Мрак 15:01, 17 ноември 2006 (UTC)

ПРЕДСКАЗАНИЯ

При откриването на школата в София Учителя казва, че тя ще просъществува две слънчеви години (1 слънчева година е 11 години), след което той ще слезе от сцената (намекнал е за смъртта си, но никой не го разбрал тогава) и ще дойде религията на труда, която ще трае 4 слънчеви години.

И през декември 1944 година, 22 години по-късно, както предсказва, той наистина ни напуска завинаги а на власт идват комунистите (религията на труда), които остават 44 години, 4 слънчеви години и също си заминават. Това случайнои налучквания ли са?

Биография

След като приключихме с дефиницията, някой има ли някакви забележки по раздела Биография? --Мико Ставрев 16:40, 24 ноември 2006 (UTC)

"Баща му Константин Дъновски (1830-1918) е първият български свещеник във Варна" - Хайде де! Варна е в границите на православна България поне от 9 век, няма начин да не е имало български свещеници в този град. А случайно учинайка му да е първият български ватман или маркшайдер? --Vladko 12:04, 11 декември 2006 (UTC)

Разбирай не патриаршистки. И е вярно има линк към Ников. --Мико Ставрев 12:09, 11 декември 2006 (UTC)

Тогава трябва да се уточни, че става въпрос за "по време на турското/отоманското робство/присъствие/доминация (или както го пишем другояче)". --Vladko 04:52, 12 декември 2006 (UTC)

Не става ли „...първият свещеник на Българската екзархия във Варна“? --Спас Колев 07:59, 12 декември 2006 (UTC)
Поне според мен става. Добави го. --Daggerstab 08:19, 12 декември 2006 (UTC)
Не не става, Екзархия още не е имало. Това е първият свещеник на все още не съществуващата формално българска църковна организация:-).--Мико Ставрев 14:19, 12 декември 2006 (UTC)
Не знам защо ви притеснява толкова определението "духовно учение". То е различно от "философско". Предлагам след началното уточнение че последователите са наричани "дъновисти" (което е повече от необходимо), в частта "Идейна и методологична доктрина" "дъновизма" да се замени с "учението", тъй като там се говори все пак за тяхната гледна точка. Доколкото знам, това не е така: "Този въпрос - чия реинкарнация е Дънов, е възлов за последователите му" - доста се порових из литературата , но не останах с впечатление че това е възлов въпрос (може и да греша де,нямам претенции на "разбирач") 4udenka 20:53, 22 декември 2006 (UTC)
И с какво духовно учение е различно от философско?--Мико Ставрев 19:01, 22 декември 2006 (UTC)
Философско учение е по-тясно понятие и претендира за някаква научност. Духовното учение освен философия, включва и някаква идеология, например. --Емил Петков 22:02, 24 декември 2006 (UTC)
Това не е съвсем вярно за научността, още по-малко за идеологията, ако под идеология се разбира политическа идеология.--Мико Ставрев 09:36, 25 декември 2006 (UTC)

Искане за поправка

Редактирайте "Анастасия д-р Желязкова", предполагам, че е д-р Анастасия Желязкова --Предният неподписан коментар е направен от Zekin (беседа • приноси) .