Беседа:Призраци на бивши гаджета

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Известният фотограф Конър Мийд /Матю Макконъхи/ обича свободата, забавленията и жените... в тази последователност. Заклет ерген, чиято политика е никакво обвързване, той не мисли за нищо друго, освен как да разкара няколко жени едновременно, докато си уговаря следващата среща.

Братът на Конър, Пол, е негова противоположност. Той е романтик, който всъщност е на път да се ожени. За нещастие, в навечерието на голямото събитие, подигравателното отношение на Конър към любовта взима своя връх, излагайки се не само пред брат си, но и пред всичките гости, включително и пред приятелката му от детството Джени /Дженифър Гарнър/, единствената жена, която сякаш е имунизирана срещу невероятния му чар.

Точно преди тотално да провали сватбата, Конър получава мистериозно обаждане от духа на починалия му чичо Уейн /Майкъл Дъглас/ - купонджия, сваляч и легенда сред жените, чийто опит става пример на живот за Конър. Чичо Уейн има важно съобщение за своето протеже, което той предава чрез духовете на изоставените гаджета на Конър – минали, настоящи и бъдещи. Те го повеждат по невероятната одисея на живота му, изпълнена с несполучливи връзки. Заедно, те ще разберат, какво е превърнало Конър в такъв безсрамен играч и дали ще има втори шанс за него да открие – и този път да задържи – любовта на своя живот. Вероятно не е най-добият избор за кум, дори това да е собственият ти брат Последното място на земята, на което някой очаква да види Конър Мийд е на нечия сватба. Всъщност още по-невероятно е да го видиш на неговата собствена сватба, имайки предвид алергията му към брачния живот. Но сега е различно. Брат му Пол се жени и заради него той поема мъчителното пътуване от Ню Йорк до Нюпорт, Роуд Айлънд, родното му място, където ще се проведе церемонията и по-точно в огромното имение на починалият им чичо Уейн.

Конър се чувства малко притеснен от предстоящото събитие, но се успокоява с факта, че всичко ще приключи в рамките на един уикенд. Това, което той изобщо не подозира е, че ще се срещне лице в лице с първата си любов Джени Пероти /Дженифър Гарнър/. „Конър е уверен, очарователен и забавен. Той е наперен и винаги контролира играта си. Той не иска да нарани никого, а просто да се забавлява. Често губи пътя си и не го осъзнава. Конър толкова дълго е играл тази си роля и дори не забелязва как бавно се превръща в самотник”, казва Матю Макконъхи, който изпълнява ролята на заклетия ерген.

„Когато вижда Джени това е първия му знак, че нещо не е както трябва” казва режисьорът Марк Уотърс. Красива, умна и самоуверена, Джени може би е най-хубавото нещо, което се е случвало на Конър... ако той не я беше изпуснал още преди години. Сега в ролята си на шаферка, тя е твърде делова с бившето си гадже и е решена на всяка цена, че нищо или никой няма да помрачи специалното събитие.

„Спомняйки си отношението на Конър към нея, Джени няма търпение да го срещне”, отбелязва Дженифър Гарнър. „Като деца те са били най-добри приятели. После, като големи, стават гаджета. Тогава Конър вече се е вживял в ролята си на плейбой и безкрайно много я разочарова. Заради него тя почти изгубва вярата си в мъжете. Когато те се срещат отново в имението, определено прехвърчат искри между тях, но не се знае какви точно”.

„Джени е от типа жени, които всеки би искал да има в живота си. Тя те вижда такъв какъвто си и може да те направи по-добър човек”, казва продуцентът Джон Шестак, който се доверява на Гарнър да изиграе Джени. „Тя е уязвима и интелигентна. Джени вярва, че дълбоко в себе си Конър е добър и мил, въпреки всичко, което прави, за да я опровергае”.

Вечерта, по време на главната репетиция за тържествената вечеря, Конър е принуден да вдигне тост. Смутен от присъствието на Джени, чувствайки се като затворник в къща пълна с цветя и бял тюл, той избълва отвратителна реч, отричаща брака и всичко което той олицетворява. След което, типично в негов стил, бързо изчезва преди хората на масата да се усетят какво е наговорил. Неговите „съперници” – булката, бащата на булката, Джени и дори брат му Пол, започват да се чудят защо изобщо са го поканили.

Продуцентът Брад Епстийн отбелязва: „Зад цялата си популярност и успех, Конър всъщност е емоционален инвалид. Той се страхува от любовта. Може да има най-прекрасното нещо пред себе си, но да не го вижда. Не може да види гората през дърветата”.      

Режисьорът Уотърс добавя: „Имаме си човек, който изобщо не осъзнава глупавото си съществуване и отчаяно има нужда от космическо пробуждащо обаждане. И в този смисъл „Призраци на бивши гаджета” е нещо повече от романтична коМийдия. Тя е магическа романтична коМийдия”.

Ако Конър се надява да има смислено бъдеще, то той трябва да преживее отново своето минало. Но пътуването ще бъде трудно и той ще има нужда от специална помощ. Внимавай, Дете. Извървял съм дълъг път, за да дойда тук.

За да избяга от досадното сватбено тържество, Конър намира уединение в банята за гости, където да си поеме глътка въздух и да си възвърне част от готиното настроение. Явно уикендът щеше да е още по-труден, отколкото очакваше.  

Изведнъж, между мивката и шкафчетата се появява духа на чичо Уейн.

Идолът на Конър от младежките му години, Уейн изглежда все така готин както винаги, може би само малко демоде. Ролята се изпълнява от Майкъл Дъглас. Чичо Уейн е все още самото въплъщение на плейбоя, живеейки на бързи обороти и облечен в кадифено сако и артистично преметнато шалче, както и с неизменните реквизити чаша скоч и пура.

    Разбира се, чичо Уейн вече не е между живите. Той е мъртъв от пет години. Уейн се появява под формата на дух в деня на сватбата пред своя любим племенник, момчето което го обожаваше и се стремеше всячески да прилича на него. Той се появява, защото има едно много важно съобщение за Конър: „Не пропилявай живота си като мен, момче.”

Майкъл Дъглас обяснява: „Чичо Уейн е научил Конър на всяко лошо нещо в една връзка, като например да не ти пука за жената, с която си и просто да се забавляваш. По този начин е живял Уейн и затова сега иска да предпази Конър от това някой да разбие сърцето му.

„Виждайки Уейн сега”, продължава Дъглас, „имаме усещането, че той не е искал да се получат така нещата при него. Той осъзнава грешките, които е направил в живота си и затова иска да предпази Конър да не ги повтори”. За целта Уейн ще има нужда от свръхестествена помощ, въплътена в образа на жени, които всъщност са ахилесовата пета на Конър. Чичо Уейн го предупреждава, че ще бъде посетен от духовете на жените, които го познават най-добре, а именно неговите бивши, настоящи и бъдещи гаджета, които ще го разходят отново през романтичните провали в живота му. Целта  им е той да получи втори шанс да открие и задържи любовта на живота си.

Какво ще стане ако можеш да преживееш отново миналото си, да се вслушаш в настоящето си и да промениш бъдещето си? Първият призрак идва от далечните 80-те години на миналия век. Това е 16-годишната Алисън Вандермиърш, духът на бивше гадже от миналото, изиграна от Ема Стоун. Тя отвежда Конър обратно във времето, когато е бил още честно и мило момче и е наричал Джени Пероти „свой най-добър приятел”. Заедно, Алисън и порасналият Конър преживяват унижението от един танц в училище, след което се лутат по грешни пътеки и в крайна сметка Конър Мийд се превръща в абсолютен неудачник.

Следващият призрак е асистентката на Конър, Мелани, изиграна от Норийн Деулф. Въпреки че технически Мелани, не му е гадже, тя се появява като негова приятелка от настоящето. Деулф казва: „Мелани не е въодушевена от поставената й задача. Конър достатъчно я товари с работа през седмицата, а сега трябва да го посещава и през уикендите под формата на дух”. Но нещата за нея тръгват в много добра посока. В хода на новите им работни взаимоотношения се получава така, че Мелани му става шеф.

Последният и най-страшният от духовете е призракът на гаджето от бъдещето, ефирна красавица изиграна от Олга Малиук. Тя ще подскаже на Конър какъв би бил животът му, ако той не престане да отхвърля истинската любов. Сватбеното тържество В пълен контраст на Конър и Джени, Пол и неговата годеница Сандра са перфектната двойка. Брекин Мейър, който играе младоженеца, казва: „Пол е моногамен. Той вярва в любовта. Наистина обича Сандра и иска да бъде с нея до края на живота си. А както се оказва единствения член на неговото семейство, който фигурира в списъка за гости е Конър, човекът, който изобщо не бива да присъства на сватбата”.

„Пол елегантно контрастира на Конър. На пръв поглед те нямат нищо общо, но в хода на развръзката на историята откриваме голямо сходство между двамата братя” казва сценаристът Джон Лукас, чиито постижения заедно с неговия колега Скот Мур включват коМийдията „Четири коледи” и предстоящата „The Hangover”.

„Когато видите колко много Конър обича брат си, тогава ще разберете, колко мил и загрижен e всъщност” добавя Мур. Но не е лесно. Пол упорито се опитва да предпази тържеството от деструктивното поведение на брат си, който унищожава сватбената торта и флиртува с бъдещата тъща...

Това е една история пълна с емоции, която ще ви накара да се замислите за това, кое е важно в живота.