Беседа:Пипер (растение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Има ли разлика между пипер и чушка? Според мен няма. В някои райони на България казват на растението пипер, в други чушка, а и статията която започнах има за МЕП Capsicum. Искам да кажа (без изобщо да разбирам от тези неща), че според мен няма нижда от две статии - една за чушка и друга за пипер, но е по-добре да кажат специалистите.--Радостина 20:34, 26 декември 2008 (UTC)

Има разлика - чушката е част от растението пипер. (Подобно е съотношението боб-фасул.) Земеделците гледат пипер, а ние купуваме пиперки, т.е. чушки от пипер. Чушки имат и други растения - така казват на бобените шушулки. В документ (в Интернет) на Министерството на земеделието и горите се казва „Размерът на фасула се определя по максималната широчина на чушката...“ --Elkost 21:00, 26 декември 2008 (UTC)
Така е, ще пипна малко текста.--George 21:22, 26 декември 2008 (UTC)
Аз си признавам без бой, че съм тотален лаик в тези области, просто ме учуди факта, че нямаме статия чушка, не знам как точно тогава да се направи, с пренасочване или не, ама може ли да направите такава статия? В много статии (например чушки с ориз, миш маш и тн. препраща към чушки).--Радостина 21:25, 26 декември 2008 (UTC)
Може би е удачно растението да заеме титулярната страница, а пояснителната, която в момента е там, да се мръдне към Пипер (пояснение). Много по-интуитивно ми се струва... Спири 22:14, 26 декември 2008 (UTC)

Пипер - всички видове чушки?[редактиране на кода]

До колкото разбирам, пипер се наричат всички видове чушки, в това число малките люти чушки (но не вкл. фасула, разбира се - уточнявам заради по-горната дискусия). Тогава защо тук е определено като вид C. annuum? Не трябва ли статията да е за целия род Capsicum (който включва три вида)? --V111P 18:36, 10 юни 2011 (UTC)

Лаици модератори, липсват тесни специалисти, модерират "всезнайковци".[редактиране на кода]

Думата "Пипер" официално следва да се ползва за растенията Пиперови. Думата "чушка" се ползва за начинът по който изглежда плода. Но поради факта, че при чушките на растенията от вида Capsicum, е най-показателно какво точно следва да се разбира под понятието "чушка", този термин се е наложил като правилния за наричане на това растение. Иначе ако на някой превзет момък от областите Перник или Варна или Добрич, където най-често се използва погрешно наименованието "пипер", (или все тая от къде) му е по-лесно, може да ползва в разговорния си език и латинските "Florina Capsicum" или "Capsicum annuum", но някак твърде дълго ще му стане, вместо просто да каже "ЧУШКА".

Растенията от семейство Пиперови, НЯМАТ ЧУШКИ! Техните семена не са покрити (нито в Capsicum, нито в Legumen). Capsicum и Legumen НЕ СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО! В описанието погрешно е използвано "Legumen". Legumen се ползва за неща, които се затварят (и отварят). Представете си ги като старите ръчни часовници на верижка, които са били с капаче. Отеаряш капачето и виждаш колко е часът. По подобен начин може да се обясни какво е това "Legumen". Само дето се ползва за растения. Разликата с Capsicum e огромна! Като цяло, почти цялата статия в настоящия момент е ГРЕШНА, thanks to... хайде да не казвам на кой, че да няма сърдити.

Хубаво е, когато се връщат разни неща към някоя по-стара версия, да се пише и коментар "връщам към по-стара версия, защото..." и т.н. В настоящия момент, целият български народ чете нещо грешно, защото някой налага детинското си мнение и тропа с краче като сърдито момче. Една електронна "енциклопедия" от която стотици хора в България четат всеки ден, се опорочава.

И някой в предишни беседи смело се е изказал "Има разлика - чушката е част от растението пипер". Покажете ми, моля ви, в растение от семейство Пиперови, къде има ЧУШКА? Там НЯМА чушка! Семената са изложени на показ на цялата природа и не са скрити от нищо, къде я видяхте тази чушка при пиперите? Можеш да ги видиш, да ги стиснеш едно по едно, да ги захапеш, да ги целунеш. Ако имаше чушка, нямаше да могат да се видят, а щяха да са вътре в обвивка. Как тогава "чушката е част от растението пипер"?

Чушката е част от растението Чушка. Плодовете на Чушката се наричат Чушки. Това, че на английски език се казва "pepper" не е показателно. Нито е водещо. На латински език всички е прекрасно добре обяснено, нещата са много добре подредени по вид, род, семейство, клас, разред, обаче просто някои модератори си наблягат на статиите за футбола, вместо на латинския.--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 87.121.69.182 (беседа) 18:28, 6 септември 2018 (проверка)